Siirry pääsisältöön

Loputtoman valtiollisen velanoton hurlumhei | #rahapodi 304

Eikö velan määrällä ole väliä? Valtiohan voi printata sitä niin paljon kuin huvittaa ja maksaa sillä kaiken mitä poliitikot haluavat? Moderni rahateoria eli MMT (Modern Money Theory) väittää, että maan, jolla on oma valuutta, ei tarvitse olla huolissaan velkamäärän kasvusta, koska se voi aina printata lisää rahaa korkojen maksamiseksi. Ainoa rajoite kulutukselle on inflaatio, joka voi lähteä laukalle, jos yksityinen tai julkinen sektori kuluttaa liikaa.

Onko MMT:n opeista avuksi Suomen hallitukselle? Onko kyseessä vassarien märkä päiväuni vai ihan toteutuskelpoinen ajatusrakennelma? Entä miten Keynesin hahmottelema “Paradox of thrift” kampittaa villeimpiä MMT-unelmia? Kuuntele #rahapodin MMT-special!

Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
PETRI
PETRI
19.11.2022 22:21

Soteuudistus oli aivan surkea uudistus. Ei ihme, vaikka sairaanhoitajat vaihtavat alaa. Työ on vastuullista ja raskasta eivätkä sairaanhoitajat saa heille kuuluvia palkankorotuksia.

Edu
Edu
01.11.2022 08:04

Ei tarvitse vain teoretisoida MMT:n vaikutuksista vaan voi katsoa Argentiinaan jossa populistisesti on painettu rahaa koko 2000-luku, tämä on johtanut hypetinflaatioon ja peson dollarikurssin jatkuvaan laskuun. Ihmiset pyrkivät turvaamaan varallisuutensa ostamalla dollareita pimeiltä markkinoilta tai vaihtamalla pesot kiinteään omaisuuteen kuten henkilöautoon.

KoivisII
KoivisII
31.10.2022 20:34

Ainut keino kamppailla tätä valtion velkaantumishulluutta vastaan on pysyä itse ilman velkoja

Matti
Matti
31.10.2022 16:01

Tutustakaa moslereconomics.com. Helppo tapa tutustua oikeasti MMT:n. Sivulta voi 2010 julkaistuun lyhyeen kirjaan, The 7 deadly innocent Frauds of economic policy. Kyseessä ei ole varsinainen teoria eikä poliittinen kannanotto. Nyt tuli iso huti