Siirry pääsisältöön

Tekevätkö meemiosakkeet näyttävän paluun?

Meemiosakkeet ovat viime päivinä palanneet otsikoihin, kun sosiaalisen median keskustelunaiheet ovat vyöryneet sijoitusmaailman puolelle. Nämä osakkeet ovat saaneet yhteisen kutsumanimensä internet-meemeistä. Millainen vaikutus niillä on keskivertosijoittajan elämään?

Gamestop ja AMC toimivat esimerkkeinä meemiosakkeista.

Ensimmäinen niin sanottu meemiosakehuuma koettiin keskellä koronapandemiaa muutama vuosi sitten. Tuolloin huomion keskipisteiksi päätyivät Yhdysvalloissa noteeratut Gamestop ja AMC. Näiden osakkeiden kurssiliikkeet voimistuivat tuntuvasti, mutta jälkikäteen tarkasteltuna vain hetkellisesti.

Noin kolmen viimeisimmän vuoden ajan on vaikuttanut siltä, että nousseet korot ovat saaneet sijoittajat etsimään pitkäkestoisempia ja liiketoiminta-analyysiin perustuvampia sijoituskohteita. Kuluvan toukokuun aikana meemiosakkeet ja kaksi edellä mainittua yhtiötä ovat kuitenkin palanneet estradille samalla teemalla.

Nordnetissä meemiosakekauppa on vielä rajallista, mutta nopeasti kasvavaa.

Nordnetin asiakkaiden kaupankäynti meemiosakkeilla on vilkastunut alkuviikon aikana. Havainto pätee kautta linjan jokaista Pohjoismaata. Mistään maniaan verrattavissa olevasta ilmiöstä ei voi vielä puhua, mutta huomionarvoista on, että kauppamäärät ovat nopeassa kasvussa.

Maanantaina 13.5.2024 Nordnetin pohjoismaisista asiakkaista norjalaiset olivat selvästi aktiivisimpia kaupankävijöitä Gamestopin osakkeella. Sen sijaan ruotsalaiset kävivät Gamestop-kauppaa verkkaisimmin ja Ruotsissa tahti oli alle puolet norjalaisten kaupankävijöiden määrästä. Suomalaiset ja tanskalaiset asettuivat kauppaluvuissa pohjoismaisittain keskivaiheille.

Kauppatilastot myös paljastavat, että maanantain Gamestop-kaupat muodostuivat kaikilla Nordnetin pohjoismaisilla euromääräisesti nettomyynneiksi. Toisin sanoen osakkeen omistusta vähennettiin euromääräisesti jokaisessa maassa. Taustalla saattaa hyvinkin olla edellisestä meemiosakehuumasta salkkuun jääneiden osakkeiden keventäminen.

Vastaavat luvut AMC:n kauppamäärien osalta olivat maanantaina vain noin kolmasosa Gamestopin maanantaisista kauppamääristä. Luvut edustavat tässä yhteydessä osakkeella pörssipäivän aikana kauppaa käyneiden eri asiakkaiden lukumäärää. Maanantain AMC-kaupoissa aktiivisimpia olivat tanskalaiset yksityissijoittajat, siinä missä suomalaiset kävivät kauppaa AMC:llä pohjoismaisittain vähiten. Euromääräisesti AMC-omistuksia kasvatettiin nettomääräisesti maanantaina kaikissa muissa Nordnetin maissa paitsi Tanskassa, jossa pörssipäivä päätyi nettomyyntien puolelle.

Tiistaina 14.5.2024 Nordnetin pohjoismaisten asiakkaiden kaupankäynti meemiosakkeilla kasvoi huomattavasti. Kaupat Gamestopilla noin kaksinkertaistuivat maanantain aktiviteetista. Vastaavasti kaupat AMC:llä jopa noin kolminkertaistuivat.

Norja ja Tanska olivat edelleen tiistaina aktiivisimmat kaupankävijät molemmilla osakkeilla. Jokaisella maantieteellisellä alueella Nordnetin pohjoismaiset asiakkaat nettomyivät Gamestopia euromääräisesti tiistainakin. Sen sijaan AMC:n osaketta netto-ostettiin Suomessa ja Tanskassa, siinä missä Ruotsissa ja Norjassa osaketta nettomyytiin tiistaina.

Meemiosakkeet ovat massailmiö, joka ei yleisesti sovellu jokaiselle

Meemiosakkeiden suosion kasvu on muistuttanut pienimuotoista massailmiötä. Ainakaan toistaiseksi edellä mainitut osakkeet eivät dominoi Nordnetin kaupankäyntitilastoja, mutta silti ne nousevat sieltä kuitenkin jo selvästi esiin. Suomalaisittain esimerkiksi Mandatumilla ja Nesteellä on käyty alkuviikon aikana selvästi meemiosakkeita ahkerammin kauppaa.

Tämän blogimerkinnän ainoana tarkoituksena on jakaa anonymisoituja kauppatilastoja, eikä ottaa mitään kantaa meemiosakkeiden houkuttelevuuteen sijoituskohteena. Sitä arvioi jokainen aivan itse. Yhtä kaikki, kulloisenkin pörssi-ilmiön noustessa otsikoihin on hyvä muistaa peilata ilmiötä aina omaan sijoitusstrategiaansa ja -suunnitelmaansa. Osalle aktiivisista treidaajista volatiilit lyhyen aikavälin kurssiliikehtijät saattavat sopia seurantalistalle, siinä missä esimerkiksi liiketoiminnan fundamentteja painottavat sijoittajat pitävät nopeatempoista laumakäyttäytymistä lähinnä pelkkänä markkinaviihteenä.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yhtiöihin. Teksti ei myöskään ota kantaa tulevaan kehitykseen. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, indekseistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta, indeksistä tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja, -suosituksia tai -kehotuksia, eikä sijoitustoiminnassa historia ole tae tulevista tuotoista. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki