Siirry pääsisältöön

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Mitkä ovat maailman parhaat ETF-rahastot? Kuten edellisessä blogikirjoituksessa totesin, hyvä rahasto on mahdollisimman kustannustehokas, sijoittaa fyysisiin osakkeisiin ja siinä on kasvuosuudet. Miltä tällainen salkku sitten näyttää ihan konkreettisesti?

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Kokosin listan ETF-rahastoista, johon kukin voi verrata omia rahastovalintojaan. Olisivatko tässä ominaisuuksiltaan suomalaisen sijoittajan kannalta maailman parhaat ETF-rahastot?

Nykyään löytyy lisäksi pieniin ja halpoihin yrityksiin (small cap value), osinkotuottoihin (dividend yield), sekä kestävään kehitykseen (ESG) keskittyviä ETF-rahastovaihtoehtoja.

Mahdollisimman kustannustehokas ratkaisu

Helpoin vaihtoehto maailman kattavaa osakehajautusta hakevalle on etsiä ETF-indeksirahasto, joka kattaa koko maailman. Usein näiden palkkiot ovat kuitenkin jostakin syystä suhteellisen korkeat. Varsinkin jos rahastoon sisältyy paitsi teollistuneet maat, myös kehittyvät maat. Silloin joutuu usein maksamaan kehittyvien maiden korkeampia hallinnointipalkkioita koko sijoitusomaisuudelle.

Siksi rahastovalintoja pohtiessa kannattaa lähteä liikkeelle “paikallisista”, usein lähes kuluttomista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinat kattavan ETF-rahaston kulut ovat tyypillisesti 0,06 prosentin luokkaa. Toki halvin, koko maailman (kehitysmaat mukaanlukien) kattavan ETF-rahaston 0,22 prosentin kulut, ovat vähintäänkin kohtuulliset.

Kasvuosuus tärkeämpi kuin viimeisin kuluprosentin tuhannes

Pitkäaikaissäästäjälle kulutasoa vieläkin tärkeämpi seikka on se, että rahastolla on kasvuosuudet. Jos rahastoon kertyvä, usein noin 3–4 prosentin vuotuinen osinkotuotto maksetaan tuotto-osuuksien tapaan ulos, syntyy tästä vuosittain noin prosentin verokuluerä.

Kasvuosuuksissa kertyneet osingot sijoitetaan rahaston toimesta uudestaan osakkeisiin. Näin muuten verotettava määrä saa kasvaa korkoa korolle kunnes joskus lunastat sijoituksesi. Tämän merkitys on pitkässä juoksussa valtava ja veron haitta on täysin verrattavissa vuotuisen hallinnointipalkkion haittaan.

Esimerkkirahastot

Mitkä parhaat ETF-rahastot sitten ovat? Alla olen koonnut esimerkkirahastot kahteen ryhmään. Rahaston nimeä klikkaamalla saat enemmän tietoa rahaston ominaisuuksista, rahaston kaupankäyntitunnus on suluissa. Jos löydät paremman vaihtoehdon, laita tieto tulemaan vaikka tämän blogin kommenttina, niin korjataan tilanne.

Ensimmäisessä taulukossa olevat vaihtoehdot sopivat niin kertasijoittajalle kuin kuukausisäästäjälle. Siinä olevat rahastot sijoittavat suoraan osakkeisiin, niissä on kasvu-osuudet, ne ovat käsittääkseni halvimmat lajissaan, ja niihin voi yhtä lukuun ottamatta säästää Nordnetin kuukausisäästösopimuksella.

Huomaa, että euroalueelle sijoittava ETF-indeksirahastovaihtoehto (alla) pitää sisällään myös suomalaiset osakkeet, mutta ei muita Pohjoismaita.

Rahasto-esimerkit maanosittainKulut (TER) – osakelaina tuottoFyysinen replikointi?Kasvu-osuus?Mahdollisuus automaattiseen kuukausisäästämiseen
Eurooppa
– Pohjoismaat: XACT Norden0,15 %KylläKylläKyllä
– Euroalue: db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET)0,09 %KylläKylläKyllä
– Englanti: db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (XDUK)0,09 %KylläKylläKyllä
USA
– iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)0,07-0,01*=0,06 %KylläKylläKyllä
Japani
– iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (EUNN)0,20-0,06*=0,14 %KylläKylläKyllä
Kehittyvät markkinat
-iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N)0,25 %KylläKylläKyllä
Koko maailma (HUOM! myös kehittyvät markkinat)
– Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE)0,22%KylläKylläEi
* Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

Erikoisvaihtoehdot

Toiseen taulukkoon alla olen koonnut erikoisvaihtoehtorahastot. Ensimmäisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat korkeariskisempiin, pienempiin mutta samalla myös halvempiin yrityksiin (small cap value). Tällä sijoitusmuodolla on korkein todennettu pitkän aikavälin tuotto-odotus.

Koska vastaavaa rahastoa ei kehittyviltä markkinoilta löydy, niin seuraavassa kategoriassa on rahasto, joka sijoittaa korkeariskisempiin ja pienempiin, mutta ei välttämättä poikkeuksellisenhalpoihin yrityksiin (small cap).

Sitten ovat vuorossa rahastot, jotka sijoittavat mahdollisimman korkean osinkotuoton omaaviin yrityksiin (dividend yield). Tällä ryhmällä on kahta edellistä erikoisvaihtorahastoja alhaisempi riski ja se soveltuu siksi paremmin hieman lyhyemmän aikajakson sijoituksiksi.

Viimeisenä listalla on megatrendillä surffaava ja kehittyneet maat kattava, kestävän kehityksen rahasto, johon kelpuutetaan vain ESG-mittarilla pärjääviä yrityksiä, jotka lisäksi edustavat toimialansa parhaimmistoa hiilidioksidipäästöjen osalta.

Näitä erikoisvaihtoehtorahastoja ei valitettavasti pääse kuukausisäästösopimuksella merkitsemään (joudut tekemään kertaostoina) ja osinkoihin erikoistuneissa rahastoissa on (yhtä vaihtoehtoa lukuun ottamatta) tuotto-osuudet. Tuotto-osuuksien osalta sinun on arvioitava onko hyöty erikoistumisesta suurempi kuin haitta.

ErikoisvaihtoehtoesimerkitKulut (TER) – osakel. tuottoFyysinen replikointi?Kasvu-osuus?Mahdollisuus automaattiseen kuukausisäästämiseen
Small Cap Value
– Eurooppa: SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRX)0,30 %KylläKylläEi
– USA: SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRV)0,30 %KylläKylläEi
Small Cap
– Kehittyneet: iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (IUSN)0,35%KylläKylläKyllä
– Kehittyvät: iShares MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF (EUNI)0,74 – 0,49* =0,25 %KylläEiEi
High Dividend Yield
– Euroalue: Euro Stoxx® Select Dividend 30 UCITS ETF (DXSA)0,30 %KylläEiEi
– Englanti: iShares UK Dividend UCITS ETF (IUKD)0,40 – 0,19* =0,21 %KylläEiEi
– USA: MSCI North America High Dividend Yield Index UCITS ETF (XDND)0,39 %KylläKylläEi
– Kehittyvät: iShares Emerging Markets Dividend UCITS ETF (SEDY)0,65 – 0,15* =0,50 %KylläEiEi
Kestävä kehitys (ESG)
– Xtrackers MSCI World ESG UCITS ETF (XZW0)0,20%KylläKylläKyllä

*Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

Muita huomioita parhaista ETF-rahastoista

Kaikki esimerkkirahastot sijoittavat fyysisiin osakkeisiin, eivätkä pyri vertailuindeksin tuottoon pelkästään johdonnaisten avulla. iShares ETF:ien osalta ilmoitetaan myös osakelainauksesta syntynyt tuotto, mikä käytännössä pienentää sijoittajan maksamia kuluja. Kyseiset rahastot ovat saaneet kasvavia tuottoja osakelainauksesta viime aikoina.

Vaikka Yhdysvalloissa riittääkin ETF-rahastovaihtoehtoja, useimmat näistä maksavat rahastoihin kertyneet osingot ulos, jopa neljännesvuosittain. On totta, että voit välttyä veroseuraamuksista, esimerkiksi kapitalisaatiosopimusten tai vapaaehtoisten eläkevakuutuskuorten avulla. Ongelma näiden osalta ovat kuitenkin kulut, jotka useimmiten ovat verohyötyäkin suuremmat.

Erityinen vastuunrajoitus: tähän blogikirjoitukseen kerätyt tiedot on hankittu useista eri julkisista lähteistä. Minun pyrkimyksenäni on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa olisi virheitä. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogikirjoituksessa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä blogikirjoituksessa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä blogikirjoituksessa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. En sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä blogikirjoitus on tarkoitettu ainoastaan lukijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman kirjallista lupaa on kielletty.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnetja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Tekstiä on päivitetty 29.6.2020. Kirjoitus on julkaistu alun perin 1.10.2015.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
85 Kommenttia
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.10.2015 15:19

Superrahaston rahastoesitteessä on maininta, että se saattaa käyttää myös johdannaisia: “Rahasto saa käyttää johdannaisinstrumentteja osana sijoituspolitiikkaansa”.

Tämä on hieman häirinnyt minua. Minkä takia maininta on laitettu, jos tarkoitus on kuitenkin olla fyysinen rahasto?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.10.2015 15:39

Kaikissa indeksirahastoissa käytetään futuuria pienen ja välttämättömän käteiskassan kattamiseksi (futuuriposition allaoleva nimellisarvo = käteisein määrä).

Näin rahastoon ei synny käteiskassan aiheuttamaa tuottojarrua.

Nimetön
Nimetön
01.10.2015 19:40

Small Cap
– Eurooppa: db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)

Mielestäni tuo kyllä löytyy kuluttomasta kuukausisäästö ETF-valikoimasta(ainakin ISIN sama)?

Nimetön
Nimetön
02.10.2015 09:12

Ei nyt kumminkaan kokonaan unohdeta niitä helppoja laiskansijoittajan hajautusvaihtoehtoja, eli enempivähempi maailmanlaajuisia ETF:iä. Kuukausisäästöohjelmasta löytyy kaksi suht. edullista MSCI world -indeksiä (=kehittyneet maat) seuraavaa ETF:ää 0,19-0,20 % kuluilla. Sen sijaan ainokaisen koko maailman ACWI-indeksiä seuraavan ETF:n kulutaso on paljon korkeampi. Onko se parasta mitä markkinoilta on siinä luokassa saatavissa?

ps. voisiko siihen kuukausisäästö-ETF-lista-pdf:ään saada viimeisimmän muokkauspäivämäärän?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.10.2015 09:24

Huomaa kuitenkin että maksat tuplahinnan tuollaisesta suhteessa siihen, että poimit kustannustehokkaimman eurooppa, USA ja Japani rahaston.

Jos sitten vielä kehityyvät markkinat otetaan mukaan (niin kuin pitäisi), ACWI-indeksiä seuraavan ETF:n kulut ovat jo monikertaiset yllä esitetystä korista koottuun vaihtoehtoon nähden…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.10.2015 13:00

Toki niin. Mutta laiska ihminen joutuu muissakin asioissa maksamaan helppoudesta vähän enemmän verrattuna siihen, että tekisi kaiken itse.

Eri ETF:ien poimimisessa ja sopivan hajautuksen suunnittelussa on oma vaivansa (vrt. esim. KL-palstan pohdinnat, joissa mietitään olisiko jonkun ETF:n sopiva painoarvo 15 vai 18 %). Tai sitten voi tehdä yhteistyötä apinan kanssa. Kummin päin vaan, niin jos ei ihan nappiin osu, niin jälkikäteen saa joka tapauksessa murehtia, että olisi sittenkin pitänyt painottaa enemmän tuota toista markkinaa…

ACWI on tosiaan kallis, ja siksi kahden ETF:n yhdistelmä kehittyneet + kehittyvät on ollut varsin suosittu laiskojen hajauttajien keskuudessa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.10.2016 07:53

Onko mahdollista saada kuukausisäästäjälle
Usa+Kanada etf?
ishares IQQN
https://www.ishares.com/fi/yksityissijoittajille/fi/tuotteet/251873/ishares-msci-north-america-ucits-etf

Nimetön
Nimetön
03.10.2015 08:01

Kehittyvät: iShares MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF (EUNI) maksaa osinkotuotot ulos, ainakin faktasivun mukaan. Löytyykö vastaava emerging marketilla joka ei maksaa osinko ulos.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.10.2015 12:46

Kiitos huomauksesta, korjattu on: SPDR® MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF (SPYX)

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.10.2015 14:40

Eikö IS3N sisällä myös small-capit?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.10.2015 11:00

Sisältää, ihan niin kuin hyvä laaja indeksirahasto yleensä, mutta joillekin HC sijoittajille vain puhdas small cap kelpaa.

Nimetön
Nimetön
07.10.2015 20:49

DX2J kyllä kuuluu niihin jota voi merkitä kuluttomasti kk-säästösopimuksen kautta. Miksi tuota listaa ei laajenneta?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.10.2015 10:58

Kiitos huomiosta, korjattu on.

Listan laajentamattomuuteen en osaa ottaa kantaa kun en ole operatiivisesti aktiivi Nordnettiläinen, mutta kuvittelisin sen johtuvan ihan siitä, että hallinnoillisesti helpompi kun lista on määrällinen eikä pidä sisällään kaikkia maailman ETF:fiä.

Nimetön
Nimetön
07.10.2015 21:40

Jos helpolla haluaa päästä niin iShares Core MSCI World, EUNL, TER 0,20%, fyysinen ja uudelleensijoittava, eikä kuitenkaan kovin paha kuluiltaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2015 14:32

Siitä puuttuu kehittyvät markkinat kokonaan – jolloin tuosta kustannuksestakin tulee aika korkeahko..

Nimetön
Nimetön
09.10.2015 11:57

Euro stoxx 50 kulut toki alhaiset, mutta rajaa pelkästään euroalueeseen. Eikö kannattaisi ottaa sen sijaan laajempi otos markkinasta EUNK:lla (iShares MSCI Europe UCITS ETF)? Samoin muut Aasian maat jäisivät listatuilla ETF:illä kokonaan kattamatta. Jos ne haluaa mukaan, nousee kokonais-TER helposti lähelle 0,20% jolloin vaihtoehdoksi muodostuu iSharesin maailma ja emerging markets etf:t. Tällöin tarvitsee hallita vain kahta etf:ää joka kattaisi maailman markkinat huomattavasti laajemmin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2015 14:34

iShares Core MSCI Worldistä puuttuu kehittyvät kokonaan ja ehdottamasi Emerging rahasto maksaa huikeat 0.75% enkä löytänyt kasvuosuuksia rahastosta

Nimetön
Nimetön
15.01.2016 23:02

Terve Martin,

Olen miettinyt ETF säästämistä ja listastasi on ollut isoa hyötyä kun olen muodostanut ETF hajautusta maantieteellisesta.

Kysymykseni kuuluu, että mitä luulet Euroalueen (db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET)) ETF:llä tapahtuvan jos nykyinen EU hajoaa vaikka kymmenessä vuodessä? Jotkut asiantuntijat tätä povaavat. Jos näin kävisi, niin pitkäaikaisesti sijoittaessa kävisi kyllä huonosti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.09.2018 12:57

Rahaston nimeksi tulee “historiallisen Euroalueen”.. eli käytännössä mikään ei muutu (ellei ko rahasto-yhtiö haluan lopettaa kyseistä rahastoa jostyain syystä).

Nimetön
Nimetön
06.02.2016 14:04

Hei, kuinka monta etf:ää suosittelisit kk-säästämiseen? Sanotaan vaikka, että säästäisin Tanskaan, SXR8 ja Japaniin. Hajautus olisi kohdillaan, mutta onko kolme jo liikaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.09.2018 12:53

ei ole – ihan sopiva määrä

Nimetön
Nimetön
03.03.2016 17:56

Eikö verot joudu lopulta maksamaan kuitenkin ,jos ja kun ottaa rahat ulos? Ja osinkovero on vähän pienempi kuin luovutusvoittovero, joten osinkoja maksavalla rahastolla pääsee vähemmillä veroilla, ainakin niin kauan kuin kurssi nousee ja luovutusvoitoista joutuu veroa maksamaan?
Lisäksi osingoista ei tule välityskuluja kuten osakkeita myydessä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.03.2016 19:35

Laskeskelin asiaa keskenäni ja koronkorko tosiaan aiheuttaa sen, että verot kannattaa maksaa vasta ottaessaan rahat lopullisesti ulos. Lisäksi mahdollisuus hankintameno-olettaman käyttöön suosii veronmaksun jättämistä mahdollisimman myöhään.
Vain jos on tarkoitus käyttää tuottoja kulutukseen sitä mukaa, kun osinkoja tulee, voi osinkorahasto olla kasvurahastoa parempi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2016 10:59

Juuri näin!

Nimetön
Nimetön
04.04.2016 22:01

Mielenkiintoinen postaus tämä. Itsekin siirtymässä suorista osakeostoista enempi ETF:ien maailmaan. Mietityttää vain sellainen juttu että kaipa näissäkin tilanteet muuttuu? Uusia tuotteita nyt toki tulee aina mutta ihan siis jo sekin että, jos iskee vaikkapa kymmeneenkin eri tällaiseen tuotteeseen rahansa kiinni, niin pitäähän siinä seurata esim. kulurakenteiden muutosta? Jos vaikkapa kymmenkertaistavat kulunsa tai jotain nuo liikkeellelaskijat? Tai lopettavat tuottaan tms, jolloin mahdolliset verot tulee samantien maksuun. Pointtina siis se että eipä kai näissäkään voi mitenkään laskea sen varaan että varmasti ovat olemassa ja vieläpä samoilla ehdoilla ihan sinne hetkeen saakka, kun juuri itse haluaisi myydä vaan siinä saattaa joutua myymään matkan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
26.06.2016 14:37

Onko OMXH25-ETF:n sijoittamissuunnitelma täysin sama kuin Suomi superrahaston? Eli onko mitään järkeä maksaa ETF:n 0,18%:n hallinnointipalkkiota, jos tuohon Superrahastoon voi säästää ilmaiseksi? Vai onko tuolla ETF:llä jotain muita hyötyjä, joista kannattaisi maksaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.07.2016 10:19

Täysin sama.

ETF:ssä ei synny käteisjarrua suurempien merkintöjen ja lunastusten yhteydessä, koska ne tehdään merkintäyksikön avulla (osuuksia saa esim “ostaa” köntissä toimittamalla rahaston osakesalkkua vastaava minisalkku rahastoon).

ETF:ää voi lisäksi lainauttaa josta voi saada tulovirtaa. Superrahastoa ei toisaalta saa merkata kuin 10.000 eurolla päivässä, joten käteisjarru iskee vain pörssiromahdusten yhteydessä – voi olla hyvä asia.

Lopuksi salkunhoitajan taidot ratkaisevat – käteisjarrun koko ja vaikutus, indeksikoostumusmuutoksesta syntyvät kaupankäyntien toteutukset, rahastosalkun osakelainaustulot jne. Kaikki nämä erot ovat kuitenkin hyvin pienet.

Sanoisin kuitenkin että täysin kuluton Superrahasto pääsee helpomalla tavoitteisiinsa.