Siirry pääsisältöön

Näitä osakkeita ja rahastoja suomalaiset ostavat velkavivulla

Artikkeli julkaistu alunperin 19.9.2017 ja päivitetty 16.9.2022.

Velalla sijoittaminen yhä suositumpaa

Vaikka suomalaiset ovat varovaisia luoton ottamisessa sijoitustarkoituksiin, on sen käyttö yleistynyt. Korkotason ollessa edelleen melko alhainen on luotonotto yleisestikin edullista ja houkuttelevaa. Alhaiset lainakustannukset mahdollistavat parempien tuottomahdollisuuksien tavoittelun pienemmällä riskillä verrattuna aikoihin, kun korot ovat olleet korkeammalla. Jo pelkillä osingoilla on mahdollista päästä korkokustannusta korkeampaan tuottoon.

Mitä velalla sijoittaminen tarkoittaa?

Velalla sijoittaminen tarkoittaa strategiaa, jossa omalla rahalla ostettuja osakkeita vakuutena käyttämällä sijoittaja voi hankkia lisäosakkeita velkarahoituksella. Sijoittaja uskoo saavansa velalla tehdyille sijoituksille velan korkoa korkeamman kokonaistuoton. Onnistuessaan velan kanssa suunnitellulla tavalla sijoittaja pystyy kattamaan velkarahalla tehtyjen sijoitusten tuotoilla ainakin velan juoksevat korot. Ihannetilanteessa nämä tuotot riittävät myös velan lyhentämiseen (tai muihin uusiin sijoituksiin).

Lainarahalla sijoittaminen sopii kokeneelle sijoittajalle, jolla on erityistä kiinnostusta, kokemusta ja tietämystä arvopaperisijoittamisesta ja joka ymmärtää, että lainarahan käyttö myös kasvattaa riskiä.

Näitä osakkeita suomalaiset ostavat velkavivulla

Nordnetin suomalaiset asiakkaat ottavat lainaa hankkiakseen erityisesti osinkoyhtiöiden osakkeita.

Seuraavassa esitetään Nordnetin suomalaisasiakkaiden top 10 suurimmat omistukset velkasalkuissa – eli salkuissa, joissa on olemassa luottosopimus – painotettuna omistusten markkina-arvolla (8/2022).

OsakkeetLainoitusaste*Rahastot ja ETF:tLainoitusaste*
1.Sampo85 %Nordnet Indeksirahasto Suomi80 %
2.Nordea80 %iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)80 %
3.Nokia70 %Nordnet Indexfond Sverige85 %
4.Neste75 %Nordnet Indeksfond Norge85 %
5.UPM-Kymmene85 %iShares Core MSCI World UCITS ETF80 %
6.Revenio Group40 %iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)75 %
7.Fortum 85 % Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF85 %
8.KONE 85 %Nordnet Indeksfond Danmark85 %
9.Tesla 40 %Handelsbanken Usa Indeksi85 %
10.Qt Group50 %Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C 80 %
* Lainoitusaste voi kasvaa tässä mainitusta, jos salkku on hyvin hajautettu (ks. lisätietoa)

Nordnet tutkitusti ylivoimainen sijoitusten rahoittajana.

Osakesäästäjien teettämässä Välittäjä-tutkimuksessa piensijoittajat antoivat eniten laatupisteitä Nordnetin kaupankäyntiluotolle.

Nordnetin kaupankäyntiluoton etuja:

  • ei aloitus-, kuukausi-, tai vuosimaksuja
  • korkoa maksetaan vain nostetun luoton osalta (eli kun salkun saldo on negatiivinen)
  • käyttämättä olevasta luotosta ei aiheudu kustannuksia
  • ei ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa
  • luotto on limiittimuotoinen ilman päättymispäivää, eli sitä voi käyttää tarpeen mukaan
  • lainakorot voi vähentää pääomatuloista (Nordnet ilmoittaa lainat ja korot automaattisesti verottajalle)
  • hyvät lainoitusasteet osakkeille ja rahastoille

Mitä sijoittajat sanovat Nordnetin Superluotosta

”Kulutusluottojen korot ovat kalliita +10 % ja niiden hankkimisessa on kalliit järjestelypalkkiot…Superluotto on hyvin edullinen tapa saada lainaa osakesalkkua vastaan, ei järjestelypalkkioita tai maksuaikatauluja.”

– Nuuka

”Superluotto antaa joustoa säännöllisiin sijoituksiini, sillä välillä on hyviä ostopaikkoja mennyt sivusuun, kun kuukausittainen pääoman lisäys on ollut vasta kuun lopussa palkkapäivänäni. Näin ollen hyvän ostopaikan tullen voin käyttää sen kuukauden pääoman lisäyksen jo etukäteen ja maksaa siitä ihan mitättömän pienen koron.”

– Matkalla vaurauteen

”Lainaa voi koska vain ottaa lisää tai maksaa pois. Jos salkussa on lainoitusarvoa jäljellä, voit myös nostaa rahaa sieltä tilillesi, velkasaldo vain kasvaa. Korkokulut veloitetaan kerran kuukaudessa eikä lainaa tarvitse lyhentää milloinkaan. Korkokulut voi vähentää verotuksessa, koska kyseessä on tulonhankkimislaina. Eikös olekin näppärää ja yksinkertaista, kertakaikkiaan.”

– Antero Vipusen loitsukirja

Nämä velkavipua harkitsevan on syytä huomioida

Velkavivulla sijoittavan on hyvä varautua kurssilaskuun. Velkavipu kasvattaa niin voittoja kuin tappioita, joten sijoittaa ei kannata enempää kuin on varaa hävitä.

Kurssien laskiessa myös salkun vakuusarvo laskee. Jos salkun vakuusarvo ei riitä kattamaan lainaa, joutuu sijoittaja lyhentämään lainaa tallettamalla lisää rahaa tai myymällä arvopapereita. Arvopapereiden lainoitusasteita ja vakuuksien arvostusperiaatteita voidaan muuttaa. Luottoa kannattaakin käyttää maltillisesti, eikä “vivuttaa salkkua tappiin”.

HUOM:

Jos käyt kauppaa luotolla, markkinariskisi nousee. Jos sijoituksesi onnistuvat, saat suuremman tuoton rahoillesi. Samoin tappiot voivat olla suurempia, jos sijoituksesi eivät onnistu odotetusti. Voit menettää pääomasi jopa kokonaan.

Jos salkkuun syntyy ylilainoitustilanne, sinun tulee korjata tilanne viipymättä. Muussa tapauksessa riskinä on muun muassa, että rahoitusvälineitäsi pakkomyydään. Pakkomyynti voi johtaa tappioihin, joiden suuruus voi ylittää alkuperäisen luoton määrän. Luottoa hakiessasi sinun tulee läpäistä tietämystesti.

Tutustu kaupankäyntiluottoon tarkemmin tästä.

Lue myös nämä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
vesa juvonen
vesa juvonen
05.01.2022 13:58

Lainoitusasteiden määrittely on teillä kyllä surkeaa, olen lukuisiin omistuksiin kysynyt lainoitusastetta, kun on näkyvissä pelkkä viiva (-). Jko vastausta ei tule ollenkaan tai kestää kuukausia ja saa kysyä monta kerta välissä tapahtuuko mitään. Vähän ryhtiä tähän!

Nimetön
Nimetön
07.03.2018 15:33

Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri

Nimetön
Nimetön
07.03.2018 15:33

Kiitos palautteesta. Sitaatti on poistettu. /Henri