Siirry pääsisältöön

Miksi Virala Acquisition Company (VAC) on tervetullut lisä suomalaiselle pääomamarkkinalle?

Tämä artikkeli on kaupallinen tiedote.

Kirjoittaja on Johannes Schulman, toimitusjohtaja, Virala Acquisition Company Oyj

Tavoitteemme on yksinkertainen mutta samalla jotain aivan uutta: hankkia kehityskelpoinen kohdeyhtiö ja tuottaa osakkeenomistajillemme merkittävää tuottoa ja kohdeyhtiölle pitkäaikaista arvonnousua. Tätä tarkoitusta varten olemme perustaneet yhtiömme Virala Acquisition Company Oyj:n (VAC). Olemme saaneet jo huomattavan määrän merkintäsitoumuksia ammattimaisilta sijoittajilta, ja nyt haluamme tarjota myös yksityissijoittajille mahdollisuuden päästä osakkeenomistajiksi.

VAC on Suomen ensimmäinen SPAC, eli niin kutsuttu Special Purpose Acquisition Company. SPAC-yhtiöt ovat saaneet maailmalla runsaasti huomiota, josta osa on ollut perustellusti myös kriittistä. Siksi on syytä avata, miten olemme suunnitelleet ja rakentaneet VACin vastuulliseksi toimijaksi niin, että se sopii suomalaiselle markkinalle ja täydentää sitä, eikä ole vain pikavoittojen perässä.

Keräämme merkittävän pääoman yhdessä osakkeenomistajien kanssa

SPAC-yhtiöitä yhdistää oikeastaan vain tapa kerätä yhteen pääomaa ja listautua kerätyn pääoman kanssa. Niin teemme mekin. Omaa yhtiömalliamme rakentaessamme olemme kuitenkin suunnitelleet yksityiskohdat niin, että perustajaosakkaan ja muiden osakkeenomistajien edut ovat mahdollisimman yhdenmukaiset myös pitkällä aikavälillä. Tavoitteenamme on, että VAC pystyy luomaan merkittävää tuottoa niin sijoittajille kuin hankittavalle yhtiölle.

Vastaavaa sijoitustapaa ei siis ole Suomessa aiemmin ollut. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoituksemme on kerätä ensin osakeannilla merkittävä pääoma sijoittajilta, listata sitten VAC pörssiin ja hankkia sen jälkeen yhtiö, jonka kanssa VAC yhdistyy. Kehitämme yhdistynyttä yhtiötä edelleen yhdessä sen omistajien ja sen johdon kanssa. Uskomme, että perinteiseen listautumisantiin verrattuna pääomamarkkinoille pääsy voi VAC:in kautta tapahtuvan listautumisen ansiosta olla tietyille kohdeyhtiöille helpompi, nopeampi, varmempi ja kustannustehokkaampi prosessi.

VAC:in yleisöanti on käynnissä 15.-23.6. ja annin toteutumisen jälkeen samalla tietenkin kartoitamme heti sopivia yritysostokohteita. Etsimme keskisuurta kasvuyhtiötä, jolla on vahvat siteet Suomeen ja jonka omistajilla on vahva halu kehittää yhtiötään. Aikaa sopivan yhtiön löytämiselle on maksimissaan 36 kuukautta VAC:in listautumisen toteuttamisesta, mutta tavoitteemme on tietenkin toteuttaa yritysosto mahdollisimman pian sopivan kohteen osuessa kohdalle.

Sitoudumme hankittavan yhtiön tulevaisuuteen

Tarkoituksenamme ei ole tarjota kohteellemme vain rahakasta exitiä, vaan haluamme yhtiön myyjien sitoutuvan yhdistyneen yhtiön tulevaisuuteen. Tässä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus, sillä liian usein kasvu- ja kehityskelpoiset keskisuuret suomalaiset yhtiöt päätyvät ulkomaiseen omistukseen ja hyödyttämään jonkin toisen maan sijoittajia.

Poikkeuksena moniin SPAC-yhtiöihin maailmalla, tarkoituksenamme on rahoittaa tuleva yritysosto lähtökohtaisesti VACin osakkeilla. Tämä tarjoaa VAC:lle joustavuutta ja osakerahoituksen tapauksessa pystymme käyttämään merkittävän osan listautumisannissa kerättävistä alustavasti 90 miljoonasta eurosta kohdeyhtiön kehittämiseen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa investointia esimerkiksi tehtaan rakentamiseen, tutkimus- ja kehitystyöhön tai vaikka kilpailijan ostamiseen. Tämän mittakaavan kasvupääoman rahoittajat ovat pitkälti puuttuneet suomalaisilta pääomamarkkinoilta.

Taustalla joukko kokeneita konkareita

Hyvä idea ja hyvät suunnitelmatkaan eivät yksin vielä riitä, vaan niiden rinnalle tarvitaan osaavat tekijät. VACissa osakkeenomistajat saavat palvelukseensa ammattimaisen tiimin verkostoineen ja pääsyn läpinäkyvään sijoittajayhteisöön. VACin toimiva johto ja hallituksen jäsenet omaavat yhdessä ainutlaatuiset verkostot ja vuosikymmenten kokemuksen arvoa luovien strategisten transaktioiden ja muiden yhtiöiden uudelleenjärjestelyjen suunnittelusta ja toteutuksesta.

VACin tukirankana on perustajaosakkaana toimiva teollinen omistajayhtiö Virala Oy Ab, joka itse sijoittaa listautumisannissa VAC:iin vähintään 30 miljoonaa euroa samoilla ehdoilla kuin muutkin osakkeenomistajat. Tämäkin on SPAC-yhtiöille poikkeuksellista, sillä usein etenkin yhdysvaltalaisissa malleissa järjestelyn sponsori – joksi SPAC-yhtiöiden perustajia heitä siellä kutsutaan – ei sijoita omaa pääomaa yhtiöön samassa mittakaavassa tai vastaavalla tavalla samoilla ehdoilla muiden omistajien kanssa. Siellä palkkiomallit ovat myös usein keskeisesti sidoksissa yritysoston toteuttamiseen.

Virala on perustajaosakkaana pitkäjänteinen omistaja ja uskoo aktiiviseen ja käytännönläheiseen lähestymistapaan, jossa sijoitusten arvonkehitys on hyvin suunniteltujen toimien ja strategian luonnollinen seuraus. Viralan toimintatapa on historiallisesti tuottanut tulosta: Virala-konsernin keskimääräinen vuotuinen oman pääoman tuotto on ollut 24,7 prosenttia vuosina 2014–2020. Tätä kokemusta VAC aikoo hyödyntää omassa toiminnassaan.

Iso määrä instituutioita on jo lähtenyt mukaan

Perustajaosakas Viralan lisäksi merkittävä määrä suomalaisia ammattimaisia sijoittajia on jo sitoutunut ankkuriomistajinamme merkitsemään osakkeitamme 26,5 miljoonalla eurolla. Olen myös itse sitoutunut merkitsemään VAC:n osakkeita 300 000 eurolla. Lisäksi yli 30 muuta sijoittajaa on ilmoittanut VAC:lle aikomuksestaan merkitä listautumisannissa osakkeita yhteensä noin 25 miljoonalla eurolla.

Nyt yleisöannissa haluamme antaa kaikille yksityissijoittajille saman mahdollisuuden päästä mukaan uudenlaiseen sijoittamisen malliimme.

Päivitys 29.6.2021: VACin yleisöanti on päättynyt ja yhtiö on listautunut. → Katso kurssi ja käy kauppaa osakkeella

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

YhteistyökumppaniKumppani
Yhteistyökumppaniemme kirjoituksia

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit