Siirry pääsisältöön

Omantunnontuskia sijoittamisesta

Onko sijoittaminen vain mahdollisimman korkean tuoton hakemista ja riskien minimointia? Objektiivisesti ajateltuna kyllä, mutta sijoituspäätöksen tekeminen on myös aina arvovalinta.

Henkilö joka näkee kapitalismin pahuuden ilmentymänä saattaa tehdä arvovalinnan olla sijoittamatta kokonaan. Toinen taas nukkuu yönsä sikeästi tietäen, että uhkapeliyhtiöt takovat hänelle rahaa nukkuessakin.

Tiedostimme asiaa tai emme, on jokaisella meistä oma arvoasteikkomme ja moraaliset käsityksemme, jotka ohjaavat toimintaamme myös sijoittaessa. Se määrittää, mikä on meille merkityksellistä ja arvokasta. Mikä on oikein ja mikä väärin.

Mitä on eettinen sijoittaminen?

Koska määritämme itse arvomme, ei ole olemassa suoraa moraalista mittaria siitä, kuinka väärää jonkin yrityksen toiminta on. Jää omille harteillemme tehdä valinta jättää jokin toimiala tai yritys ulos portfoliostamme tai valikoida se sinne. On myös arvovalinta tehdä sijoituspäätös pelkän osakeanalyysin pohjalta tavoitellen vain korkeaa tuottoa. Hyvin asiapitoinen sijoittaja saattaa ottaa esimerkiksi vastuullisuuden, kotimaisuuden tai muut arvonsa huomioon vasta jos niillä on vaikutusta tuotto-odotukseen.

On kuitenkin yleisesti kyseenalaisena pidettyjä toimialoja, joihin moni ei halua eettisistä syistä sijoittaa tai ne sotivat omaa arvomaailmaamme vastaan. Näitä voivat olla esimerkiksi ase-, uhkapeli- tai tupakkayritykset. Toisille syyksi sijoittaa tai jättää sijoittamatta voi muodostua se, kenelle tai mihin yrityksen tuotteita myydään, mitä välillisiä seurauksia toiminnalla on tai esimerkiksi osallistuuko yritys pride-tapahtumaan.

Eettinen sijoittaminen on siis omien arvojen mukaan sijoittamista ja koska arvomme ovat henkilökohtaisia, voi toisen eettinen sijoituskohde olla jollekkin muulle eettisyyden vastakohta.

Moraali myynnissä halvalla

Elämässä tulee väistämättä eteen arvoristiriitoja ja näissä tilanteissa olemme valmiita joustamaan periaatteistamme tietyin ehdoin. Menemättä syvemmälle moraalifilosofian tai etiikan eri suuntauksien kiemuroihin lue seuraavat esimerkit ja tee oma pohdintasi:

  • Lääkeyritys kehitti parantavan lääkkeen Alzheimerin tautiin, mutta rikkoi säädöksiä ja eettisiä normeja tutkimuksen aikana.
  • Vähäpäästöisiä sähköautoja valmistavan yrityksen akkujen koboltti on lapsityövoimalla louhittua.

Onko kyseisiin yhtiöihin sijoittaminen moraalitonta? Entä näiden yhtiöiden tuotteiden tai palveluiden ostaminen?

Ostaminen on aina valinta, tapahtui se sitten apteekissa, autokaupoilla tai pörssissä, mutta mitä vaikutuksia näillä ostoksillamme sitten on ja voiko pelkkä omistaminen olla väärin?

Ostamalla yhtön osakkeita pörssistä et varsinaisesti rahoita yhtiön toimintaa, vaan ostat osakkeet toiselta sijoittajalta (pl. osakeannit). Vaikka osakkeenomistaja ei siis rahoittaisi yhtiön toimintaa, hyötyy hän yhtiön liiketoiminnasta osingon ja arvonnousun muodossa. Kysynnän ja tarjonnan lain ohjatessa osakkeen hintaa on sijoittajalla myös oma roolinsa arvon muodostuksessa.

Kuluttaja taas rahoittaa suoraan yrityksen toimintaa ostamalla sen tuotteita ja palveluita. Väitän, että harva kuluttaja lähtee perehtymään yrityksen toimintatapoihin tai arvoihin ennen tuotteen siirtämistä ostoskoriin. Kuluttajalle itse kaupan kohde on monesti merkityksellisempi kuin sen tuottava taho.

Arvovalinnat tehdään olemassa olevan tiedon pohjalta, mutta omat käsityksemme ja mielikuvamme ohjaavat meitä vahvasti. Moraalisesti vääräksi näkemämme sijoituskohteen tuote saattaa olla meillä kuluttajina päivittäisessä käytössä, joko suoraan tai välillisesti. Halpa hinta, käytännöllisyys tai helppous kiilaakin joskus moraalikäsitystemme edelle.

Johtopäätös

Etiikka, moraali, arvot ja vastuullisuus. Monilla menee tässä asiassa puurot ja vellit sekaisin. Vastuullisuutta kaipaavalle on valmiita mittareita ja pistejärjestelmiä tutkittavaksi. Jotta voisit kuitenkin sijoittaa eettisesti sinun tulee tietää omat henkilökohtaiset arvosi ja lähteä sen jälkeen tutkimaan yhtiöitä sekä sitä, kuinka hyvin ne vastaavat noita arvoja.

Mikäli kamppailet sen kanssa oletko tehnyt oikean vai väärän valinnan, on äidilläni ollut aina hyvä elämänohje näihin tilanteisiin: ”Jos et saa asian vuoksi unta yöllä, tiedät tehneesi väärin”.

Ehkä nuo omantunnontuskat ovatkin oiva signaali myös sijoittamisessa tunnistamisen helpottamiseksi, kuinka eettinen sijoituspäätös on tullut tehtyä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Kala
Kala
04.08.2023 21:23

Hyvä kirjoitus! Pistää miettimään.
Olisi hienoa kuulla ajatuksia sinun omistamista yhtiöstä, esimerkiksi tuon Kreikkalaisen Harry Vafiaksen laivoista ja toiminnasta sekä merellä öljyn poraamisesta.

Mikke
Mikke
03.08.2023 15:57

Eettinen sijoittaminen on mielestäni välillä väärinymmärretty konsepti, mikäli sijoittamisella tarkoitetaan tässä kontekstissa osakkeiden ostamista. Ostamalla yritysen osakkeita et rahoita etkä tue yrityksen toimintaa. Jos esimerkiksi ostat toiselta henkilöltä osakkeita 1 eurolla, ja myyt nämä hänelle takaisin myöhemmin 2 eurolla, on tuotto saavutettu aivan yhtä eettisesti, oli kyseessä sotateollisuusyhtiö, tai mikä tahansa muu yhtiö. Näillä kahdella toteutuneella osakekaupalla ei ole mitään vaikutusta yrityksen toimintaan, rahoitukseen tai muuhun asemaan. Se, että osakkeet ovat vaihtaneet välillä omistajaa, ei edistä sotateollisuutta, jos kaupan kohteena olisi vaikkapa ollut sotateollisuusyhtiön osakkeita. Osakeantiin osallistumalla tilanteen voi nähdä eri tavalla, jos esimerkiksi annista kerätyt varat sijoitetaan yhtiön operatiiviseen… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki