Siirry pääsisältöön

Ansiotulovero pois! | #rahapodi 232

Tehdään Suomesta työnteon paratiisi poistamalla ansiotuloverot! Itsenäistymisensä jälkeen Suomi oli ensimmäiset lähes sata vuotta melkoinen menestystarina, mutta nykyisin Suomi ei ole enää edes Pohjoismaa. VM:n tutkimus (8.2.2021) maalaa karua kieltään nyky-Suomen tilanteesta ja paljastaa, että Suomi laahaa kaukana Ruotsin, Norjan ja Tanskan perässä. Innovointia Suomessa on tehty paikoin isostikin, mutta kaiken ytimessä oleva tuottavuus on aivan retuperällä.

Mistä tuottavuus koostuu ja mikä Suomessa on pielessä?

  1. Koulutus: Suomi on korkeakoulutuksen supermaa, mutta korrelaatio työllisyyden kanssa on heikko.
  2. Investoinnit: Kysyntä ei riitä ajamaan koneita tulipunaisena, joten investoinnit jäävät tekemättä. Mahdolliset investoinnit ja tuotantolaitokset viedään suoraan kohdemaahan, mikä on Suomelle laiha lohtu.
  3. Teknologia: Miten asioita tehdään mahdollisimman tehokkaasti? Olisiko syytä hypätä ajoissa esimerkiksi autonomisen ajamisen kelkkaan eikä jäädä odottamaan, että kaikki muut maat kaahavat jälleen talla pohjassa ohitsemme?
  4. Työn kohdentaminen korkean tuottavuuden toimipaikkoihin: Jäykät rakenteet puolustavat laskevan auringon aloja, eikä seuraavalle jäälautalle osata hypätä ajoissa.

#rahapodin teesit kasvuun

Suomea vaivaavan tuottavuus- ja työllisyysvajeen taustalla olevat syyt ovat ratkaistavissa #rahapodi-miesten teesein. Ansiotuloveron poistaminen aiheuttaa noin 6,5 miljardin euron veroaukon, mutta tällä summalla saadaan luotua kaikille työikäisille insentiivi ottaa vastaan töitä ja saadaan myös Portugalin vuorineuvokset siirtämään kirjansa takaisin Suomeen.

Lukuisat megatrendit ovat Suomen puolella, mutta nyt on aika puristaa niistä kaikki hyöty irti. Suomen ilmasto tukee suuria datakeskuksia, maaperästä löytyisi raaka-aineita akkutehtaita varten ja ydinvoimafarmien avulla Suomesta voitaisiin tehdä sähkönviejä koko Itämeren alueelle. Suomella on tuhannen taalan paikka rahastaa naapureitaan seuraavat sata vuotta, mutta saadaanko savuttavasta koneesta tarpeeksi tehoja irti?

VM:n tutkimus: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162830

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.02.2021 20:09

Joo ton ydinvoimafarmin rakentajaksi voidaan ottaa sama porukka kuin Olkiluoto 3 kimpussa on häärinyt jo vuodesta 2005 🙂

Nimetön
Nimetön
16.02.2021 03:32

Miksi Nordnet tuottaa poliittisesti värjättyä materiaalia asialleen?

Nimetön
Nimetön
15.02.2021 22:30

Argumentoitte seuraavaa “Ansiotuloveron poistaminen aiheuttaa noin 6,5 miljardin euron veroaukon”. Niin kyse on Valtion ansioverotulokertymästä. Talousalan ammattilaisina varmaan käsitätte että kunnallisvero on kuitenkin se mihin eniten maksetaan ansiotuloveroa eli ei Suomi työnteon paratiisiksi muutu pelkästään valtion tuloveron poistolla, kun kunnallisvero on useissa kunnissa kuitenkin se 20%. Valtion ansiotulokertymän ja kunnallisveron ansiotulokertymän poistaminen on sitten huomattavasti isomman luokan juttu kuin 6,5 jaardia. Vuonna 2019 Tuloverot 35 471 Kotitalouksien tulovero (kunnallisvero, valtion ansio- ja pääomatulovero, yleisradiovero) 29 363 Yhteisöjen tulovero 6 069 Korkotulojen lähdevero 39 lähde: https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/#40bcbe95 Eli jos laitetaan tuloverot nolliin niin 29,36mrd on se aukko mikä pitää korvata, ei 6,5mrd.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 23:31

Niin tai näin rahat loppuu joka tapauksessa ihmisiltä ja valtiolta!
Kaikki on kallista ihmiselle ja valtio ei säästä mistään turhasta, päinvastoin (afrikka, etelä-eurooppa, brysseli).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.02.2021 16:36

Suurin osa palkansaajista eivät edes maksa valtion tulovero. Raja taitaa kulkea jossain reilussa 3000 kk ansioissa. Eli teoria lienee se että työttömät ovat työttömiä koska he eivät viitsi ottaa vastaan hyvin palkattuja töitä verotuksen takia?

Nimetön
Nimetön
15.02.2021 17:56

Ne joilla on varaa sijoittaa on varaa maksaa veroja. Mielestäni muutenkaan Nordnet jossa on monenlaisia ihmisiä sijoittajina pitäisi olla poliittisissa näkemyksissään neutraali. Poistankin seuraavaksi asiakkuteeni tästä lafkasta..

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 20:22

Ei pidä sekoittaa ansiotuloa pääomatuloon. Pääomaveron poisto tarkoittaisi, että rikkaat rikastuisivat entisestään sijoituksistaan. Tässä podissa käsiteltiin ansiotulon verotuksen poistoa joka kannustaisi ihmiset töihin. Edelleen suurituloiset hyötyisivät eniten, joten ehkä myös palkkausjärjestelmät tulisi miettiä uudelleen.

Nimetön
Nimetön
15.02.2021 12:46

Kyllä kun viimeksi tarkistin niin ei Suomen sijainti kartalla ole muuttunu, eli edelleen ollaan Pohjoismaa…

Nimetön
Nimetön
11.02.2021 19:03

Perinteinen koulutus ei enää riitä, ei pelkästään Suomessa vaan tämä on ihan globaali ongelma. Netti on täynnä opetusvideoita ja uskoisin, että voisit saada itsellesi yhtä pätevän ”tutkinnon” Googlesta kuin AMKsta. Miten minä lähtisin markkinoimaan suomea on korkea osaaminen erittäin hyvä englannin kielitaito (kunhan vain työnantajat paikkaisivat ulkomailta tulleita), rikkaat luonnon resurssit ja iha helevetisti maata mihin rakentaa (jos vain päätökseen ei menis 5ttä vuotta). Kyllä Suomeen tulijoita riittäisi mutta ulkomaiset yritykset karttaa ylivahvaa liittoa, hirveää verotusta ja kauhian kallista työvoimaa. Sama koskee työntekijöitä. Muutat ulkomailta Suomeen ja jos sulla on säästöjä tai sijoituksia kerrytetty ulkomailta niin valtio haluaa haukata ison… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 13:18

Jos 6,5 miljardia verotuloja katoaa, miten jatkossa taataan esim. hyvä varhaiskasvatus, koulutus, jotenkin toimivat julkiset terveyspalvelut? Tässäkin asiassa sopii vertailla miten Ruotsissa on mennyt.
Vaikka verot katoaa, niin ei nämä kulut minnekään häviä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 13:19

Piti tulla erillisenä kommentina, ei vastauksena Sofian kommenttiin*

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 14:21

Murto osa tuosta summasta menee noihin palveluihin. ALV tuottaa suurimman osan veroista. Ansiotulonverran menee pelkästään ylisuuren, byrokratisoituneen,tehottoman ja korruptoituneen hallinnon hillotolppiin ja kuluihin.
Ansiotuloveron alennus aiheuttaisi ison piikin ylöspäin ALV+yritysvero tuloihin joka ajanoloon korvaisi puuttuvaa ansiotuloveroa. Ja jos samaan aikaan saataisiin byrokratiaa leikattua.. esim yle vie puolimiljardia vuodessa..

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.02.2021 15:50

Antti; voisitko esittää kattavan ja konkreettisen karsintalistan säästyvine kuluineen esittämistäsi kohteista?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2021 20:18

Tiedoksesi Antti, ALV ei todella tuota suurinta osaa veroista, vain reilun 20%. Tämän voit tarkistaa Tilastokeskuksesta tai Veronmaksajien keskusliitosta.