Siirry pääsisältöön

Näitä osakkeita ja rahastoja suomalaiset ostavat velkavivulla

Artikkeli julkaistu alunperin 19.9.2017 ja päivitetty joulukuussa 2019.

Velalla sijoittaminen yhä suositumpaa

Vaikka suomalaiset ovat varovaisia luoton ottamisessa sijoitustarkoituksiin, on sen käyttö yleistynyt. Kun markkinat ovat nousseet pitkään ja tuotot hyvällä tasolla, ovat suomalaiset innostuneet ottamaan enemmän velkaa sijoittamiseen. Luottosopimusasiakkaiden lukumäärä Nordnetissä on kasvanut vuodessa 8 %.

Tällä hetkellä korkotason ollessa erittäin alhainen on luotonotto yleisestikin edullista ja houkuttelevaa. Alhaiset lainakustannukset mahdollistavat parempien tuottomahdollisuuksien tavoittelun pienemmällä riskillä verrattuna aikoihin, kun korot ovat olleet korkeammalla. Jo pelkillä osingoilla on mahdollista päästä korkokustannusta korkeampaan tuottoon.

Mitä velalla sijoittaminen tarkoittaa?

Velalla sijoittaminen tarkoittaa strategiaa, jossa omalla rahalla ostettuja osakkeita vakuutena käyttämällä sijoittaja voi hankkia lisäosakkeita velkarahoituksella. Sijoittaja uskoo saavansa velalla tehdyille sijoituksille velan korkoa korkeamman kokonaistuoton. Onnistuessaan velan kanssa suunnitellulla tavalla sijoittaja pystyy kattamaan velkarahalla tehtyjen sijoitusten tuotoilla ainakin velan juoksevat korot. Ihannetilanteessa nämä tuotot riittävät myös velan lyhentämiseen (tai muihin uusiin sijoituksiin).

Lainarahalla sijoittaminen sopii kokeneelle sijoittajalle, jolla on erityistä kiinnostusta, kokemusta ja tietämystä arvopaperisijoittamisesta ja joka ymmärtää, että lainarahan käyttö kasvattaa riskiä.

Näitä osakkeita suomalaiset ostavat velkavivulla

Nordnetin suomalaiset asiakkaat ottavat lainaa hankkiakseen erityisesti osinkoyhtiöiden osakkeita.

Seuraavassa esitetään Nordnetin suomalaisasiakkaiden top 10 suurimmat omistukset velkasalkuissa – eli salkuissa, joissa on olemassa luottosopimus – tiettyä instrumenttia omistavien asiakkaiden määrän mukaan mitattuna, poislukien Superrahastot. Tilanne 6.12.2019.

Osakkeet Lainoitusarvo Rahastot Lainoitusarvo
1. Nordea 80–85 % Nordnet Smart 15 80 %
2. Nokia 70–85 % Handelsbanken USA Indeksi 85 %
3. Sampo 85–90 % Nordnet Smart 10 85 %
4. Fortum 85–90 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag 85 %
5. Telia 85–90 % Skagen Global Acc 85 %

Nordnet tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana, korko jopa 0,99 %

Osakesäästäjien teettämässä Välittäjä 2019 -tutkimuksessa piensijoittajat antoivat eniten laatupisteitä Nordnetin kaupankäyntiluotolle.

Nordnetin kaupankäyntiluoton etuja:

  • ei aloitus-, kuukausi-, tai vuosimaksuja
  • korkoa maksetaan vain nostetun luoton osalta
  • käyttämättä olevasta luotosta ei aiheudu kustannuksia
  • ei ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa
  • luotto on limiittimuotoinen ilman päättymispäivää, eli sitä voi käyttää tarpeen mukaan
  • lainakorot voi vähentää pääomatuloista (Nordnet ilmoittaa lainat ja korot automaattisesti verottajalle)
  • hyvät lainoitusasteet osakkeille ja rahastoille
  • Superluoton todellinen vuosikorko matalimmillaan 0,995 % (kaupankäyntiluoton vuosikorko lähtökohtaisesti 4,85 %)
  • kaupankäyntiluottomuotoista lainaa saa sijoitusomaisuutta vastaan, mutta luottoa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen, esim. korkeakorkoisemman lainan poismaksamiseen toisessa pankissa

Mitä sijoittajat sanovat Nordnetin Superluotosta

”Kulutusluottojen korot ovat kalliita +10 % ja niiden hankkimisessa on kalliit järjestelypalkkiot… Superluotto on hyvin edullinen tapa saada lainaa osakesalkkua vastaan, ei järjestelypalkkioita tai maksuaikatauluja.”

– Nuuka 

”Superluotto antaa joustoa säännöllisiin sijoituksiini, sillä välillä on hyviä ostopaikkoja mennyt sivusuun, kun kuukausittainen pääoman lisäys on ollut vasta kuun lopussa palkkapäivänäni. Näin ollen hyvän ostopaikan tullen voin käyttää sen kuukauden pääoman lisäyksen jo etukäteen ja maksaa siitä ihan mitättömän pienen koron.”

– Matkalla vaurauteen 

”Lainaa voi koska vain ottaa lisää tai maksaa pois. Jos salkussa on lainoitusarvoa jäljellä, voit myös nostaa rahaa sieltä tilillesi, velkasaldo vain kasvaa. Korkokulut veloitetaan kerran kuukaudessa eikä lainaa tarvitse lyhentää milloinkaan. Korkokulut voi vähentää verotuksessa, koska kyseessä on tulonhankkimislaina. Eikös olekin näppärää ja yksinkertaista, kertakaikkiaan.”

– Antero Vipusen loitsukirja 

Nämä velkavipua harkitsevan on syytä huomioida

Velkavivulla sijoittavan on hyvä varautua kurssilaskuun. Velkavipu kasvattaa niin voittoja kuin tappioita, joten sijoittaa ei kannata enempää kuin on varaa hävitä.

Kurssien laskiessa myös salkun vakuusarvo laskee. Jos salkun vakuusarvo ei riitä kattamaan lainaa, joutuu sijoittaja lyhentämään lainaa tallettamalla lisää rahaa tai myymällä arvopapereita. Arvopapereiden lainoitusasteita ja vakuuksien arvostusperiaatteita voidaan muuttaa. Luottoa kannattaakin käyttää maltillisesti, eikä “vivuttaa salkkua tappiin”.

HUOM!

Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Luotolla sijoittaminen altistaa salkkusi osakemarkkinoiden hintavaihteluille. Sekä tappiot että voitot voivat olla suuremmat luotolla sijoittaessasi. Arvopaperimarkkinoiden heilahtelut ja arvopaperien lainoitusarvojen muutokset voivat aiheuttaa arvonlaskun, joka johtaa pääoman menetykseen. Merkittävässä markkinoiden laskusuhdanteessa voit myös menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman.

Tutustu kaupankäyntiluoton mahdollisuuksiin tästä. 

Lue myös nämä:

Hakeaksesi luottoa sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.03.2018 12:38

Warren Buffet-siteeraus blogissa, joka mainostaa velkasijoittamista… minua hävettäisi

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2018 15:33

Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri

Nimetön
Nimetön
07.03.2018 15:26

Olipas ala-arvoista siteerata Warren Buffettia, joka juurikin uusimmassa kirjeessään antaa velkavivun käytölle totaalisen täystyrmäyksen. Ilmeisesti blogin kirjoittaja ei ole lukenut Buffetin uusinta kirjettä, kun teki tällaisen mokan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2018 15:33

Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri