Siirry pääsisältöön

Stop loss -toiminto.


Mikä on stop loss?

Stop loss on toimeksiantotyyppi, jota käytetään automaattisen kaupankäynnin suorittamiseen. Toimeksiantotyyppiä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos haluat ostaa tai myydä osakkeen tietyllä kurssilla. Stop loss -toimeksiantoja on kahdenlaisia; perinteinen rajahintainen stop loss -toimeksianto ja liukuva stop loss -toimeksianto.

Kuinka stop loss -toimeksiannot toimivat?

Perinteinen stop loss -toimeksianto antaa mahdollisuuden ostaa tai myydä osake tietyllä kurssilla. Se koostuu kahdesta osasta:

  1. Ensimmäinen osa on ehto, jonka on täytyttävä ennen kuin stop loss -toimeksianto aktivoituu. Ehtona voi olla, että osake nousee tai laskee tiettyyn kurssiin ennen toimeksiannon aktivoitumista. Ehtoa kutsutaan myös aktivointikurssiksi.

  2. Stop lossin toinen osa on kurssi, jolla haluat ostaa tai myydä osakkeen, kun aktivointikurssi on saavutettu. Syötät siis hinnan, jolla toimeksianto lähetetään markkinalle.

Liukuva stop loss -toimeksianto antaa sinulle mahdollisuuden seurata positiivista tai negatiivista kurssikehitystä, ja kun kurssikehitys rikkoutuu, toimeksiantosi lähetetään markkinalle. Se koostuu kahdesta osasta:

  1. Ensimmäinen osa on prosentuaalinen kurssimuutos joko ylös- tai alaspäin, perustuen korkeimpaan/matalimpaan maksettuun hintaan toimeksiannon asettamisen jälkeen.

  2. Toinen osa on sen hinnan määrittely, jolla haluat ostaa tai myydä osakkeita, ja se ilmaistaan ​​prosentteina yli tai alle aktivointihinnan.

Voit käyttää stop loss -toimeksiantoa monella eri tavalla, esimerkiksi:

  • Myydäksesi osakkeen, jos kurssi laskee tietyn tason alapuolelle, välttääksesi tappion.

  • Myydäksesi osakkeen, jos kurssi nousee tietylle tasolle, varmistaaksesi voiton.

  • Ostaaksesi osakkeen, jos se laskee tietylle kurssitasolle, koska uskot käänteeseen ja kurssinousuun.

  • Ostaaksesi osakkeen, jos se saavuttaa tietyn kurssitason, koska uskot sen nousevan vielä enemmän.

Jos haluat tehdä stop loss -toimeksiannon, siirry toimeksiannon tekemiseen tavalliseen tapaan, mutta klikkaa sitten Toimeksiantotyyppi-kohdassa Stop loss tai Liukuva stop loss. Voit sitten asettaa haluamasi ehdot aktivointiin ja mahdollisiin toimeksiantoihin.

Huomioi tämä ennen stop loss -toimeksiannon käyttöä

  • Stop loss -toiminnolla aktivoidut toimeksiannot ovat voimassa vain kyseisen kaupankäyntipäivän ajan.

  • Jotta stop loss -toimeksianto voi toteutua, syöttämälläsi hinnalla on löydyttävä ostajia tai myyjiä.

  • Erittäin voimakkaiden kurssimuutosten sattuessa on olemassa riski, että antamasi hinta "hypätään yli", mikä tarkoittaa, että stop loss -toimeksiantoasi ei toteuteta.

  • Pörsseistä tuleva virheellinen kurssidata voi tarkoittaa, että stop loss -toimeksianto aktivoituu, vaikka kurssi ei vastaakaan todellista markkina-arvoa.

  • Kurssimuutokset, kuten splitit, yhdistämiset (käänteiset splitit) ja vastaavat, voivat johtaa stop loss -toimeksiannon aktivoitumiseen.

  • Kaupankäyntipaikoilla voi tapahtua luvatonta kurssimanipulaatiota. Kurssimanipulaation myötä syntynyt toimeksianto voi aktivoida stop loss -toimeksiannon.

  • Stop loss -toimeksiantoja ei ole mahdollista asettaa toimeksiantotyypiksi pörssilistatuille tuotteille kuten Minifutuureille ja Bull & Bear -sertifikaateille.

Hyvä tietää kustannuksista

Stop loss -toimeksiantojen käyttämisestä ei aiheudu lisäkustannuksia. Välityspalkkiot ja valuutanvaihtokulut lisätään normaalin osakekaupan tapaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti, mikäli toimeksianto toteutuu.

Tietämystesti

Kun olet lukenut stop loss -toiminnosta, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, voit alkaa käyttää stop loss -toimintoa.

Suorita stop loss -tietämystesti
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki