Siirry pääsisältöön

2023 oli tekoälyn ja korkorahastojen vuosi | rahastokaupankäynti 12/2023

Nordnet Suomen asiakkaiden rahastojen netto-ostot olivat vuonna 2023 noin 350 miljoonaa euroa ja ETF:ien noin 330 miljoonaa euroa. Tarkastelussa ovat mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 70 eri rahastoyhtiöltä.

Vuoden 2023 selkeät megatrendit yksityissijoittajan näkökulmasta olivat nollakorkoaikakauden päättyminen ja tekoälyn valtavirtaistuminen. Nämä ilmiöt erottuvat selvästi, kun tarkastellaan rahasto- ja ETF-säästäjien käyttäytymistä päättyneen vuoden aikana. Esimerkiksi suhteellisesti eniten uusia omistajia kerryttäneistä sijoitusrahastoista kolme viidestä on korkorahastoja. ETF:ien kärkiviisikosta puolestaan löytyy yksi korkotuote ja kaksi tekoälyyn keskittyvää teema-ETF:ää.

Korkoja, teknologiaa ja itämaisia markkinoita

Kirjoitin aiemmin, että Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa rahastosäästäjien määrä on kasvanut tänä vuonna nopeampaa tahtia (+10 %) kuin osakesijoittajien määrä (+6 %). Vuodesta 2023 näyttää siis tulleen ennen kaikkea rahastosijoittamisen vuosi. Tyypillinen Nordnet Suomen rahastoasiakas suosii laajasti hajauttavia, matalakuluisia indeksirahastoja ja painottaa kotimaan markkinoita.

Vuosi 2023 sai kuitenkin monen tarkastelemaan omistuksiaan kriittisesti ja laittaamaan salkkua uuteen asentoon. Samaan aikaan kun Helsingin pörssi – Inderesin Verneriä lainaten – mörni pohjamudissa, Yhdysvalloissa rikottiin pörssiennätyksiä tekoälyhuuman siivittäminä. Myös lyhyen koron rahastot alkoivat yhtäkkiä näyttää positiivista tuottoa ja jopa talletustileille (TT) alettiin maksaa korkoa. Moni aloitti vuonna 2023 kuukausisäästösopimuksen rahastoon ja kaikenkaikkiaan sopimuksia on solmittu jo 200 000. 30 % Nordnetin suomalaisista asiakkaista säästää säännöllisesti.

Korkosijoitusten ja tekoälyn lisäksi kuluneelle vuodelle voidaan nimetä kolmaskin megatrendi: katseiden suuntautuminen itään. Muun muassa Turkin, Balkanin, Itä-Euroopan ja Intian rahastot sekä ETF:t kerryttivät runsaasti uusia omistajia. Esimerkiksi Turkki-rahastoa viime vuosina omistaneet asiakkaat ovat saaneet nauttia poikkeuksellisista tuotoista. Myös Balkan ja Itä-Eurooppa ovat tuottaneet kymmeniä prosentteja vuodessa, mikä selittää osaltaan kiinnostuksen kasvua.

Menneet tuotot eivät tunnetusti kerro mitään tulevasta. Se kuitenkin voidaan sanoa, että vaikka Yhdysvallat on edelleen suurin ja tärkein maailmanmarkkina maailman innovatiivisimpine pörssiyrityksineen, se ei kuitenkaan ole ainoa suunta, jota rahastosäästäjän kannattaa pitää silmällä vuonna 2024.

Vuonna 2023 trendanneet rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos 12 kk*Kehitys 12 kk
East Capital Balkans A1 SEK+600 %+32 %
East Capital New Europe A1 SEK+510 %+37 %
Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko+260 %+4 %
Ålandsbanken Green Bond ESG B+230 %+6 %
S-Pankki High Yield Eurooppa ESG Korko A+180 %+10 %
Tuottotiedot poimittu 26.12.2023.

Vuonna 2023 trendanneet ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos 12 kk*Kehitys 12 kk
HANetf HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal Weight+930 %-2 %
Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF+830 %+34 %
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF+330 %-8 %
Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C+110 %+62 %
Franklin FTSE India UCITS ETF+100 %+20 %
Tuottotiedot poimittu 26.12.2023.

Nordnet Suomen asiakaskunnan netto-ostetuimmat rahastot vuonna 2023:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG
 2. Evli Likvidi B
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indexfond Sverige ESG
 5. Nordnet Indeksirahasto USA ESG
 6. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
 7. Nordnet Indeksfond Norge
 8. Nordnet Indeksirahasto Teknologia
 9. Nordnet Indeksi Eurooppa ESG
 10. Nordnet One Rohkea EUR

Nordnet Suomen asiakaskunnan netto-ostetuimmat ETF:t vuonna 2023:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
 3. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 4. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 5. Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF – Acc
 6. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
 7. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 8. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
 9. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)
 10. iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja ja ETF:iä niiltä osin, kun muutos on ollut yli 200 asiakasta vuoden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehotetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoasiakirjan löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki