Siirry pääsisältöön

Myy tappiolla, älä voitolla

Lueskelin maaliskuussa kolmanteen kertaan Burton G. Malkielin viihdyttävän sijoituskirjan Sattuman kauppaa Wall Streetillä. Vaikka kirja kuvaa indeksisijoittamisen ilmiötä, on siinä monia hyödyllisiä ja rahanarvoisia ajatuksia myös pitkäjänteiselle arvosijoittajalle. Varsinkin kappale, jossa Malkiel perustelee ”let the profits run” -taktiikan noudattamisen järkevyyttä markkinapsykologian ja verotuksen kautta, on erityisen arvokas. Tiivistän tässä merkinnässä Malkielin esittämän johtoajatuksen listauksen muodossa. Näitä teemoja olen käsitellyt tällä blogipalstalla aiemminkin, mutta siitä taitaa olla jo useampi vuosi aikaa.

1) Henkisellä puolella sijoitustappion tuottama mielipaha tuntuu Malkielin mukaan usein suuremmalta kuin voiton realisoinnista saatava nautinto. Tästä johtuen Malkiel olettaa, että sijoittajat ottavat paradoksaalisesti suurempia riskejä välttääkseen tappioita kuin saadakseen voittoja. Lähtökohdasta johtuen moni sijoittaja istuu liian pitkäkestoisesti katastrofaaliseksi osoittautuneen sijoituksensa päällä, odottaen kurssin toipumista vähintään hankintahintaan. Katkaisemalla tappiot ajoissa varat voisi laittaa tuottamaan uuteen kohteeseen välittömästi.

2) Malkielin mukaan sijoittajat eivät kuitenkaan käytännössä innostu myymään sellaisia osakkeita ja rahastoja, joiden markkina-arvo on laskenut hankintahinnasta (tai paljon viime aikoina). Mikäli sijoittaja realisoisi tappion salkkunäkymästä kirjanpitoon asti, hän tekisi samalla kirjallisen tunnustuksen virhearviostaan sijoitustoiminnassa. Psykologisesti on parempi sysätä syy tappiollisesta sijoituksesta yleisen markkinatilanteen piikkiin ja jäädä odottelemaan sen korjautumista (joka ei aina nosta osaketta, jos liiketoiminnan kilpailuetu katosi).

3) Edeltävän kolikon kääntöpuolelta useat sijoittajat ovat valmiita myymään ilman tunnontuskia voitollisia sijoituksia, koska Malkielin mukaan tämä tarjoaa heille mahdollisuuden nauttia oikeassa olemisen ilosta. Valitettavasti tämän psykologian kääntöpuolella on se, että voitolliset sijoitukset kotiuttamalla ja tappiollisia salkussa suojelemalla sijoitusportfolion sisältö muuttuu ajan mittaan heikkolaatuiseksi. Sen sijaan ”myy tappiolla, älä voitolla” -suositus johtaa salkkuun, jonka koko sisältö on voitollinen – ja suuret tappiot loistavat todennäköisesti poissaolollaan, kun virheet on ajoissa myönnetty ja tappiot katkaistu.

Oma kommentti: Edellä esitetyt näkökohdat huomioiden on tarvetta korostaa, että monessa tapauksessa on sittenkin järkevää pysytellä myös laskeneen osakkeen omistajana. Näin on erityisesti silloin, kun kurssilaskun syy on selvästi yhtiön ulkoinen, tilapäinen tai ainakin ajan kanssa korjattavissa oleva. Joka tapauksessa on syytä tarkastella kriittisesti, saattaako kurssipudotus liittyä rakenteelliseen kilpailutilanteen tai toimialan ansaintamallin muutokseen. Jos näin on, kannattaa sijoittajan yleensä ottaa jäljellä olevat (ja yleensä pikavauhdilla kutistuvat) rahat ja juosta täysin päinvastaiseen suuntaan.

4) Malkielin mukaan on ilmeistä, että mikäli sijoittaja myy osakkeen kurssilaskun aikana mutta osake tämän toimenpiteen jälkeen nousee, kasvaa sarvi otsassa vähintään kaksinkertaiseksi. Psykologian näkökulmasta on kuitenkin oltava itselleen siinä mielessä rehellinen itselleen, ettei sijoittaja makuuta salkussa tappiollisia yhtiöitä (ja sijoituksia) vain siksi, että myyntihetkeä välttelemällä voisi väistää sijoitustappion. Todellisuudessahan paperilla oleva tappio on yhtä todellinen varojen menetys kuin realisoitukin tappio.

Oma kommentti: Kun edeltävän esittää toisesta näkökulmasta kärjistäen, voidaan sanoa Malkielia soveltaen, että päätös olla myymättä osaketta on täsmälleen sama asia kuin päätös ostaa osaketta uudestaan sama määrä tarkasteluhetken osakekurssilla. Toisin sanoen tietoinen päätös pitää tappiollinen osake salkussa vastaa karkeasti uuden vastaavan sijoituksen tekemistä yhtiöön. Tässä luonnollisesti jää huomioimatta verotuksen mahdolliset vaikutukset, mutta psykologian osalta esimerkki on havainnollistava.

5) Myy tappiolla -suosituksella on myös yksi keskeinen verotuksellinen etu. Mikäli sijoittajalla on nyt pääomatuloja, tarjoaa tappiollisen sijoituksen realisoiminen mahdollisuuden keventää muista sijoituksista maksettavaa verotaakkaa ja lievittää siitä johtuvaa kärsimystä (joka on ennen kaikkea henkinen Malkielin mukaan).

6) Älä myy voitolla -suosituksella on Malkielin mukaan myös verotuksellinen ja korkomatematiikkaankin liittyvä etunsa. Voitollisten sijoitusten realisoiminenhan lähtökohtaisesti kasvattaisi sijoittajan välittömästi maksuun päätyvää verotaakkaa. Samalla se myös usein heikentäisi sijoittajan hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä, kun tuotoista maksetaan veroa matkan keskivaiheilla. Pitämällä nousijaosakkeet sijoittaja saa valtiolta nollakorkoista lainaa myös sille korvamerkitylle osalle kurssinousua, joka menisi veronmaksuun.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Historiallinen tuotto ei ole koskaan tae tulevasta, ja sijoituspääoman voi menettää kokonaan. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: K.G.23 / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.04.2017 08:20

Juuri myin yhden yhtiön osakkeita joka oli 60% tappiolla. Ei tuntunut niin pahalta kun myi samalla pari muutakin voitollisen yhtiön osaketta ja tulos oli plus miinus nolla 🙂

Nimetön
Nimetön
02.04.2017 04:10

Älä koskaan myy voitollista sijoitusta -sääntö sisältää ajatuksen jatkuvasta loputtomasta kasvusta ja yrityksen ikuisesta olemassaolosta ja kilpailijoiden päihittämisestä. Tämä on kuitenkin epärealistista. Mikäli sijoitusta ei myytäisi koskaan, ei voitoistakaan päästäisi nauttimaan koskaan (suositus on uudelleensijoittaa osingot). Kyllä ne sijoitukset on tehty myytäviksi joskus. Elikkäs, tämä on nyt hieman ristiriitaista 🙂

Nimetön
Nimetön
01.04.2017 21:42

Tuli sellanen mieleen et jos sijoitussalkussa on pelkkiä tarkasti harkittuja hyviä sijoituskohteita niin silloin kannattaa realisoida voitot tietyssä pisteessä esim 30% plussalla ja laittaa laskeneeseen osakkeeseen kiinni. Sen jälkeen kun joku taas nousee 30 ni sit taas voitot talteen laskevaan. Vuoden lopussa tietysti myydään tappiot ja ostetaan parin päivän päästä takaisin, jotta veroprosentyi on nolla. Jos myy pelkkiä tappioita ni ei ikinä saa voittoa, eli arvonnousua, jota haen itse ainakin vähintään 10% salkusta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.04.2017 13:17

Mietin ihan samaa. Jukkakin kirjoissaan korostaa, että osakkeelle voi laskea (ja pitää?) maksimi-ostohinnan lisäksi minimi-myyntihinta. Itse olen myynyt osakkeita, jotka ovat nousseet hyvin korkealle, ja ostanut toisia tilalle. Ongelmana tässä on tietysti verotus, mutta tätä voi ainakin hieman lieventää vuoden lopussa tappiollisia osakkeita myymällä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.04.2017 09:54

Olen noudattanut tätä taktiikkaa jo aika kauan; tappiolliset osakkeet myyn jollain aikavälillä ja sellaiset mitkä selkeästi ovat nousseet liian kalliiksi. Systeemi on muuttunut erityisen mukavaksi nykyisin, kun myyntitappiot kompensoivat kaikkia pääomatuloja ml. osinkoja. Tällä hetkellä yksi kolmestakymmenestä osakkeesta on tappiollinen, voittoprosenttien vaihdellessa +10% – +358%; tosin näin pitää ollakin, kun ottaa huomioon viime vuosien nousut ja sen, että olen sijoittanut suhteelliseen pitkään. 30 % on ihan liian pieni voitto minulle ja veivaamalla tuon laskeneeseen osakkeeseen ottaisin turhaa riskiä, koska kurssilasku ei vielä merkitse mitään. Kahden viimeisen vuoden aikana olen myynyt vain muutamia voitollisia osakkeita; yleensä alisuoriutujia, jotka ovat ehkä silti… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki