Siirry pääsisältöön

Opi aiheesta trackerit.


Mikä on tracker?

Trackerit ovat sijoitustuotteita, jotka on listattu pörssiin ja jotka seuraavat tietyn kohde-etuuden arvoa. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi osake, indeksi, hyödyke tai kryptovaluutta. Trackerit lasketaan liikkeeseen ns. sertifikaattina, joka on samantyyppinen velkakirja kuin valtion velkakirja, vaikka liikkeeseenlaskija on esimerkiksi pankki tai yritys.

Miten tracker toimii?

Trackerissa ei ole vipua ja se seuraa kohde-etuuden liikettä suhteessa 1:1, niin ylös- kuin alaspäin. Jos kohde-etuuden hinta nousee, myös sertifikaatin hinta nousee, ja jos kohde-etuuden hinta laskee, niin sertifikaatin hinta laskee yhtä paljon prosenteissa (kuluja huomioimatta). Trackeria voidaan siis verrata sijoitukseen, joka olisi tehty suoraan kohde-etuuteen.

Trackereilla on rajoittamaton käyttöaika. Tuotteiden sanotaan olevan "open-ended", mikä tarkoittaa, että niiden juoksuaika jatkuu siihen asti, kunnes tuotteiden liikkeeseenlaskija mahdollisesti päätää poistaa tuotteet markkinapaikalta.

Hyvä tietää kustannuksista

Hallinnointipalkkio

Kun omistat trackeria, maksat siitä hallinnointipalkkiota. Palkkio veloitetaan päivittäin tuotteen arvosta ja sen suuruus vaihtelee sen mukaan, mihin trackeriin sijoitat. Arvon oikaisu tehdään joka päivä pörssin sulkemisen jälkeen, mikä tarkoittaa, että maksat hallinnointipalkkiota vain, jos omistat tuotteen yön yli.

Välityspalkkio

Pääsääntöisesti maksat välityspalkkioita kaupankäynnistä tracker-tuotteilla samaan tapaan kuin käydessäsi kauppaa osakkeilla. Maksamasi summa vaihtelee sen mukaan, mitä tuotteita ostat tai mitkä ehdot pätevät sinuun asiakkaana. Välityspalkkiotasot näkyvät kulloinkin voimassa olevassa Nordnetin hinnastossa.

Spread

Parhaan osto- ja myyntihinnan erotusta tarjouskirjassa kutsutaan spreadiksi ja se on kustannus sinulle sijoittajana. Spread vaihtelee erityyppisten tuotteiden ja kohde-etuuksien välillä. Useimmiten spreadin suuruus riippuu kohde-etuuden spreadista. Mitä suurempi spread tuotteella on, sitä kauempana "käyvästä arvosta" ("fair value") eli tuotteen keskikurssista käyt kauppaa. Suuren spreadin tuote voi merkitä sinulle sijoittajana korkeampia kustannuksia kuin tuote, jonka spread on pieni.

Huomioi tämä ennen kuin sijoitat trackeriin.

Trackereihin sijoittamiseen liittyy useita riskejä.

Likviditeettiriski

Tietyissä markkinaolosuhteissa trackerin ostaminen tai myyminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Tätä kutsutaan likviditeettiriskiksi, ja se voi syntyä esimerkiksi silloin, kun kohde-etuutta on vaikea hinnoitella, jos hintavaihtelut ovat voimakkaita tai kun kaupankäynti relevantilla markkinapaikalla on suljettu tietyksi ajaksi. Myös tekniset häiriöt voivat häiritä kaupankäyntiä.

Markkinariski

Kun käyt kauppaa trackereilla, otat markkinariskin, mikä tarkoittaa, että voit olla väärässä markkinanäkemyksissäsi. Jos kohde-etuus liikkuu päinvastaiseen suuntaan kuin uskot, vaarana on, että menetät kaiken sijoittamasi pääoman. Erityinen markkinariski syntyy myös silloin, kun kohde-etuuden markkinat ovat avoinna kaupankäynnille samanaikaisesti kun tracker-tuotteen markkinapaikka on suljettu.

Valuuttariski

Valuuttariski syntyy tilanteissa, joissa kohde-etuus noteerataan ulkomaan valuutassa. Tämä tarkoittaa, että trackerin arvo voi laskea valuuttakurssimuutosten vuoksi. Tämä voi johtaa trackerin arvon nousuun tai laskuun, vaikka kohde-etuus pysyisi paikallaan. Jotkut trackerit tarjoavat sisäänrakennetun valuuttasuojauksen, josta on mainittu tuotteen lopullisissa ehdoissa.

Luottoriski

Tracker-tuotteiseen tehtävään sijoitukseen liittyy luottoriski. Luottoriskillä tarkoitetaan riskiä siitä, että liikkeeseenlaskija menee konkurssiin eikä pysty täyttämään maksuvelvoitteitaan velkojiaan kohtaan. Tällöin olisit sijoittajana vaarassa menettää sijoittamasi pääoman osittain tai kokonaisuudessaan – riippumatta siitä, miten taustalla olevat markkinat ovat kehittyneet tuotteen juoksuajan aikana.

Kryptovaluutat kohde-etuutena

Käydessäsi kauppaa trackereilla, joissa kohde-etuutena on kryptovaluutta, on olemassa useita riskejä, jotka on hyvä ymmärtää edellä mainittujen riskien lisäksi. Tässä joitain tärkeimmistä riskeistä, jotka sinun tulee tietää:

  • Markkinariski – Kohde-etuuden arvo voi sekä nousta että laskea. Kryptovaluutat ovat historiallisesti olleet erittäin volatiileja ja niiden arvot voivat muuttua hyvin nopeasti.

  • Kryptomarkkinat – Kryptovaluuttamarkkinoita ei säännellä samalla tavalla kuin perinteisiä rahoitusmarkkinoita. Tämä tarkoittaa muun muassa, että riski markkinoiden manipuloinnista, virheellisestä hinnoittelusta tai omaisuuserien yleisen arvottamisen vaikeudesta on suurempi.

  • Aukioloajat – Kryptovaluuttamarkkinat ovat yleensä avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, mutta kryptovaluuttoja seuraavilla trackereilla voidaan käydä kauppaa vain silloin, kun markkinapaikka, jolle tracker on listattu kaupankäynnin kohteeksi, on avoinna.

Suurin osa kryptovaluutoista ei kuulu kuluttajansuojasääntelyn piiriin, eivätkä ne ole Finanssivalvonnan valvonnassa. Tämä tarkoittaa, että riskit ovat korkeammat verrattuna muihin perinteisiin omaisuuseriin, joilla voit käydä kauppaa pörssissä.

Huom!

Edellä mainitut tiedot eivät kata kaikkia tracker-tuotteisiin liittyviä riskejä ja merkittäviä näkökulmia. Koska trackerit ovat monimutkaisia rahoitusvälineitä, on tärkeää, että sijoittajana tutustut kunkin tuotteen erityisiin ehtoihin ja ominaisuuksiin ja käyt läpi kaikki tuotteisiin liittyvät riskitekijät. Nämä löytyvät tuote-esitteestä ja lopullisista ehdoista.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut kohde-etuuden tuottoon sidotuista tuotteista, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, voit alkaa käydä kyseisillä arvopapereilla kauppaa.

Testaa tietämyksesi trackereista
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki