Siirry pääsisältöön

Amerikkalaisen kuluttajan ostovoima loppumassa?

Yhdysvalloissa vallitsee lähes täysi työllisyys samalla kun inflaatio on tulossa alas. Kaikki siis hyvin? Horisontissa näkyy kuitenkin merkkejä amerikkalaisen kuluttajan ostovoiman hiipumisesta. Miten tämä voi olla mahdollista?

Koronan jäljiltä kuluttajilla oli käteistä koronatukipakettien ja tauolla olleiden kulutusmahdollisuuksien takia. Kuluttajaluottodatan valossa tämä raha loppui vuoden 2021 keväällä, jonka jälkeen luoton käyttö lähti uudestaan kasvuun. Luottokannan määrä on nyt ennätyslukemissa, lähes tuhannessa miljardissa.

Tämän on tietenkin huono juttu. Varsinkin kun kulutusluoton korko on viimeisen vuoden aikana korkojen nousun myötä noussut yli kolmanneksella.

Kuluttajien ahdinko vaikuttaisi näkyvän kulutusta kuvaavassa viikoittaisessa “US – redbook same-store retail sales” -indeksissä, joka kuvaa noin 9000 saman kuluttajakaupan myynnin muutosta vuositasolla (YoY). Myyntiä kuvaava indeksi on ollut laskussa korkojen jyrkän nousun alettua.

Asuntolainojen maksuhäiriöt ovat myös ollut kasvussa tuosta ajankohdasta lähtien yltäen nyt samoihin tasoihin kuin koronan jäljiltä.

Myös yritysten konkurssit ovat Yhdysvalloissa nousussa. Suurin osa konkursseista painottuu yrityksiin, jotka tuottavat kulutushyödykkeitä (consumer discretionaries), eli harkinnanvaraisia tuotteita tai palveluita.

Eli vaikka asiat ovat päällisin puolin Yhdysvalloissa hyvin, inflaatio on syönyt kuluttajien ostovoimaa (pysyvästi, kunnes palkat nousseet inflaation verran tai kunnes siirrytään deflaatioon) samoin kuin sen osittain aiheuttama korkojen yllättävä ja nopea nousu.

Tässä on mielestäni kiinnostava datapiste, jota kannattaa nyt seurata kuin hai laivaa. Mikäli yhdysvaltalaisten kuluttajien ahdinko syvenee, alkaa se enenevässä määrin näkyä yritysten tuloksissa ja siten myös markkinasentimentissä.

Se voi tietää ongelmia CDO:n (collateralized debt obligation, edellisen finanssikriisin myrkkypiikki) sisarelle, BTO:lle (bespoke tranche opportunity) ja näiden markkinaosapuolille.

Ja siten, taas, meille kaikille.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Jokuvaab
Jokuvaab
19.07.2023 13:32

Martin, rommaako pörssi taas syksyllä 70 prossaa niin kuin arvasit viime keväänä? Onneksi en taaskaan kuunnellut sinun arvailujasi. ”Viime hetket myydä”, totesi Martin 😂