Siirry pääsisältöön

Keskiluokka kusessa | #rahapodi 296

Ennen riitti, että mies kävi töissä ja vaimo oli kotona lapsikatraan kanssa. Jopa mummo saattoi asua peräkammarissa julkisen hoivapaikan sijaan. Nykyään vastaavasta järjestelystä voi vain unelmoida, kun kaksi työssäkäyvää vanhempaa hädin tuskin saavat päivähoitokulut hoidettua, pidettyä talon lämpimänä ja lapset ruokittua. Mistä nyt saataisiin apua energiakriisin ja inflaation kourissa sinnitteleville lapsiperheille? Entä rikkaat, vähävaraiset ja eläkeläiset? Miten keskiluokka saadaan ulos kurimuksestaan? Kuuntele #rahapodi 296!

Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:

Vastuunrajoitus.
Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.09.2022 15:13

Jos olette edes puoliksi tosissanne, niin miten te itse jaksatte asua näin kurjassa paikassa kuin Suomi? Itse koen keskiluokkaisena elämän olevan materiaalisesti hyvin yltäkylläistä ja turhasta kulutuksesta keskiluokalla on hyvin varaa luopua ja näin pitääkin tehdä sodan ja ilmaston takia (toki varakkaiden vielä enemmän). Inflaatio iskee myös rajummin pienituloisiin, mutta se ei toki välttämättä tässä podissa niin hirveästi kiinnosta, kun heitä ei kuuntelijoissa ole luultavasti kovin paljon. Kuuntelu- tai lukuvinkkinä tällaisen keskiluokkaisen turhan kitinän vastapainoksi voin suositella romaania Shuggie Bain, joka ei tosin kerro pienituloisten (ja muutenkin vaikeuksissa olevien) elämästä Suomessa, mutta Thatcherin Britannia kelvannee myös hyvin esimerkiksi, koska tässä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
07.09.2022 13:57

Hyvää pohdintaa ensimmäiset 45min, mut sit lähti lapasesta rikkaan ja etuoikeutetun pösilön fantasiointi jostain autonomiasta, jossa ei tarvitsisi osallistua yhteisiin kuluihin. Mitä luulette että kävisi Oy Suomi Ab:lle jos kaikki rikkaat ja hyvätuloiset pakenisivat näihin autonomisiin veroparatiiseihin, mutta kuitenkin kuluttaisivat sitten kaikkien muiden maksamaa infraa vanhaan tyyliin. Meinasin jo jakaa tämän keskustelun lähipiirilleni, koska keskustelu keskiluokan ongelmista oli todella hedelmällistä, mutta sitten yksi idiootti lähti fantasioimaan jostain mahdottomuudesta, jonka vuoksi tämän keskustelun jakaminen johtaisi vain siihen, että jokainen vasuri keskittyisi viimeisen vartin kritisointiin ja ignooraisi ensimmäisen 45min todella hedelmällisen keskustelun. Hienosti pilattu hyvä keskustelu 👍

Nimetön
Nimetön
06.09.2022 14:10

Ihan höhöpöhommaa. Ei näköjää tartte podeja kuunnella taas jatkossakaan. Keskiluokalla ei ole koskaan ollut Suomessa asiat yhtä hyvin kuin nykyään – jokaisella on asunto, enenevissä määrin myös sijoitusasunto ja/tai vapaa-ajanasunto. Jokaisella alkaa olla auto, monessa perheessä kaksi ja jos lapset täysi-ikäisiä niin 3+. Kotona kokattavat raaka-aineet on eksoottisia ja kalliita, jos perheet edes kotona kokkaa, eikä ole ulkoistanut tekemistä ravintolalle ja kuljetusta Woltille. Kaikilla on TV, kodinkoneet yms. Vaatteet on hienoja ja kalliita, jotka valitaan merkin kuin laadun perusteella ja on niitä kierrätetään enemmän vallitsevan muodin kuin tarpeen mukaan. Maapallon kulutusta ei yhtä aikaa voida vähentää ja rikastuttaa porukkaa lisää.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
06.09.2022 13:35

Niin kauan kuin maan johdossa on WEF:n agenda conributoreita (Marin ja Saarikko) meitä johdetaan kohti Great Resettiä, ei auta itkut.

Nimetön
Nimetön
05.09.2022 23:57

Nähdäkseni suurin syy keskiluokan kurjistumiseen on se, että meidät pakotetaan kilpailemaan toisiamme vastaan samoista rajallisista hyödykkeistä. Asunnot maksavat juuri niin paljon kuin mihin perheillä on suinkin varaa. Jos perheiden käteen jäävää rahamäärää lisätään, seuraa tästä väistämättä asuntojen hintojen nousu, eikä keskiluokka pääse juuri hyötymään veronalennuksista. “Out of the box” ajattelua siis todella tarvittaisiin, ja tuo nopea raideyhteys houkutteleviin keskuksiin 5 eri suuntaan Helsingistä ei ole ollenkaan huono ajatus.

Nimetön
Nimetön
05.09.2022 14:31

Kenen mielestä pikkutakki ja lenkkarit sopii yhteen?

Nimetön
Nimetön
05.09.2022 14:24

Hah, en ole hetkeen yhtä Helsinki-keskeistä keskustelua kuunnellut. “20 km päässä keskustasta kulkevat bussit neljän tunnin välein ja kaikki on sen 20 km päässä.” Voi tsiisös, millaista tuubaa. Ihan niin kuin kaikki valtakunnan harrastusmahdollisuudet olisivat Kehä kolmosen sisäpuolella.

Sillä keskiluokalla menee ihan mukavasti, jotka ymmärtävät asua pienemmissä kaupungeissa. Niitä nimittäin Suomessa riittää, ja harrastuksetkin ovat tyypillisesti pyöräilyetäisyydellä.

Terkuin pienempään kaupunkiin muuttanut mediaanituloinen pariskunta, joilla on nyt omakotitalo, koira, Tesla ja kaikki harrastusmahdollisuudet, joita osaavat kaivata.

P. S. Sähkön hinta on tällä hetkellä ihan oikea ongelma, samoin eläkemaksut. Hyvää settiä te pääosin vedätte, mutta kamoon.

Nimetön
Nimetön
05.09.2022 14:03

Länsimaat eikä Suomi ole sodassa vaan EU ja Suomi asettaneet itse pakotteita jotka aiheuttavat vain meille itselle ongelmia ja Venäjä sen kun kasvattaa liikevaihtoaan. Jos me kärsitään täällä kylmästä talvesta niin se ei kyllä Putinia hetkauta.

Nimetön
Nimetön
04.09.2022 13:56

Hei, Kuuntelin rahapodin jaksoa #296 ja kyllä kolahti. Olin takapihalla hakkaamassa halkoja pää märkänä ensi talven energiakriisin varautuakseni ja samalla äijät latoo tiivistettynä sen mikä tässä keskiluokan elämässä on pikku hiljaa alkanut nyppiä. Olen ehkä taloustietämykseni hommannut pääosin muualta kuin rahapodista (KTM jne), mutta teillä on kyky kiteyttää asiat sen verran selkeästi, että sitä on helppo suositella työkavereillekin. Ja parikin fania on sieltä löytynyt. Nyt meidän sukupolvella täytyisi ratkaista useampi kriisi, jotta homma saataisiin edes jotenkuten kelvolliseen jamaan meidän lapsia varten. 1. veroaste (palkansaajan euro alkaa olla alle 50 senttiä) 2. väestöpyramidi 3. eläkkeiden säästäminen 4.SOTE-kriisi (kahden edellisen johdannainen) 5.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
04.09.2022 13:00

Nykyään näyttää ja kuulostaa siltä että puhutaan koko ajan vain siitä mitä ja miten valtio tukee. Minusta pitäisi keskustella enemmän siitä miten jokainen pärjäisi omillaan ja kuinka arvokasta työn tekeminen ylipäätään on. Eli arvokeskustelua enemmän.Valtio kustantaa jo koulutuksen. Jos näyttää siltä että kouluttautui alalle jolla ei elä on vaihdettava alaa. Ennen oli arvo itsessään se että pärjäsi omillaan. Kun raha loppuu niin luovuus ja työteliäisyys astuu kehiin.

Nimetön
Nimetön
01.09.2022 19:49

Kun keskiluokalta otetaan ja keskiluokalle annetaan, kyse ei ole nollasummapelistä. Välissä on tarpeetonta kitkaa, joka maksaa.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki