Siirry pääsisältöön

Alltmer vanligt med placeringsförmögenhet i Finland

Om två veckor kommer Statistikcentralen att publicera den senaste statistiken om finländarnas förmögenhetsutveckling och hur allmänt det blivit med ägandet. År 2021 ägde var tredje finländare (1,85 miljoner personer) investeringsfonder eller aktier.

Tillväxten har varit kraftig de senaste åren. Åren 2014-2019 ökade antalet ägare i genomsnitt med 42 400 personer per år. År 2020 ökade antalet ägare med 107 600 personer och år 2021 redan med med 146 000 personer.

Medianvärdet för ägda investeringsfonder var 4 600 euro och för ägda börsaktier var medianvärdet 6 600 euro. Inte mycket i internationell jämförelse, men ändå.

Folkkapitalismen gör med andra ord sitt intåg även i Finland. Allt fler tycks ha insett att man med månatlig sparande kan utnyttja aktiemarknadsavkastningen till att finansiera sin livscykel. Förutsatt att görandet är kostnadseffektivt och långsiktigt, och att man inte skräms av de obligatoriska stundvisa börsrasen.

Det återstår att se hur ägandet har utvecklat sig förra året. En glädjande observation är i alla fall att könsskillnaderna i sparandet har utjämnats avsevärt. År 2021 fanns det nämligen 957 000 män och framför allt 889 000 kvinnor som ägde börsaktier, investeringsfonder eller båda.

År 2021 var det till och med vanligare bland kvinnor än män att äga investeringsfonder. För några år sedan var kvinnornas andel mycket mindre. Jag gissar att den positiva utvecklingen i kvinnors och finländares ägande av placeringsförmögenhet har fortsatt även förra året.

Torsdagen den 21 september kommer vi att få veta mer 🙂

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit