Siirry pääsisältöön

Lyhyeksi myynti.

Lyhyeksi myynti eli shorttaus tai shorttaaminen (engl. short selling) tarkoittaa tilannetta, jossa myyt osakkeita, joita et todellisuudessa omista. Lyhyeksi myynti on yksi tapa spekuloida osakkeiden hinnan laskulla ja hyötyä siitä, jos näkemyksesi on oikea. Lyhyeksi myynti on kannattavaa, jos osakkeen hinta laskee ja osaketta on mahdollista ostaa myöhemmin sen myyntihintaa halvemmalla hinnalla. Voitto muodostuu tällöin myynti- ja ostohinnan erotuksesta kaupankäyntikulut huomioiden.

Lyhyeksi myynnin riski on, että osakkeet nousevat – tällöin lyhyeksi myynti tuottaa tappiota. Jos osakkeet nousevat rajusti, voit menettää myös enemmän kuin sijoittamasi pääoman.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut lyhyeksi myynnistä, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, olet oikeutettu hakemaan ja käyttämään luototusta sijoituksissasi.

Lyhyeksi myynnin logiikka ja riskit.

Voidaksesi myydä osakkeita lyhyeksi, on oltava joku, joka on valmis lainaamaan osakkeet positiotasi varten. Lainanantaja voi vaatia takaisin osakkeitaan ennenaikaisesti – tällaisessa tilanteessa lyhyeksi myydyt osakkeet tulee ostaa välittömästi takaisin..

Tavallisesti lyhyeksi myynnin toinen osapuoli eli lainanantaja on rahastoyhtiö tai eläkeyhtiö. Lainanantaja ansaitsee lainaamilleen osakkeille korkotuoton, jonka shorttausposition ottava sijoittaja maksaa (paitsi jos sijoittaja ostaa lyhyeksi myymänsä osakkeet saman pörssipäivän aikana takaisin – tällöin kaupankäyntipalkkioiden lisäksi ei veloiteta muita kuluja.

Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei osteta takaisin samana päivänä, myytyjä osakkeita varten perustetaan osakelaina. Tällöin sijoittajalta veloitetaan kuluina 30 euron avauspalkkio sekä vuotuista lainakorkoa vähintään 3 % (laina-ajalta, riippuu markkinasta ja markkinatilanteesta).

Lyhyeksi myyntiä varten on asetettava vakuus. Nordnetin vakuusvaatimus on negatiivinen lainoitusarvo, joka vastaa 115–200 % lyhyeksi myytyjen osakkeiden markkina-arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäyntiin käytettävissä olevat varat laskevat 15–100 %:lla lyhyeksi myytyjen osakkeiden osalta.

Esimerkki:

Osake maksaa 10 €/kpl. Uskot, että hinta tulee laskemaan. Päätät myydä osaketta lyhyeksi. Salkussasi ei ole kyseistä osaketta ennestään, joten myydessäsi osaketta salkkuusi ilmestyy negatiivinen määrä kyseistä osaketta.

Päättääksesi lyhyeksi myydyn position sinun tulee ostaa takaisin sama määrä osakkeita, kuin myit lyhyeksi. Jos osakkeen hinta on esimerkiksi laskenut hintaan 5 €/kpl ja ostat osakkeet takaisin tällä hinnalla, saat voittoa 5 €/osake, vähennettynä välityspalkkioilla ja mahdollisella korkokustannuksella sekä osakelainan avauspalkkiolla.