Inflaatio on nyt kaikkien huulilla, eikä syyttä: Yhdysvalloissa se on noussut jo yli kuuden prosentin ja Euroopassakin hätyytellään viiden prosentin rajapyykkiä. Korkojen ollessa 0,3 % paikkeilla on reaalikorko romahtanut viitisen prosenttia miinukselle! Miten tämä on mahdollista? Miten yksityissijoittajan pitäisi tilanteeseen suhtautua? Miikka ja Martin pureutuvat syvälle inflaation ja inflaatiolta suojautumisen ytimeen #rahapodin 267. jaksossa.
Voit katsoa jakson myös YouTubessa:
Vastuunrajoitus.
Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.
Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.
Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.
Kiitos, vinkistä palkankorotuspyyntöön liittyen, sain yli 10% kun hämmensin pomoani puhumalla kiihtyvästä inflaatiosta, nousevista koroista ja siitä että olen kiinni pörssisähkösopimuksessa.
Aiemmin olen typerästi perustellut tarvetta korotukseen omalla työpanoksellani ja saanut nippa nappa 2%.
Tämä on sitä parasta palautetta 🤗 🔥🔥🔥🔥 Jotenkin kuitenkin ajattelen, että taustalla varsinkin sinun työpanos ja alhaiset aikaisemmat palkankorotukset, mutta pääasia, että meni hyvin 💪
Olen sellainen hiljaisempi työntekijä, työni teen hyvin, mutta kun pitäisi neuvotella palkasta, vatsaa sattuu jo viikko etukäteen, ahdistus ja jopa häpeä valtaa mielen. Itse tilanteessa aivot lyövät tyhjää ja haluaisi olla mielummin ihan missä vain.
Se että palkan nousu oli noin kova sai miettimään millaisessa palkkakuopassa oikein olen ja mitä muut ympärilläni oikein tienaavat. Tyhmänä sitä luulee että ahkeruus ja tunnollisuus palkitaan ilman että itse sitä joutuu pyytämään.
Kiitos jälleen sivistyksestä! Tuo palkankorotusten perustelu inflaatiolla on käytännössäkin toimivaksi todettu vinkki. Noin viitisen vuotta sitten olin tilanteessa, jossa 6-7 vuotta aiemmin sovittua palkkaa piti korottaa. Olin onnistunut ko. firmaan mennessä sopimaan mieluisan (lue: liian hyvän?) palkan, siksi sen jälkeen siihen ei sitten noiden vuosien aikana tullutkaan kuin TES-korotukset. Toki tuntipalkka oli siviilipuolen velvoitteiden lisääntyessä käytännössä parantunut, mutta laskut menee maksuun kuitenkin kuukausipalkasta. Esittelin sitten esimiehelleni nykyarvolaskennan sen hetkisestä palkasta saatesanoin “Onko todella tarkoitus, että 6 vuoden kokemuksella tienaan vähemmän kuin noviisina firmaan tullessani. Että pitääkö tästä hankkiutua noviisiksi jonnekin muualle.” Ei tarvinnut työpaikkaa vaihtaa.
Kiitos hyvä selvitys akselilta deflaatio, inflaatio ja korot. Kiitos!