Siirry pääsisältöön

Hurrrrja osinkokevät edessä | #rahapodi 235

Säät lämpenevät ja osinkoeurojen kilinä kuuluu jo! Mutta milloin osake pitää viimeistään hankkia ja kannattaako osinkoja hamstrata? Osakestrategi Jukka Oksaharju saapui #rahapodin etästudioon vastaamaan Miikan ja Martinin kiperiin osinkokysymyksiin.

00:50 Onko tänä vuonna luvassa tuplasti osinkoja, kun viime vuonna niitä pantattiin koronan vuoksi?

01:37 Löytyykö Helsingin pörssistä koronakriisistä ja osakemarkkinan kahtiajakautumisesta huolimatta riittävästi osingonmaksajia ja keitä he ovat?

03:26 Kannattaako osinko-osakkeita ostaa juuri ennen osingon irtoamista? Onko kyseessä ns. ilmainen lounas?

04:58 Mikä oli suomalaisten yhtiöiden, etenkin perinteisten osinkofirmojen, tuloskunto koronakriisin keskellä?

06:52 Nähdäänkö tänä vuonna ennätyksellinen osinkokevät vai tuottaako osinkokertymä pettymyksen? Onko osinkosijoittajalla iskun paikka?

09:30 Milloin Martin ja Jukka menettivät osinkoneitsyyden?

11:10 Alkaako Nordnetin äppi blingaamaan entistä tiuhempaan tahtiin eli siirrytäänkö Suomessakin maksamaan osingot jenkkityyliin useamman kerran vuodessa?

13:20 Millainen indikaattori osinko on sijoittajalle?

15:55 Mitä pankkisektorin osinkokahleista pitäisi ajatella?

19:37 Voiko yhtiö, joka ei maksa osinkoa, olla hyvä sijoitus? Milloin yhtiön kannattaa panostaa voittovarat osinkojen sijaan kasvuinvestointeihin?

25:18 Onko osinkosijoittaminen pitkäjänteistä toimintaa vai lyhyen aikavälin osinkohamstrausta?

29:08 Mistä tunnistaa hyvän osinkoyhtiön? Korkea absoluuttinen osinko vai korkea osinkotuottoprosentti?

31:44 Mitkä osinkoihin liittyvät termit kannattaa ottaa haltuun? Milloin osaketta pitää viimeistään ostaa tai omistaa, ettei jää osinkopaitsioon? Mitä tapahtuu osingon irtoamispäivänä?

35:12 Osinkodippi = kermaviili + mausteseos vai jotain aivan muuta?

36:38 Milloin osinko kilahtaa tilille? Saapuuko osinko ruskeassa kirjekuoressa postilaatikkoon vai mitä tapahtuu?

37:26 Mikä ihmeen verovapaa osinko?

39:58 Pääomaverotuksen historia minuutissa

41:36 Osingonjako vai omien osakkeiden osto?

43:25 Osingoilla Mersu-kauppaan vai takaisin pörssiin? Mikä on paras hetki ostaa osingoilla lisää osakkeita?

46:42 Toimiiko ns. osinkohamstrausstrategia? Siinä osake pidetään yhtiökokouspäivän yli ja myydään heti seuraavana päivänä, eli osingon irtoamispäivänä – jo reilusti ennen kuin osingot ovat edes kilahtaneet salkkuun tai osakesäästötilille – jonka jälkeen rahat sijoitetaan seuraavaan osingonmaksajaan. Onko tällaisessa osakestrategin mielestä järkeä?

49:10 Woltataanko korona-ajan reaaliosingot suoraan kotiin? Mikä on yhtiökokoustilaisuuden lisäarvo sijoittajalle?

51:11 Mitä ulkomaisissa osingoissa tulee huomioida?

56:00 Osinko – ilmaista rahaa vai tilisiirto taskusta toiseen?

Opi lisää osingoista Nordnet-koulussa ja katso Nordnetin osinkokalenteri.

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.03.2021 16:31

Hiukan hullua myydä osakkeita pois saadakseen “osinkoa”. Samallahan pääoma pienenee ja tulevat tuotot pienenee hurjasti, varsinkin jos toimii näin usean vuoden ajan.

Nimetön
Nimetön
12.03.2021 09:20

Hei,

Jäi epäselväksi tuo osingon hyödyntäminen tuolla aikaleimalla 45 eteenpäin. Ei kai tarvitse holdata osakkeita maksupäivään asti, että saa osingot tilille?
Eikö riitä, että illalla ostat seuraavan päivän yhtiökokousta pitävää yhtiön osaketta ja aamulla myyt pois. Olet omistanut yhtiökokouspäivänä osaketta ja oikeutettu osinkoon sitten joskus tulevaisuudessa, kun maksupäivä koittaa.

Etkö voi siis periaatteessa joka päivä ostaa uuden yhtiön osakkeet (oletus että yhtiökokouspäivät on peräkkäiset) ja seuraavana päivänä myydä ne? Näin menettelemällä saat maksetut osingot myöhemmin olevana maksupäivänä näistä kaikista yhtöistä?

Saatat onnistua myymään osakkeet, ennen kun kurssi laskee osingon verran ja siten pääset ehkä kulujen jälkeen voitolle tässä pelissä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.04.2021 19:25

Joka kevät pähkäilen milloin osuuden voi aikaisintaan myydä saadakseen osingon.Tietysti yhtiökokousta seuraavana päivänä, vaan voiko myydä jo yhtiökokouspäivänä? Siis ennen osingon irtoamista.

En ole systemaattisesti hakenut tietoa Joissakin ohjeissa olen törmännyt tietoon että osinko määräytyy sen mukaan mikä omistus on yhtiökokouspvn päättyessä, siis osinko-oikeus tulisi vasta seuraavan päivän myynnistä. Onko tosiaan näin? Joskus on osunut silmään että oikeus osinkoon määräytyisi omistuksesta jo yhtiökokouspäivän aamusta. Mikä tosiaan on käytäntö?

Kiitos tiedosta, jota joskus tarvittaisiin kun on aikeissa luopua, mutta haluaisi vielä edellisen vuoden osingot. Loogisin päivämäärä olisi itseasiassa omistus edellisen vuoden lopussa, koska siitä se osinko maksetaan.