Hoppa till huvudinnehållet

Vad är pensionssparande?

Pensionssparande betyder att spara för ens pensionsdagar. Med det här syftar man ofta på att samla en tillräcklig buffert som fungerar som stöd till den framtida pensionen. Om man t.ex. sparat aktivt och med lång horisont i aktier kan man få betydande summor i utdelningar flera gånger i året – till och med månatligen – och förbättra sin helhetliga inkomst.

Frågor och svar.

Pensionssparande kalkylator.

Ränta på ränta-effekten kallas ibland världens åttonde underverk, inte utan anledning. Ju tidigare du börjar spara, desto längre hinner ränta på ränta-effekten växa ditt kapital. Inom sparande och investering är det viktigare att börja i tid än att börja vid rätt tillfälle.

Nordnets ränta på ränta-räknare berättar hur investeringshorisont, avkastning och sparsummor påverkar dina besparingars värde. Testa räknaren och börja spara målmedvetet hos Nordnet!

Månadssparsumman behöver inte vara stor för att du ska kunna börja din resa mot att bli ekonomiskt oberonde – se vår exempeluträkning.

Vi antar att du sparar 200 euro av din lön varje månad i en fond som investerar i aktiemarknaderna och avkastar 7 % per år. På 20 år har denna summa vuxit till en pott på 104 750 euro.

Tack vare ränta på ränta-effekten uppnås gränsen för följande hundratusen euro redan på 8 år efter det: efter en spartid på 28 år har summan vuxit till 206 196 euro.

Startbelopp
0
Investering per månad
200
Avkastning per år *
7 %
Spartid i år
20 år
Totalt sparande
102 081
Totalt sparande

Att börja pensionsspara i praktiken.

1. Skapa konto och välj kontotyp.


Öppna ett konto smidigt med nätbankskoder och välj som kontotyp värdeandelskonto (AOT) eller aktiesparkonto (OST). Efter att du blivit kund kan du också öppna en placeringsförsäkring där du kan investera i aktier.

På aktiesparkontot och i placeringsförsäkringen gör du investeringar skattefritt och du betalar skatt först när du tar ut pengar från kontot.

2. För över pengar.


Du kan enkelt överföra pengar till kontot som realtidsinsättning eller som banköverföring. Till placeringsförsäkringen kan du överföra pengar som intern överföring.

Som ny kund handlar handlar du aktier för 0,06 % (min. 3 €). Bekanta dig med prislistan för aktiesparkontot/aktie- och fonddepån och placeringsförsäkringen.

3. Hitta placeringsidéer

Välj placeringsobjekt som passar din portfölj. Hos Nordnet kan du välja bl.a. mellan dessa:

  • Enskilda aktier

  • Placeringsfonder

  • ETF:er dvs. börshandlade fonder

  • Börslistade produkter, t.ex. certifikat


Pensionssparande i Nordnet Bloggen.

Aktiesparkonto eller värdeandelskonto? Eller placeringsförsäkring?

Vi har Finlands nöjdaste investerare.


Nordnet har enligt EPSI Rating (12/2023) högst kundnöjdhet bland investerare i Finland. Den höga nivån Nordnet nått kan förklaras med bland annat mycket höga betyg på produktkvalitet samt prisvärdhet.

Gör som äver 579 000 andra investerare, öppna konto hos oss.

Bli kund

Epsi-FISV.svg
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors