Siirry pääsisältöön

Nordnetin kautta ostettavissa olevat kryptovaluutat esittelyssä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa monin eri tavoin. Myös Nordnetin tarjonta on laajentunut viime vuosina merkittävästi. Voit hankkia Nordnetistä useita erilaisia tracker-sertifikaatteja. Ne seuraavat valitun kryptovaluutan kurssia ja tarjoavat helpon pääsyn kryptomarkkinoille.

Tässä artikkelissa Bitcoinkeskuksen ylläpitäjä Antti Hyppänen esittelee kryptovaluutat, joiden trackereita Nordnet tarjoaa. Käydään aluksi myös läpi eri sijoitusmuotojen hyviä ja huonoja puolia.

bitcoin

Eri tapoja sijoittaa kryptovaluuttoihin

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa karkeasti kahdella eri tavalla. Perinteinen tapa on ostaa ”fyysistä” tai ”aitoa” kryptovaluuttaa alan kauppapaikoista. Tätä kutsutaan spot-kaupankäynniksi. Tämä oli ainoa tapa hankkia kryptovaluuttoja vielä viisi vuotta sitten.

Kryptot ovat nousseet viime vuosina myös institutionaalisten sijoittajien portfolioihin. Samalla myös sijoitusmuodot ovat monipuolistuneet. Etenkin johdannaismarkkina on suorastaan räjähtänyt. Sen volyymit ovat nykyisin moninkertaisia spottikauppaan verrattuna.

Johdannaiskauppaa tekevät pääasiassa alan ammattilaiset sekä päivätreidaajat. Suosituin instrumentti on futuuri. Tämän lisäksi monet treidausalustat tarjoavat kursseja seuraavia tracker-sertifikaatteja. Tällaisia löytyy myös Nordnetin valikoimista.

Trackereita ja futuureja oli ensin tarjolla vain Bitcoinille. Sitten mukaan saatiin Ethereum. Viime vuosina markkina on laajentunut myös muihin tunnettuihin kryptovaluuttoihin.

Vuonna 2021 markkinoille on saatu myös ETF-tuotteita eri maissa. Lisäksi yhä useampi alan yhtiö on listautunut pörssiin. Tunnetuin näistä lienee kryptovaluuttojen kauppapaikka Coinbase, joka listautui Nasdaqiin keväällä 2021.

Sijoittajille on siis tarjolla monipuolisia vaihtoehtoja. Myös edellä mainitut ETF-rahastot sekä alan yhtiöiden osakkeet löytyvät Nordnetistä. Tarjolla on myös minifutuureja, jotka mahdollistavat shorttauksen eli tuoton tekemisen laskumarkkinassa.

Trackerin ja spot-kaupan vertailu

Keskitytään tässä artikkelissa Nordnetin tracker-sertifikaatteihin. Miksi sijoittaa tällaiseen assettiin verrattuna ”aitoihin” kryptovaluuttoihin? Tärkein syy liittyy helppokäyttöisyyteen ja verotukseen.

Jos sijoitat Nordnetin kautta eri omaisuusluokkiin, ja portfoliosi sekä käteisvarasi ovat pääosin Nordnetissä, on tracker-serfitikaatin käyttö luonnollista. Sinun ei tarvitse avata uusia tilejä ja hajauttaa portfoliotasi eri palveluihin. Kaikki hoituu saman katon alta.

Verotus on toinen tärkeä pointti. Nordnet tekee vuosittaiset laskelmat puolestasi ja lähettää ne automaattisesti verottajalle. Jos sijoitat kryptovaluuttoihin muiden palveluiden kautta, sinun on tehtävä kirjanpito itse. Tämä ei ole aivan triviaalia etenkään aktiivitreidaajalle.

Moni sijoittaa fyysiseen kultaan, koska haluaa saada sijoituskohteensa ulos perinteisestä finanssijärjestelmästä. Bitcoinia hankitaan usein samasta syystä. Säilytys omassa lompakossa tuo sinulle täydellisen kontrollin varoihisi. Vapaus ei kuitenkaan tule ilman vastuuta.

Jos säilytät kryptovaluuttoja itse, kannat riskin myös hakkeroinneista sekä muista ongelmatilanteista. USB-tikkua muistuttavien kylmälompakoiden käyttö vaatii myös hieman teknistä osaamista. Esimerkiksi palautusavaimien kadottaminen voi olla kohtalokasta.

Tracker-sertifikaatin huonona puolena ovat kulut sekä kaupankäynnin rajoitukset. Kryptomarkkinat ovat auki 24/7, mutta voit ostaa ja myydä tracker-sertifikaattisi vain pörssien aukioloaikoihin. Tarkista myös mahdolliset kulut jokaisesta sijoituskohteesta erikseen.

Jokaisen kannattaa pohtia, mikä eri sijoitusmuodoista sopii juuri omaan profiiliin parhaiten.

Kryptovaluutat Nordnetin tracker-sertifikaattien takana

Esittelen kryptovaluutat, joihin on mahdollista sijoittaa Nordnetin tracker-sertifikaattien kautta. Tässä artikkelissa annetaan karkean tason kuvaus kohteista. Saat myös perustason ymmärryksen siitä, miksi kyseisen kryptovaluutan kurssi voisi nousta tulevaisuudessa.

Bitcoin

Bitcoin on markkinoiden vanhin kryptovaluutta. Sen lohkoketju käynnistyi jo tammikuussa 2009. Bitcoinin loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt taho, jonka todellinen henkilöllisyys on yhä mysteeri.

Satoshi loi Bitcoinin digitaaliseksi valuutaksi. Sen narratiivi on elänyt markkinan kehittyessä, ja nykyisin Bitcoin nähdään yhä laajemmin digitaalisena kultana. Bitcoinin päälle rakennettu salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset ja kuluttomat transaktiot. Salamaverkko nousi vuonna 2021 koko maailman tietoisuuteen, kun El Salvador teki bitcoinista virallisen maksuvälineen.

Bitcoin nousi ensimmäisenä kryptovaluuttana institutionaalisten sijoittajien portfoliohin. Tämä on tapahtunut parin viime vuoden aikana. Nykyisin bitcoineja on myös Teslan taseessa. Pian myös maailman keskuspankkien virtuaalisissa holveissa?

Bitcoin on etenkin suursijoittajien suosiossa, koska se on ainoa todella hajautettu kryptovaluutta. Bitcoinia ei johda kukaan yksittäinen henkilö. Sen verkko on myös maailman tehokkain tietokone alati kasvavan louhintakapasiteetin myötä. Bitcoin nähdään digitaalisena kultana, joka tarjoaa inflaatiosuojan sekä täysin poikkeuksellisen tuoton perinteisiin assetteihin verrattuna.

Ethereum

Ethereum on markkinoiden tunnetuin käyttöjärjestelmä älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS tai Android. Se tarjoaa ympäristön sovelluskehittäjille rakentaa appeja käyttäen Solidity-ohjelmointikieltä.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015. Se nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 ICO-buumin aikana. Vuonna 2020 käynnistynyt DeFi-sektorin nousu ja 2021 nähty NFT-buumi ovat lisänneet suosiota entisestään.

Kyseessä on hyvin erilainen sijoituskohde Bitcoiniin verrattuna. Kryptovaluutta Ether toimii platformin natiivitokenina. Sen avulla maksetaan kaikki transaktiot sekä appien & älysopimusten käyttö. Mitä enemmän ja mitä suositumpia sovelluksia Ethereum-alustalle tehdään, sen suurempi kysyntä myös Etherillä on.

Ethereumilla on valtava etu kilpailijoihinsa verrattuna ns. verkostovaikutuksen myötä. Sen parissa työskentelee huikea määrä sovelluskehittäjiä. Myös Ethereumin verkko on aivan eri tavalla hajautettu kuin kilpailijoiden. Ethereumin haittana on sen vanhentunut teknologia.

Vuoden 2022 ja 2023 aikana saatiin ulos Ethereum 2.0 -versio, mikä nostaa nykyisen Ethereumin kapasiteettia jopa 100x. Sitä ennen kuormaa puretaan myös erilaisten Layer 2 ja Sidechain -ratkaisujen avulla.

Cardano

Cardano on yksi Ethereumin tunnetuimmista kilpailijoista. Kyseessä on siis vastaava ekosysteemi ja käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille. Cardano eroaa kuitenkin Ethereumista monin eri tavoin.

Cardanon natiivitoken on nimeltään ADA. Se syntyi vuoden 2017 ICO-huumassa. Tarkoituksena oli alun perin rakentaa ”Japanin Ethereum” eli keskittyä vahvasti Aasian markkinoihin. Nykyisin Cardano on globaali projekti eikä sen fokus ole tietyssä maantieteellisessä alueessa.

Charles Hoskinson antaa kasvot Cardanolle. Projekti on ottanut hänen johdollaan hyvin akateemisen lähestymistavan. Tutkimustyötä tehtiin vuosia ennen kuin yhtään koodiriviä oli kirjoitettu. Tämä on antanut Cardanolle maineen projektina, joka ei saa koskaan valmista tuotetta ulos. Vuosi 2021 todisti nämä epäilyt vääriksi.

Cardano eroaa kilpailijoistaan siten, että se sai tuen älysopimuksille vasta syksyllä 2021. Siihen asti ekosysteemi oli toiminnoiltaan hyvin rajallinen. Edes älysopimusten tuki ei tee vielä Cardanosta täysin valmista projektia, vaan tiettyjä pullonkauloja on edelleen kehitettävä. Cardano on siis pari vuotta jäljessä monia kilpailijoita – Ethereumista puhumattakaan.

Tämä projekti menestyy samasta syystä kuin Ethereum. Cardanon on saatava sovelluskehittäjät innostumaan sen omasta ohjelmointikielestä ja -ympäristöstä. Jos alustalle saadaan suosittuja sovelluksia, se lisää ADA-tokenin kysyntää. Cardanolla on takanaan laaja yhteisö, ja sen verkko on huomattavasti hajautetumpi kuin monien kilpailijoiden.

Solana

Solana kuuluu samaan älysopimusalustojen ryhmään kuin edellä mainitut Cardano sekä Ethereum. Tämä platform-kategoria on noussut vuoden 2021 aikana supersuosituksi. Solana on ollut kiistatta yksi markkinoiden suurimmista raketeista. Sen kurssi on noin 100-kertaistunut kalenterivuoden aikana.

Solanan white paper julkaistiin jo marraskuussa 2017, mutta projekti pysyi täysin pimennossa vuoteen 2020 saakka. Tuolloin järjestettiin ICO, minkä lisäksi Solana sai mukaan tunnettuja VC-firmoja. Projektin suosio kasvoi kevään 2021 DeFi-buumissa mutta räjähti vasta syksyllä NFT-sektorin myötä.

Kyseessä on yksi markkinoiden nopeimmista älysopimusalustoista. Solanan valttina on siis Ethereumiin verrattuna skaalautuva järjestelmä, joka kykenee parin sekunnin transaktioihin lähes nollakuluilla. Tämän mahdollista Solanan kehittämä hajautettu aikaleimajärjestelmä.

Useat DeFi-projektit sekä niiden käyttäjät siirtyivät vuonna 2021 Ethereumilta Solanalle juuri transaktiomaksujen vuoksi. Projekti menestyy siis täysin samoilla periaatteilla kuin Ethereum ja Cardano. Pelkästään Solanan DeFi-sektori on noussut vuoden 2021 aikana nollasta yli 10 miljardin suuruiseksi ekosysteemiksi.

Kaikissa platformeissa käytetään myös Proof of Stake -konsensusmekanismia, eli verkon validaattorit ”steikkaavat” (lukitsevat) natiivitokeneita. Tämä poistaa valuuttaa pois kierrosta, mikä pienentää tarjontaa ja luo positiivista painetta kurssille.

Polkadot

Polkadot voidaan myös niputtaa älysopimusalustojen ryhmään, mutta tietyin varauksin. Polkadotin teemana on nimittäin ”lohkoketjujen internet”. Englanninkielinen sana interoperability on usein käytetty tässä yhteydessä. Projekti haluaa siis yhdistää lohkoketjuja toisiinsa.

Polkadotin tausta on myös erittäin mielenkiintoinen. Sen johtohahmo on Gavin Wood, joka oli yksi Ethereumin perustajista. Wood on myös luonut Solidity-ohjelmointikielen, jota käytetään Ethereum-appien koodaamiseen. Hän kuitenkin erosi projektista vuonna 2016 koska näki Ethereumin kehittyvän väärään suuntaan.

Wood julkaisi Polkadotin white paperin jo vuonna 2016. Polkadotin natiivitoken (DOT) syntyi vuoden 2017 ICO-buumin aikana. Projekti pysyi kuitenkin pimennossa vuoteen 2020 saakka, kunnes sen MainNet eli tuotantovalmis lohkoketju julkistettiin.

Edeltävä vuosi on ollut Polkadotin osalta parachain-huutokauppojen odottelua. Polkadot-ekosysteemi koostuu siis toisiinsa linkitetyistä lohkoketjuista. Näitä kutustaan parachaineksi. Kuka tahansa ei voi sellaista luoda, vaan parachain-sloteista käydään huutokauppaa eri projektien kesken. Tällä hetkellä viisi parachain-slottia on huutokaupattu.

Polkadot vastaa koko ekosysteemin turvallisuudesta, johon tarvitaan sen natiivitokenia (steikkaus). Sen lisäksi DOT-tokenia käytetään parachain-huutokaupoissa. Sijoittajat voivat lainata tokeneitaan parachain-projekteille korkoa vastaan. Tämä lukitsee tokeneita pois markkinoilta ja vaikuttaa kurssiin positiivisesti.

Polkadot on sijoittajan kannalta selvästi monimutkaisempi tapaus kuin edellä mainitut platformit.

Litecoin

Litecoin on todennäköisesti markkinoiden vanhin kryptovaluutta Bitcoinin jälkeen. Litecoin sai alkunsa jo vuonna 2011. Se ei ole haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta kuten Bitcoin Cash, mutta Litecoinin koodi pohjautuu lähes täysin Bitcoiniin.

Perustaja Charlie Lee halusi luoda kevyemmän ja nopeamman version Bitcoinista, mistä nimi ”light coin” on peräisin. Hän muutti Bitcoinin tärkeitä parametreja nelinkertaiseksi; uusia lohkoja syntyy 2,5 minuutin välein (Bitcoinissa 10 min.) ja kolikoiden kokonaismäärä on 84 miljoonaa kappaletta (Bitcoinissa 21 miljoonaa).

Litecoin oli yksi markkinoiden suositummista kryptovaluutoista vuoden 2017 buumin aikana. Tuolloin pörssien valikoima oli hyvin rajoitettu, ja Litecoin oli monissa kauppapaikoissa yksi tarjolla olevista valinnoista. Viime vuosina sen suosio on romahtanut – hyvästä syystä.

Litecoinin myyntivalttina olivat nopeat ja halvat transaktiot sekä laaja tuki pörsseissä. Nykyisin pörsseistä löytyy kymmenittäin kryptovaluuttoja, jotka ovat huomattavasti nopeampia ja merkittävästi halvempia. Litecoinille ei yksinkertaisesti ole tarvetta.

Projekti pyrkii kuitenkin kehittymään rakentamalla mm. privaattiominaisuuksia. Litecoinilla on myös oma salamaverkko, mutta se ei ole saanut suosiota. Litecoin on mielestäni jäänne historiasta, jolle on vaikea löytää hyviä perusteita sijoituskohteena. Sen ranking putoaa myös tasaisesti alaspäin vuosi vuodelta.

Uniswap

Uniswap eroaa kaikista edellä mainituista kryptovaluutoista. Kyseessä on Ethereum-alustalle rakennettu Dapp eli Decentralized App eli hajautettu sovellus. Uniswap kuuluu DeFi-sovellusten kategoriaan ja siellä alakategoriaan DEX (Decentralized Exchange). Kyseessä on siis hajautettu pörssi.

Projektin historia ulottuu aina vuoteen 2017, jolloin Hayden Adams -niminen henkilö koodasi ensimmäisen prototyypin. Uniswap pysyi piilossa suurelta yleisöltä kevääseen 2020 saakka. Tuolloin käynnistyi ensimmäinen DeFi-buumi, jossa Uniswap nousi muiden DeFi-appien tavoin suosioon.

Uniswapilla ei ollut aluksi omaa tokenia. Koska kyseessä on Ethereum-alustalle rakennettu Dapp, kaikki transaktiot maksetaan Etherillä (ETH). Syksyllä 2020 Uniswap lanseerasi myös oman tokeninsa (UNI). Kyseessä on ns. governance-token eli hallintotoken. Tämä rooli on hyvin tärkeä ymmärtää.

Kaikki tunnetut DeFi-tokenit (Aave, Uniswap, Compound, Curve, jne.) toimivat vastaavalla idealla. Tokenin holdaajilla on valta päättää projektin kehityksestä äänestysten kautta. Uniswapin voi hieman kuten perinteisen osakeyhtiön osakkeena. Tästä aiheutuu kuitenkin uusia ongelmia.

Koska Uniswapin omaa tokenia ei tarvita pörssin käytössä, sen menestyksellä ei ole yhteyttä Uniswapin kurssiin. Noin teoriassa, suurempi suosio pitäisi johtaa ”osakkeen” suurempaan kysyntään, mutta näin ei käytännössä ole.

Koko DeFi-sektori kasvoi valtavasti syksyn 2021 aikana. Suurimpien appien likviditeetti nousi viikko toisensa perään. Siitä huolimatta Uniswapin, Aaveen, ja muiden DeFi-tokenien kurssit ovat vain pudonneet. Uniswap onkin hyvin haastava kohde sijoittajalle. Uniswapin kurssi nousee todennäköisesti tilanteessa, jossa koko DeFi-sektorin nousee taas suosioon. Tällainen buumi on nähty kesällä 2020 ja keväällä 2021. Voit tutustua DeFi-sektorin statistiikkaan ja eri sovelluksiin osoitteessa defillama.com.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

- Antti Hyppänen

Opi lisää kryptovaluuttoihin sijoittamisesta NordnetissäKryptosivulle
Aiheeseen liittyvät artikkelit1
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki