Siirry pääsisältöön
Mitä on osakesijoittaminen? Sijoittamisen ABC

Osakesijoittamisen konsepti on pintapuolisesti melko yksinkertainen. Ostetaan osakkeita, toivotaan, että osakekurssit nousevat, osingot kasvavat ja that’s it! Mutta mitä kaiken taustalla on? Mikä ylipäätään on osake? Paljonko osakkeesta kannattaa maksaa? Mitä kaikkea tulee tietää, jotta voi tehdä hyviä sijoituspäätöksiä? Sukelletaan osakesijoittamisen perusteisiin tutustumalla tarinaan, jonka keskiössä on täysin fiktiivinen yhtiö nimeltä Heimolan Timantti & Käsi Oyj.

Trading platform man and women (1).jpg

Mikä on osake?

Kuvitellaan, että Heimolan Timantti & Käden suurimmat omistajat haluavat myydä omistuksensa yhtiössä. He päättävät listata yhtiön pörssiin. Excel laulaa aamusta iltaan, kunnes he toteavat yhtiön olevan arvoltaan 5 miljoonaa euroa. Heimolan Timantti & Käsi päättää jakaa omistuksensa miljoonaan yhtä suureen osuuteen eli sijoitustermein osakkeeseen. Yhden osakkeen arvoksi muodostuu siis 5 000 000 € / 1 000 000 = 5,00 euroa.

Yhtiön listauduttua pörssiin kuka tahansa voi ostaa haluamansa määrän osakkeita. Jos osakekurssi on edelleen 5,00 euroa, 100 osaketta maksaisi 100 x 5,00 euroa = 500 euroa, 1 000 osaketta 5 000 euroa, 10 000 osaketta 50 000 euroa ja niin edelleen. Ostettuaan osakkeita he saavat osakemääräänsä vastaavan omistusosuuden yhtiöstä.

500 eurolla saisi Heimolan Timantti & Käsi Oyj:n tapauksessa ostettua 0,01 % osuuden koko yhtiöstä. Tämä tarkoittaa, että sinulle kuuluisi 0,01 % Heimolan Timantti & Käden tulevaisuudessa tekemistä tuotoista.

Hyvä vai huono sijoitus?

Seuraavaksi tulisi selvittää, onko 500 euron maksaminen 0,01 %:n osuudesta Heimolan Timantti & Käsi Oyj:ssä järkevää. Sijoittajan onneksi pörssiyhtiöiltä vaaditaan säännöllistä taloudellista raportointia, joten tehtävä ei ole täysin mahdoton. Heimolan Timantti & Käsi Oyj:stä on saatavilla muun muassa seuraavat tiedot:

Heimolan Timantti & Käsi myi viime vuonna timantteja 2,5 miljoonan euron edestä.
→ Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Heimolan Timantti & Käsi olisi tehnyt viime vuonna voittoa 2,5 miljoonaa euroa.

Myytyihin timantteihin liittyvät kustannukset (henkilöstö, tilat, raaka-aineet jne.) olivat yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.
→ Tämä tarkoittaa, että kustannusten jälkeen Heimolan Timantti & Kädelle jäi 2,5 miljoonaa euroa – 1,5 miljoonaa euroa = 1,0 miljoonaa euroa.

Voitoista on kuitenkin maksettava vielä veroa.
→ Lopulta Heimolan Timantti & Käsi Oyj:n tulos verojen jälkeen on noin 0,8 miljoonaa euroa.

Mitä tämä tarkoittaa?

Heimolan Timantti & Käden tulos verojen jälkeen on 0,8 miljoonaa euroa ja yhtiön markkina-arvo on 5 miljoonaa euroa. Jos osakkeita on miljoona kappaletta, teki Heimolan Timantti & Käsi siis 800 000 € / 1 000 000 = 0,80 euron tuloksen yhtä osaketta kohden.

Jos yksi osake maksaa 5 euroa ja Heimolan Timantti & Käsi tekee 0,80 euron tuloksen, muodostuu niin sanotuksi tulostuotoksi 0,80 € / 5,00 € = 16 %. Näin ollen Heimolan Timantti & Käsi vaikuttaisi ainakin paperilla loistavalta sijoituskohteelta.

Mutta…

Se, että Heimolan Timantti & Käsi teki viime vuonna 0,80 euron osakekohtaisen tuloksen, ei kuitenkaan tarkoita, että osakekohtainen tulos olisi 0,80 euroa myös tulevina vuosina. Se voi olla enemmän (jolloin sijoittajan tuotto kasvaa), mutta se voi olla myös vähemmän (jolloin sijoittajan tuotto pienenee).

Jos Heimolan Timantti & Käsi ei yllä enää jatkossa 0,80 euron osakekohtaiseen tulokseen, ei tulostuottokaan alkuperäiseen 5,00 euron hankintahintaan verrattuna enää yllä 16 prosenttiin. Koska tulevaisuuteen liittyy aina enemmän tai vähemmän epävarmuutta, on myös yksittäisten sijoitusten tuottoja erittäin haastava ennustaa.

Siksi:

  • Turvamarginaali: Mitä enemmän osakkeen hinnassa on ostohetkellä ns. turvamarginaalia (=erotus osakkeen käyvän arvon ja osakkeen hinnan välillä), sitä enemmän ennen sijoituspäätöstä tehtävällä analyysilla on varaa mennä pieleen.

  • Hajautus: Hajautus on sijoittamisen ainoa ilmainen lounas. Kun munat (tai timantit) on asetettu useampaan koriin, yksittäisten virheiden ja epäonnisten tapahtumien merkitys koko osakesalkun kannalta pienenee. Lue lisää hajauttamisesta täällä.

Osakesijoittaminen pähkinänkuoressa.

  1. Kun ostat yhtiön osakkeita, ostat samalla oikean osuuden kyseisestä yhtiöstä ja olet oikeutettu omistustasi vastaavaan osuuteen yhtiön tulevaisuudessa tekemistä tuotoista.

  2. Yhtiön arvonmääritys pohjautuu arvioon siitä, kuinka paljon yhtiön liiketoiminta tuottaa tulevaisuudessa.

Tarina on täysin fiktiivinen ja sitä on selvyyden vuoksi yksinkertaistettu merkittävästi tosielämään verrattuna. Tutustuthan myös muihin Nordnet-koulun materiaaleihin ennen sijoituspäätösten tekemistä.

Löydä osakeideoita eri maista ja sektoreilta.Katso osakeideat