Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Rahastot

Millä noteeraamattomilla rahastoilla voin käydä kauppaa?

Nordnetin rahastopalvelussa sinulla on valittavana yli 400 erilaista rahastoa, yli 30 eri rahastoyhtiöltä. Nämä rahastot on luokiteltu sekä Nordnetin oman että Morningstarin luokittelun mukaisesti. Voit halutessasi hakea yksittäistä rahastoyhtiötä tai rahastoluokkaa, tai sitten käyttää vapaa teksti -hakua mieleisen rahaston löytämiseksi.

Mitä maksuja rahastotoimeksiannosta veloitetaan?

Nordnetissä rahastojen ostaminen ja myyminen on maksutonta. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat siis 0 €, riippumatta rahastoyhtiöiden avaintietoesitteissä ilmoittamista enimmäismaksuista. Myöskään säilyttäminen ei maksa mitään.

Maksat rahastoyhtiön veloittamat kulut, jonka näet Nordnetin palvelusta kunkin rahaston perustiedoista. Hallinnointikuluja ei vähennetä tililtäsi, vaan ne vähennetään rahaston tuotoista.

Ulkomaanvaluutassa noteerattujen rahastojen merkinnöissä ja lunastuksissa maksat Nordnetille valuutanvaihdosta. Valuutan osto- ja myyntikurssin erotus on 0,50 %.

Nordnetillä ei ole käytössä kiinteää minimiveloitusta, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan sijoittamisen rahastoihin myös pienemmillä summilla, alk. 15 eurolla.

Kuinka paljon hallinnointipalkkiota peritään vuosittain?

Hallinnointipalkkio on määritelty vuotuisena prosenttina. Rahastoyhtiö vähentää hallinnointipalkkion automaattisesti rahasto-osuuden arvosta jokaisena arvonlaskentapäivänä. Palkkiota ei siis veloiteta erikseen vaan se sisältyy kulloiseenkin rahasto-osuuden arvoon.

Veloittaako rahasto myös tuottosidonnaista palkkiota?

Pieni osa Nordnetin tarjoamien rahastojen hallinnointiyhtiöistä (rahastoyhtiöistä) veloittaa myös tuottosidonnaista palkkiota rahaston sääntöjen mukaisen vertailuindeksin ylittävästä tuotosta. Lisätietoja tuottosidonnaisesta palkkiosta saat kunkin rahaston Yleiskatsaus-sivulta.

Kuinka kauan rahaston merkintä tai lunastus vie?

Mikäli teet rahastotoimeksiannon arkipäivänä ennen kello 13.00, rahastokauppa tehdään yleensä saman päivän kurssiin. Rahastotoimeksiannon lopullinen kurssi määräytyy silloin, kun rahastoyhtiö toteuttaa kaupan, eikä Nordnet voi vaikuttaa tähän. Joillakin rahastoyhtiöillä kurssi määräytyy yhden tai kahden päivän kuluessa toimeksiannosta.

Rahastotoimeksiannot lähetetään rahastoyhtiöille kerran päivässä. Pohjoismaisilla rahastoilla merkintä tai lunastus näkyy salkussasi arviolta 1–5 pankkipäivän kuluessa ja muilla rahastoilla 2–6 pankkipäivän kuluessa. Tarkka ajankohta riippuu rahastoyhtiöstä. Rahastotoimeksiantosi tila henkilökohtaisessa tarjouskirjassasi on "Markkinalla" kunnes rahasto-osuudet näkyvät salkussasi. Rahastomerkinnästä tai -lunastuksesta tulee laskelma kohtaan Salkku > Tapahtumat ja laskelmat, kun rahastotoimeksianto on toteutettu.

Voit poistaa tekemäsi rahastotoimeksiannon niin kauan, kuin sen tila tarjouskirjassasi on "Vastaanotettu".

Mistä saan esiin avoimet rahastotoimeksiannot?

Kun olet tehnyt toimeksiannon (merkintä/lunastus) jostakin rahastosta, löydät avoinna olevan rahastotoimeksiannon kohdasta Kaupankäynti > (Tarjouskirja) > Omat toimeksiannot ja kaupat. Toimeksianto näkyy tarjouskirjassa tilassa "Vastaanotettu", kunnes Nordnet lähettää sen rahastoyhtiölle. Tällöin tila vaihtuu "Markkinalla". Toimeksiannot välitetään rahastoyhtiöille kerran päivässä.

Miten rahaston kurssi määräytyy?

Rahastoyhtiöiden käytännöt rahastokaupankäynnissä eroavat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupankäyntiajankohdat vaihtelevat rahastoyhtiöstä toiseen.

Nordnet ei voi taata, että toimeksianto toteutetaan tiettynä päivänä, vaan ilmoitamme vain arvioidun kauppapäivän. Lähetämme merkintä- ja lunastustoimeksiannot rahastoyhtiöille samana pankkipäivänä kun toimeksianto syötetään kaupankäyntijärjestelmäämme, mikäli toimeksianto on syötetty ennen kello 13.00. Rahastotoimeksiannon lopullinen kurssi määräytyy silloin, kun rahastoyhtiö toteuttaa kaupan, eikä Nordnet voi vaikuttaa tähän.

Lähetämme rahastotoimeksiannot rahastoyhtiöille kerran pankkipäivässä. Voit kuitenkin syöttää merkintä- ja lunastustoimeksiantoja verkkopalvelussamme kellon ympäri. Mikäli toimeksianto on asetettu kaupankäyntijärjestelmäämme arkena kello 13.00 jälkeen tai viikonloppuna/pyhäpäivänä, toimeksianto lähetetään rahastoyhtiölle seuraavana mahdollisena pankkipäivänä.

Rahastomerkintä tai -lunastus näkyy salkussasi keskimäärin noin kolmen pankkipäivän kuluessa toimeksiannosta.

Kaikki verkkopalvelussa tehdyt toimeksiannot pörssinoteeraamattomilla sijoitusrahastoilla toteutetaan euroissa riippumatta sijoitusrahaston noteerausvaluutasta.

Miten aloitan kuukausisäästämisen rahastoihin?

Nordnetissä voit tehdä kuukausisäästösopimuksen rahastoihin, mikä tarkoittaa yhteen tai useampaan Nordnetin palvelusta löytyvään rahastoon säästämistä kuukausittain haluamallasi summalla.

Kuukausisäästäminen rahastoihin on helppo tapa pitkäaikaiseen ja määrätietoiseen varojen kartuttamiseen. Kuukausisäästämisellä myös hajautat riskiä pitkällä aikavälillä.

Kuukausittainen minimimerkintä on useimmissa rahastoissa 15 eur. Joissain yksittäisissä rahastoissa minimimerkintä voi olla suurempi. Kuukausisäästösumma veloitetaan Nordnetin kaupankäyntitililtäsi (eli samasta salkusta, johon kuukausisäästösopimus on tehty) suoraveloituksena kuukausittain. Varmista, että salkustasi löytyy valitsemaasi kuukausisäästöpäivää edeltävänä päivänä tarpeeksi rahaa kattamaan tulevat rahastomerkinnät, muuten rahastotoimeksiantoja ei voida toteuttaa.

Kuukausisäästäminen rahastoon toteutetaan kerran kuussa valintasi mukaan joka kuun 5., 15. tai 28. päivä tai sitä seuraavana pankkipäivänä, jos kyseinen päivä ei ole pankkipäivä.

Mikä on Nordnetin rooli rahastoja välitettäessä?

Nordnet välittää asiakkaidensa rahasto-osuuksia koskevat toimeksiannot rahastoyhtiöön, jossa ne toteutetaan rahaston sääntöjen mukaisesti.

Kaikki noteeraamattomat sijoitusrahastot, jotka ovat merkittävissä ja lunastettavissa Nordnetin välityksellä, ovat eri rahastoyhtiöiden hallinnoimia. Nordnet toimii rahastojen välittäjänä ja jakelijana, mutta ei edusta rahastoyhtiöitä eikä toimi niiden asiamiehenä.

Mitä minimimerkintä tarkoittaa rahaston kohdalla?

Minimimerkintä kertoo toimeksiannon euromääräisen minimimäärän. Nordnetillä on pienet minimimerkinnät, joten rahastosijoittaminen on helppoa vähäisilläkin summilla ja riskien hajauttaminen vaivatonta.

Suurimmassa osassa rahastoja minimimerkintä on 15 euroa, mutta se voi olla myös tätä suurempi. Sijoitusoppaan ja Nordnetin mallirahastosalkkujen kautta merkittyjen rahastosalkkujen minimimerkintä on 100 eur.

Miksi rahaston hankintahinta eroaa toimeksiantoon asettamastani hinnasta?

Jos merkitset muuta kuin euromääräistä sijoitusrahastoa, hankintahinta saattaa näkyä eri järjestelmien desimaalieroista johtuen kirjauspäivänä alustavalla arvolla. Arvo kuitenkin vahvistuu oikeaksi seuraavaksi päiväksi.

Lisää aiheesta

RahastotPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.