Siirry pääsisältöön
Osakkeiden splittaus

Osakkeiden splittaus tarkoittaa tilannetta, jossa yhtiön koko osakekanta jaetaan kahteen tai useampaan osaan. Esimerkiksi splittaus suhteessa 10:1 tarkoittaa, että yhtiön jokainen osake jaetaan kymmeneen osaan. Jos osakkeen hinta oli 100 €/kpl ennen splittausta, se maksaa splittauksen jälkeen 10 €. Osakkeiden kokonaisarvo pysyy siis lähtökohtaisesti samana – vain ulkona olevien osakkeiden lukumäärä muuttuu.

Splittaus suoritetaan yleensä silloin, kun osakkeen kappalehinta on noussut niin korkeaksi, että kaupankäynti vaikeutuu ja vähenee.

split-fb.jpg

Käänteinen split on splitin vastakohta.

Käänteinen split on splittauksen vastakohta. Yhtiön osakkeiden määrä pienenee ja siksi osakekurssi nousee. Käänteinen split 1:10 tarkoittaa, että kymmenen vanhaa osaketta korvataan yhdellä uudella. Jos osake maksoi 2 euroa ennen splittausta, se maksaa nyt 20 euroa. Osakkeiden kokonaisarvo on siis sama, vain osakkeiden lukumäärä muuttuu. Motiivi käänteisen splitin tekemiseen voi olla se, että kurssi on laskenut niin alhaiseksi, että osakkeen arvoa on vaikea hahmottaa.

Esimerkki

Tesla suoritti 5:1 osakesplitin 28.8.2020. Ennen splittiä Teslan osakkeella käytiin kauppaa kurssilla ~2 200 USD/osake. Osakkeen kaupankäynnin helpottamiseksi yksi osake jaettiin viiteen, mikä aiheutti myös osakekurssin jakautumisen karkeasti tasolle 440 USD/osake.

Nordnet oikaisee positioidesi keskikurssit automaattisesti splittien yhteydessä. Myös Nordnetissä näkyvät kurssigraafit oikaistaan splittien osalta, eli ne eivät jää graafille yhtäkkisinä "kurssiromahduksina."

Muiden kuin pohjoismaisten osakkeiden splittaus.

Nordnet hyödyntää ulkomaisten osakkeiden säilytyksessä alisäilyttäjää. Kun ulkomainen osake splitataan, Nordnetin on odotettava, kunnes alisäilyttäjämme vahvistaa uuden, splitatun osakemäärän. Tässä kestää yleensä noin kaksi pankkipäivää. Splittauksen ollessa kesken osakkeella ei voi käydä kauppaa.

Löydä osakeideoita eri maista ja sektoreilta.Katso osakeideat