Nordnet Ohje
Kaupankäyntitietoa

Kaupankäyntitietoa

Toimeksiantojen eri ehdot

Toimeksiannon oletusehto on normaali toimeksianto, jossa on määritelty arvopaperin rajahinta ja kappalemäärä.

Lisäksi toimeksianto voi olla voimassa pidempään kuin yhden päivän, pörssin tarjouskirjassa näytettävää määrää voidaan rajoittaa (ns. jäävuoritoimeksianto) tai asettaa ns. Stop Loss -ehtoja. Voit myös määritellä toteutukseen liittyviä ehtoja kuten:

Fill or Kill
Ehto toteuttaa koko toimeksiannon tai mitätöi sen kokonaisuudessaan heti.

Fill and Kill
Ehto toteuttaa toimeksiannon tiettyyn volyymiin ja mitätöi loput toimeksiannostasi välittömästi.

Stop Loss -ehdot

Stop Loss -myyntitoimeksianto, kun uskot kurssin laskevan:
Oletetaan, että sinulla on omistuksessasi esimerkiksi ELI1V-osakkeita, joiden kurssi on 15,33 EUR. Kurssin laskiessa et halua myydä osakkeitasi alle 15,00 EUR hintaan. Toimi näin: Valitse "Jos kurssi on laskussa...". Täytä kenttään hinta, jolla Stop Loss aktivoituu (ns. aktivointitaso, esim. 15,10 EUR) sekä päivämäärä, johon asti Stop Loss on voimassa. Näiden ehtojen täyttyessä toimeksianto aktivoituu antamiesi ehtojen mukaisena.

Stop Loss -myyntitoimeksianto, kun uskot kurssin nousevan:
Jos uskot kurssin nousevan, voit käyttää Stop Loss -toimintoa halutessasi myydä osakkeesi vasta kurssin saavuttaessa tietyn hinnan, esimerkiksi 16,00 EUR. Toimi näin: Valitse "Jos kurssi on nousussa...". Täytä kenttään hinta, jolla Stop Loss aktivoituu (esim. 16,00 eur) sekä päivämäärä, johon asti ehto on voimassa. Toimeksianto aktivoituu antamiesi ehtojen mukaisena.

Stop Loss -ostotoimeksianto, kun uskot kurssin laskevan:
Jos uskot osakekurssin laskevan ja haluat ostaa osaketta hintaan 15,00 EUR. Valitse "Jos kurssi on laskussa...". Täytä kenttään hinta, jolla Stop Loss aktivoituu (esim. 15,10 EUR) sekä päivämäärä, johon asti Stop Loss on voimassa. Ehtojen täyttyessä toimeksianto aktivoituu.

Stop Loss -ostotoimeksianto, kun uskot kurssin nousevan:
Kun uskot kurssin olevan nousussa ja haluat ostaa osaketta tiettyyn hintaan. Toimi näin: Valitse "Jos kurssi on nousussa...". Täytä kenttään hinta, jolla Stop Loss aktivoituu (esim. 16,00 EUR) sekä päivämäärä, johon asti ehto on voimassa. Näiden ehtojen täyttyessä toimeksianto aktivoituu.

Stop Loss -toimeksiantojen hyödyt:Stop Loss -toimeksiantojen riskit:

Kun teet Stop Loss -toimeksiannon, et voi olla täysin varma toimeksiantosi toteutumisesta. Huomioithan myös jos muutos osakkeen kurssissa on voimakas, toimeksianto voi toteutua asettamillasi ehdoilla, vaikka se ei olisikaan edullista sinulle.

Liukuva Stop Loss

Liukuvan Stop Lossin käyttö mahdollistaa osakekurssin trendin seuraamisen. Voit seurata sekä positiivista että negatiivista kurssikehitystä.

Liukuvan Stop Loss -toiminnon avulla voit tehdä toimeksiantoja, jotka aktivoituvat, kun osakekurssi on muuttunut haluamallasi prosenttimäärällä. Kun toimeksianto aktivoidaan, viimeisen toteutuneen kaupan kurssi määrää liukuvan Stop Loss -toimeksiannon lähtötason.

Kun liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu, pörssiin lähtevällä toimeksiannolla on sama voimassaoloaika kuin alkuperäisellä liukuvalla Stop Loss -toimeksiannolla.

Liukuvan Stop Loss -toimeksiannon voi asettaa Nasdaq Nordic- sekä Oslon pörssissä noteeratuille osakkeille.

Esimerkki:

Olet ostanut osaketta nousevaan trendiin hintaan 20,00 EUR. Kun trendi muuttuu laskevaksi (ylin noteeraus nousutrendin aikana oli 25,00 EUR) ja osakkeen hinta laskee 10 % (hinta nyt 22,50 EUR), liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu.

Voit asettaa toimeksiannolle hintapoikkeaman (esimerkiksi 2 %), varmistaaksesi, että kauppa toteutuu. Jos asetat hintapoikkeamaksi 2 %, uusi toimeksianto menee markkinalle kurssilla 22,05 EUR. Huomioithan, että jos osake avaa kurssiin joka poikkeaa enemmän kuin valittu hintapoikkeus, tulee avauskurssista aktivointikurssi. Tässä esimerkissä asetetaan toimeksianto -2 % avauskurssista. Sama pätee myös esimerkiksi päivänsisäisen huutokaupan jälkeen.

Jos tikkiväli ei ole käytössä, pyöristetään toimeksiannon hinta lähimpään käytettävissä olevaan tikkitasoon (22,048 EUR -> 22,05 EUR). Hintapoikkeama määräytyy osakkeen volatiliteetin mukaan.