Siirry pääsisältöön

Kynttilät ja teknisen analyysin paras kuvio markkinoiden ajoittamiseen

Pörssiyhtiön osakkeen sen hetkiseen markkinahintaan vaikuttavat ainoastaan pörssissä toteutuneet toimeksiannot. Markkinahinta syntyy siten ostajien ja myyjien interaktiosta, riippumatta monista erilaisista syistä myyntien ja ostojen takana. Teknisen analyysin kurssikaaviot esittävät tätä hinnanmuodostusta graafisesti. Harjaantunut treidaaja voi pelkkiä kurssikehityksestä kertovia kynttilöitä lukemalla tunnistaa ostajien ja myyjien välillä vallitsevan epätasapainon, joka johtaa usein markkinatrendin käännöksen. Nämä tilanteet voivat siten tarjota erittäin hyviä osto- tai myyntipaikkoja.

Tarkastelen tässä kirjoituksessa eniten hyödyntämääni kynttiläkuviota, joka on mielestäni yksi parhaista teknisen analyysin mahdollistamista tavoista ajoittaa ostoja oikea-aikaisesti osakemarkkinoilla. Sitä voivat hyödyntää päivätreidaajien lisäksi myös pidemmän aikahorisontin omaavat sijoittajat, kun tarkastelujaksona käytetään esimerkiksi päivä- tai viikkokynttilöitä.

Mitä kynttilät kertovat ostajista ja myyjistä?

Ymmärtääksesi kynttiläanalyysiä paremmin voit kuvitella hinnan liikkeiden olevan jatkuvaa taistelua ostajien ja myyjien välillä. Ostajat spekuloivat, että hinnat nousevat ja puskevat hintaa ylös ostotoimeksiantojensa kautta. Myyjät taas uskovat laskeviin hintoihin ja painavat hintaa alas myyntitoimeksiannoillaan.

Jos ostopaine ylittää myyntipaineen, toisin sanoen ostajia on enemmän, hinta nousee. Mitä suurempi epätasapaino näiden kahden osapuolen välillä on, sitä nopeammin hinta liikkuu yhteen suuntaan. Vahvin ostopaineesta kertova kynttilä on siten kynttilä (ks. kuva alla), jossa hinta on tarkastelujakson aikana käynyt huomattavasti alempana, mutta ostajat ovat aktivoituneet ja puskeneet aggressiivisesti hinnan ennen päätöstä takaisin huippuun tai lähellä huippua.

Ostopaineesta kertova kynttilä.

Hyvä työkalu niin treidaajille kuin sijoittajillekin

Tarkastelujaksona voidaan käyttää minkä tahansa aikavälin kynttilöitä. Treidaajat voivat hyödyntää lyhyitä, esimerkiksi 5 minuutin, 10 minuutin tai 1 tunnin, kynttilöitä. Swing-treidaajat ja muut pidemmän aikavälin sijoittajat taas voivat käyttää esimerkiksi päivä- tai viikkokynttilöitä.

Ostopaineesta kertovat kynttilät kertovat ostajien olevan vahvempia kuin myyjät. Ne toimivat ostopaikkoina korjausliikkeissä, kun markkina on nousutrendissä. Olen huomannut, että parhaan tuloksen saavuttaa seuraavilla kriteereillä:

  • Korjausliike edellisestä huipusta on vähintään kolmen kynttilän mittainen
  • Yli puolet ostopaineesta kertovasta kynttilästä koostuu alapuolelle jäävästä hännästä
  • Kynttilä sulkee 20 % sisään sen huipusta
  • Seuraava kynttilä nousee ostopaineesta kertovan kynttilän yläpuolelle (vahvistaa ostajien olevan niskan päällä)

Alla on kuva S&P 500 -indeksin kehityksestä maaliskuun pohjasta alkaen. Nykyisessä nousutrendissä kyseinen kynttiläkuvio on merkannut usean korjausliikkeen pohjan ja tarjonnut hyviä ostopaikkoja (vihreä nuoli).

S&P 500 -indeksi, päiväkynttilät. Lähde: Tradingview

Tämä teknisen analyysin työkalu soveltuu myös pitkäjänteisimmille sijoittajille, jotka katsovat kursseja vain kerran viikossa. Kun tarkastellaan esimerkiksi viimeisen viiden vuoden kurssikehitystä viikkograafeilla, voidaan huomata, että valtaosa korjausliikkeistä päättyy kynttilään, jossa on pitkä häntä alapuolella (ks. kuva alla, klikkaa suuremmaksi).

S&P 500 -indeksi, viikkokynttilät.Lähde: Tradingview

Riski ja tuotto

Mikään teknisen analyysin kuvio tai indikaattori ei toimi jokaisella kerralla. Siksi riskienhallinta on tärkeää tappioiden rajoittamiseksi silloin, kun ollaan väärässä. Riskienhallinnassa stop loss -toimeksianto on korvaamaton, sillä se katkaisee tappiollisen kaupan ennalta-asetetulla tasolla. Edellä käsitellyssä kuviossa stop loss -tason voi asettaa kahdella tavalla:

  • Ostopaineesta kertovan kynttilän alapuolelle
  • Jos merkittävä tukitaso on lähellä kynttilän pohjaa, kyseisen tukitason alapuolelle

Kynttiläkuvio on poikkeuksellisen hyvä indikoimaan trendikäännöksiä, joten tavoitelluksi tuotoksi (profit target) voidaan asettaa esimerkiksi 2–3 kertaa potentiaalisen tappion (stop loss) koko. Tällöin kaupan tuotto/riski-suhde on erittäin hyvä, eikä edes joka toisen treidin tarvitse olla voitollinen, jotta itse strategia olisi voitollinen.

Katso video

Traders’ Clubin ensimmäisessä jaksossa käsitellään kynttilöiden lukemista sekä ostopaineesta kertovien kynttilöiden tunnistamista.

Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Mikko
Mikko
20.11.2020 11:03

Iso kiitos tämän jakamisesta. Menee testailuun heti.

AaKoo
AaKoo
Vastaa  Mikko
25.11.2020 20:22

Moi Mikko!
Mites testailut ovat sujuneet?

T AaKoo

Mikko
Mikko
Vastaa  AaKoo
29.11.2020 14:56

Tosi hyvältä vaikuttaa mutta toimii vain silloin kun päivän suunta ylöspäin.
Target 4:1 ollut tuottoisin.

Kävin tähän mennessä läpi siis DAXia lokakuun ja marraskuun 2020 1 min chartilla ja vertailin 2:1 / 3:1 / 4:1 targeteilla.

AaKoo
AaKoo
25.11.2020 11:48

Moi Jukka!
Yritän tässä nyt opiskella näitä kynttilöiden analyyseja, kuten blogissasi hienosti kerrot.

Harjoittelumaastoni on tänään listautunut Nordnet ja otin tuosta yhden päivän kynttilän (klo 11.27),
jolloin kynttilän häntä alaspäin on huomattava. (en saa nyt snapshottia tähän kopioitua – harmi).

Mitä tarkoitat näillä kahdella kommentilla:

  • Korjausliike edellisestä huipusta on vähintään kolmen kynttilän mittainen
  • Kynttilä sulkee 20 % sisään sen huipusta

Terv. Uusi Nordnetin asiakas
//:0