Siirry pääsisältöön

Lyhyeksimyynti.


Mitä lyhyeksimyynti tarkoittaa?

Lyhyeksimyynti eli shorttaus tarkoittaa sellaisen osakkeen myymistä, jota et omista, tavoitteena ostaa osake myöhemmin takaisin alemmalla hinnalla. Jotta tämä olisi mahdollista, sinun on lainattava kyseinen arvopaperi. Maksat lainasta juoksevaa korkoa, jonka suuruus voi vaihdella kyseisen osakkeen lainaamiseen kohdistuvan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Osakelainasta peritään myös käsittelymaksu.

Kun omistat osakkeita, mahdollinen tuotto on teoriassa rajoittamaton ja voit menettää enintään sijoittamasi pääoman. Lyhyeksi myytäessä tilanne on päinvastainen. Tämä tarkoittaa, että mahdollinen tuotto on rajoitettu, kun taas mahdollinen tappio on teoriassa rajoittamaton. Syynä tähän on, että teoriassa ei ole rajaa sille, kuinka paljon osake voi nousta, kun taas alaspäin sen arvo voi mennä vain nollaan asti. Varmistaaksemme, että sinulla on asiakkaana riittävästi pääomaa ostaaksesi takaisin lyhyeksi myydyt osakkeet, sinun tulee asettaa vakuus. Tämän vakuuden suuruus vaihtelee sen mukaan, mitä osaketta myyt lyhyeksi. Suurten, isovaihtoisten osakkeiden lyhyeksimyynti vaatii pienemmän vakuuden kuin pienemmillä markkinapaikoilla listattujen pienyhtiöiden osakkeiden lyhyeksimyynti.

Koska lyhyeksimyynti edellyttää mahdollisuutta osakelainaukseen, kaikkia osakkeita ei voida myydä lyhyeksi. Kulloinkin lyhyeksi myytävissä olevat osakkeet näet Nordnetin verkkopalvelun kohdasta Pörssit ja markkinat > Osakekurssit > Avainluvut > Shortattava. Listaa päivitetään jatkuvasti osakelainausmahdollisuuksien mukaan.

Huomioi tämä ennen osakkeen lyhyeksi myymistä.

Osakelaina voidaan peruuttaa milloin tahansa laina-ajan aikana. Jos näin tapahtuu, lyhyeksi myyty positio on suljettava samana kaupankäyntipäivänä, jona peruuttaminen tapahtuu. Tämä tarkoittaa, että saatat joutua sulkemaan lyhyeksi myydyn position aikaisemmin kuin ajattelit. Tämä voi tapahtua epäsuotuisaan ajankohtaan. Lainan korko voi myös muuttua milloin tahansa laina-ajan aikana.

Huomioi, että Nordnetin ehdot sisältävät rajoituksia tanskalaisten osakkeiden palauttamiselle osingonmaksun yhteydessä. Nordnet varaa oikeuden evätä tanskalaisen yhtiön osakkeita koskevan arvopaperilainan irtisanomisen osingon maksun yhteydessä neljä pankkipäivää ennen yhtiökokousta osingon täsmäytyspäivän päättymiseen saakka.

Toisin kuin joissain osissa maailmaa, EU:ssa se ei ole periaatteessa sallittua harjoittaa ns. naked shorttausta (kattamaton lyhyeksimyynti). Naked shorttaus tarkoittaa, että myyjä ei ole lyhyeksimyynnin tapahtuessa lainannut arvopaperia tai varmistanut, että se on mahdollista lainata.

Tärkeää tietoa

Mahdollisuus lyhyeksi myyntiin edellyttää, että tilillä on hyväksytty Arvopaperilainoja koskeva puitesopimus sekä hyväksytty Luottosopimus ja edelleenpanttaussopimus. Molemmat sopimukset voidaan allekirjoittaa digitaalisesti.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut lyhyeksimyynnistä, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, olet oikeutettu hakemaan ja käyttämään luototusta sijoituksissasi.

Testaa tietämyksesi lyhyeksimyynnistä
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki