Siirry pääsisältöön

Minifutuurit sekä Bull- ja Bear-sertifikaatit – mitä ne ovat?

Minifutuurit ja sertifikaatit – mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Pörssilistattujen tuotteiden suosio on kasvanut merkittävästi sitten 2000-luvun alun, jolloin niitä lanseerattiin markkinoille ensimmäisen kerran. Englanniksi tuotteista puhutaan termillä Exchange Traded Products, eli ETP:t.

Pörssilistatut tuotteet saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, mutta niiden toimintaperiaatteet ovat kuitenkin varsin yksinkertaiset.

Uusia sijoitusmahdollisuuksia

Pörssilistattujen tuotteiden arvo seuraa aina tiettyä kohde-etuutta, joka voi olla tietty osake, osakeindeksi, raaka-aine tai valuutta. Pörssilistattujen tuotteiden avulla on siis mahdollista sijoittaa erittäin monipuolisesti kohteisiin, joihin muutoin olisi hankalaa sijoittaa suoraan.

Lisäksi näiden tuotteiden avulla on mahdollista vivuttaa sijoituksensa, eli käyttää velkarahaa arvonmuutoksen moninkertaistamiseksi. Tällöin tuottopotentiaali (ja myös suurien tappioiden mahdollisuus) on suurempi. Lisää vipuvaikutuksesta tuonnempana.

Bull- ja Bear-sertifikaatit

Bull- ja Bear-sertifikaattien avulla sijoittaja voi hyötyä niin lasku- kuin nousumarkkinasta. Jos ostat Bull-sertifikaattia, hyödyt kun kohde-etuuden arvo nousee. Jos ostat Bear-sertifikaattia, hyödyt jos kohde-etuuden arvo laskee.

Bull- ja Bear-sertifikaateilla voi käydä kauppaa vipuvaikutuksella tai ilman sitä. Jos päätät sijoittaa vipukertoimelliseen sertifikaattiin, vipuvaikutus moninkertaistaa kohde-etuuden arvonmuutoksen.

On tärkeää ymmärtää, että Bull- ja Bear-sertifikaattien vipuvaikutus lasketaan päiväkohtaisesti. Esimerkiksi kuukauden ajanjaksolla sertifikaattien arvon kehitys ei siis vastaa kohde-etuuden kyseisen ajanjakson arvon kehitystä kerrottuna tietyllä vipukertoimella, vaan arvo muodostuu päivittäisten arvonmuutosten summana.

Päiväkohtaisen vipuvaikutuksen vuoksi Bull- ja Bear-sertifikaatit sopivat parhaiten lyhyen aikavälin kaupankäyntiin, esimerkiksi päivänsisäiseen treidaukseen tai muutaman päivän mittaiseen näkemyksen ottamiseen. Jos haluat sijoittaa pidemmällä tähtäimellä, minifutuurit ovat siihen parempi vaihtoehto.

Bull- ja Bear-sertifikaateilla käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. Ennen kaupankäynnin aloittamista on tärkeää tutustua kyseisen tuotteen lopullisiin ehtoihin ja ohjelmatietoesitteeseen.

Esimerkki: BULL NOKIA X10 NORDNET

  • BULL: sertifikaatin arvo nousee, jos Nokian osakkeen arvo nousee.
  • NOKIA: sertifikaatin kohde-etuus on Nokia, eli sertifikaatin arvo seuraa Nokian osakkeen arvon kehitystä.
  • X10: kertoo vipuvaikutuksen, joka tässä tapauksessa on 10. Jos Nokian arvo nousee 1 %, Bull-sertifikaatin arvo nousee 10 %. Vipuvaikutus toimii myös toiseen suuntaan, eli jos Nokian arvo laskee 1 %, sertifikaatin arvo laskee 10%.
  • NORDNET: tunnus kertoo, että sertifikaatti on osa Nordnet Markets -tuotetarjontaa, jolla voit Nordnetin asiakkaana käydä kauppaa ilman välityspalkkioita.

Minifutuurit

Minifutuurien toimintaperiaatetta voi verrata asuntolainaan: ne koostuvat velkaosuudesta eli rahoitusosuudesta sekä sijoittajan itse sijoittamasta omasta pääomasta. Minifutuurin rahoitusosuus luo sijoitukseen vipuvaikutuksen.

Toisin kuin sertifikaateissa, joissa vipuvaikutus on päiväkohtainen, minifutuurien rahoitusosuus pysyy vakiona koko sen ajan, kun sijoittaja pitää minifutuuria salkussaan. Minifutuurin vipuvaikutus sen sijaan muuttuu sitä mukaa, kun kohde-etuuden arvo muuttuu.

Jos ostat esimerkiksi minifutuurin, jonka arvo on 10 € ja jonka rahoitusosuus on 90 €, niin koko position arvo on tällöin 100 €. Sijoittamasi pääoma on tällöin vivutettu kertoimella X10. Jos kohde-etuuden arvo nousee 10 % eli 110 euroon, niin sijoittamasi pääoma nousee 20 euroon, eli tuotto on 100 %. Kohde-etuuden arvon noustua sijoittamasi oma pääoma on 20 euroa ja rahoitusosuus on edelleen 90 euroa. Vipuvaikutus on tällöin muuttunut: se on nyt (90 + 20) / 20 = 5,5.

Minifutuureissa on ns. Stop Loss -taso. Jos minifutuurin arvo laskee Stop Loss -tasolle asti, minifutuuri erääntyy arvottomana. Stop Loss -tason ansiosta et voi koskaan menettää enempää kuin sijoittamasi pääoman.

Mitä korkeampi vipuvaikutus minifutuurissa on, sitä lähempänä markkinahintaa Stop Loss -taso on. Mitä korkeampi vikuvaikutus minifutuurissa on, sitä todennäköisemmin se siis saavuttaa Stop Loss -tasonsa.

Minifutuureilla käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. Ennen kaupankäynnin aloittamista on tärkeää tutustua kyseisen tuotteen lopullisiin ehtoihin ja ohjelmatietoesitteeseen.

Esimerkki: Mini S OMX NORDNET 01

  • Mini S: minifutuurin arvo nousee, jos OMXS30-indeksin arvo laskee. Jos uskoisit OMXS30-indeksin nousevan, Mini L olisi sinulle oikea valinta.
  • OMX: Tunnus kertoo, että minifutuurin kohde-etuus on Tukholman pörssin osakkeita seuraava OMXS30-indeksi.
  • NORDNET: tunnus kertoo, että sertifikaatti on osa Nordnet Markets -tuotetarjontaa, jolla voit Nordnetin asiakkaana käydä kauppaa ilman välityspalkkioita.
  • 01: Sarjanumero, jonka avulla voi erottaa samaa kohde-etuutta seuraavat minifutuurit toisistaan

Nordnet Marketsissa sijoittaja voi käydä ilman välityspalkkioita kauppaa mm. tutuilla Suomi-osakkeilla, kuten Nokia ja Outokumpu, suosituilla indekseillä, kuten DAX ja OMXH25, sekä raaka-aineilla, kuten öljy ja kulta.

Tutustu Nordnet Marketsiin

Lue myös muut kirjoitukset pörssilistatuista tuotteista:

Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 € toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.07.2017 13:11

Hei, minua pohdituttaa tuo bull & bear -sertifikaattien arvon muodostus. Jos pankki toimii liikkeellelaskijana ja aina päivän kurssimuutoksen mukaan laskee tuon arvon, niin miten tuo säilyttää arvonsa? Mitä oikeastaan omistetaan kun omistetaan sertifikaatti? Osakkeessa omistat osan yrityksestä ja yleensä joitain ääniä, sekä olet oikeutettu osinkoon.

Mihin sertifikaatit oikeuttavat? Minkä perusteella tuo vipu ihan oikeasti toimii? Onko kyseessä liikkeellelaskijan vakuutus ostaa tuote takaisin tuon vivun laskennan mukaisesti?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.08.2017 20:00

Hei Oskari, Tuotteen arvo määräytyy kohde-etuuden arvon mukaan, ja kertoimilla varustetuilla tuotteilla arvonmuodostukseen vaikuttaa oleellisesti päivän sisäinen kerroin. Volatiilissa markkinassa päväkertoimen korkoa korolle-efekti yleensä syö tuotteen arvoa, joten ne eivät sovellu kovin hyvin pidempään salkkuun tai poikittaisliikkeessä sahaavaan markkinaan. Käytännössä kyseessä johdannaissopimus, jonka vastapuolena on liikkeeseenlaskija. Sertifikaatit oikeuttavat kohde-etuuden arvonmuutokseen positiivisella tai negatiivisella päivänsisäisellä kertoimella. Vipukerroin lasketaan tuotteelle siis päivittäin, eli se ei ole luonteeltaan vastaava vipuvaikutus kuin esim. lainarahalla sijoitettaessa. Tuotteella on markkinatakaus, eli liikkeeseenlaskija on sitoutunut ostamaan osuudet takaisin tuotteen ehtojen ja kohde-etuuden arvonkehityksen mukaiseen hintaan. T. Juuso / Nordnet

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.12.2018 11:04

Lisäkysymyksenä vielä, että mitä jos Suomen pörssi on kiinni, jossa sertifikaatilla käydään kauppaa, mutta kohde-etuus on ulkomaisessa pörssissä ja sen arvo muuttuu Suomen pörssin ollessa kiinni?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.12.2018 15:17

Sertifikaatilla voi käydä kauppaa vain silloin, kun se pörssi on auki, jolle sertifikaatti on listattu. Kohde-etuuden arvon muutokset eivät tällöin vaikuta sertifikaatin arvoon, koska sillä ei ole osto- ja myyntilaitoja – liikkeeseenlaskija tarjoaa ne vain pörssin ollessa auki. Vastasiko tämä kysymykseesi, vai haluatko tarkentaa sitä? /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.12.2018 11:11

Tässä vielä Juuson täsmennys: “Kohde-etuus on aina indeksifutuuri, jolla tehdään kauppaa melkein kellon ympäri. Eli tuote liikkuu kyllä koko meidän OMX:n aukioloajan futuurin liikkeen mukaan.” /Henri

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki