Osakemarkkinoiden liikkeet ovat tunnetusti vaikeasti ennustettavissa ja jokainen vuosi poikkeaa edeltäneestä. Silti tiettyjä samankaltaisuuksia esiintyy vuodesta toiseen. Osakemarkkinoiden tuottoja tutkittaessa on voitu todeta, että valtaosa tuotoista ajoittuu tiettyjen kalenterikuukausien ajalle. Tätä ilmiötä kutsutaan kausivaihteluksi ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi ajoittamalla ostoja tai lisäämällä osakepainoa parhaiden markkinakuukausien ajaksi.
Tuottoisin kausi alkaa halloweenistä
Tutkimusten mukaan parhaat tuotot osakemarkkinoilla ajoittuvat marras–huhtikuun ajalle. Sijoittajan kannattaa siis olla täydellä sijoitusasteella mukana aina pyhäinpäivästä lähtien. Ajankohdasta tulee myös nimi halloween-strategia (tai halloween-efekti).
Kun tilastoja tarkastellaan vuodesta 1970 lähtien, marras–huhtikuun tuotot ovat moninkertaiset verrattuna huonompaan vuosipuoliskoon, touko–lokakuuhun. Amerikkalaisten ja eurooppalaisten indeksien tuotot eroavat hieman toisistaan, sillä Atlantin toisella puolella touko–lokakuussa saadaan sentään jonkinlaisia tuottoja. Euroopassa tuotot ovat nollissa tai jopa miinuksella.
S&P 500 -indeksi on tuottanut marras–huhtikuussa noin 6,80–6,90 %, kun touko–lokakuussa tuotot ovat jääneet 1,50–2,10 %, riippuen havaintojaksosta.

Saksan DAX-indeksissä kausivaihtelun ero on vielä suurempaa. DAXissa käytännössä kaikki vuoden tuotot ajoittuvat marras–huhtikuulle ja touko–lokakuussa tuotot ovat olleet 0,00–0,10 %.

Kausivaihtelua on käsitelty myös Nordnetin Traders’ Club -sarjassa. Yleinen sijoitusmantra kuuluu “sell in May and go away”. Se viittaa siihen, että osakkeet kannattaisi myydä toukokuussa ja ostaa takaisin joulukuussa, eli kuukauden erolla halloween-strategiaan. Tilastojen mukaan tämän strategian tuotot ovat kuitenkin halloween-strategiaa heikommat. Tätä eroa vertaillaan alle linkatussa jaksossa. Jaksossa esitetään myös dataa Tukholman pörssin kehityksestä halloween-strategiassa. Ruotsiin sijoittaneiden tuotot ovat syntyneet kokonaisuudessaan marras–huhtikuun aikana. Touko–lokakuun aikana OMXS-indeksi on tuottanut tappiota (1996–2019).
Mistä kausivaihtelu johtuu?
Selvää eroa vuosipuoliskojen tuotoilla selitetään mm. hiljaisilla kesäkuukausilla ja yleensä syksyyn ajoittuvalla myyntiaallolla. Sijoitusalan ammattilaiset lomailevat heinä–elokuussa ja näiden kuukausien aikana osakemarkkinoilla nähdään normaalia vähemmän heiluntaa. Lomien jälkeen salkkuja taas aletaan järjestelemään uudelleen, mikä aiheuttaa myyntipainetta markkinoilla. Vuoden heikkotuottoisin jakso ajoittuu yleensä syys–lokakuulle.

Parhaat tuotot ajoittuvat historiallisesti vuoden viimeiselle kvartaalille. Myös ensimmäisellä kvartaalilla markkinat ovat yleensä erittäin vahvat. Hyviä tuottoja selitetään yleisellä optimismilla alkavan vuoden talous- ja tuloskehityksestä.

Mitään erityisen perusteltuja ja selkeitä syitä kausivaihtelulle on vaikea löytää. Se esiintyy kuitenkin kaikilla markkinoilla vuosista ja vuosikymmenistä toisiin, joten sen olemassaoloakaan on vaikeaa kiistää. Syy siis pohjautunee sijoittajapsykologiaan ja -käyttäytymiseen, jolla on tapana toistaa itseään.
Kuinka hyödyntää halloween-strategiaa?
Tätä markkinoiden epätehokkuutta voi hyödyntää varmistamalla 100 % sijoitusasteen marras–huhtikuun aikana. Tämän vuosipuoliskon aikana voi olla jopa kannattavaa kasvattaa sijoitusastetta luoton avulla ja hyödyntää mahdollisuutta lisätuottoon. Touko–lokakuun aikana taas kannattaa keskittyä osakepoimintaan, jos indeksitasolla tuottoja ei keskimäärin ole saatavissa.
Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.
Tänä vuonna osakkeet romahtivat maaliskuussa!