Siirry pääsisältöön

Norjalaiset suosikkiosakkeet.

"Norjan pörssissä dominoivat raaka-aineet kuten öljy – mutta pidä silmällä myös megatrendeillä ratsastavaa lohiteollisuutta"

Mads Johannesen, Nordnet Norjan talousasiantuntija

Nordnet Norjan talousasiantuntija Mads Johannesen

3 vinkkiä Oslon pörssiin.

  • Öljy, lannoitteet ja alumiini.
    Oslon pörssistä löydät yhtiöitä, jotka toimivat hyödykemarkkinoilla, mm. öljy-yhtiöitä.
  • Hyödynnä geopoliittinen tilanne.
    Maailman geopoliittinen ja taloudellinen tilanne on madaltanut useiden yhtiöiden arvostuskertoimia. Osakkeilla on hyvä arvonnousupotentiaali, jos USA:n ja Kiinan välinen kauppasota saa ratkaisun.
  • Lohi ui megatrendien mukana.
    Lohen jalostukseen keskittyneet yhtiöt tarjoavat sijoittajalle uniikin toimialan, jolla on valoisa tulevaisuus. Megatrendeinä terveys, elintason kasvu ja kiinnostus syödä monipuolisemmin ja terveellisemmin tukevat lohen kysyntää.

Mikä on tyypillistä Norjan osakemarkkinoille?

Oslon pörssistä ei voi puhua mainitsematta hyödykkeitä: öljyä, alumiinia ja lannoitteita. Raskaan teollisuuden yhtiöt kuten Norsk Hydro (alumiini), Equinor (öljy) ja Yara (lannoitteet) kuuluvat suurimpien yhtiöiden joukkoon finanssi- (DNB) ja teleyhtiöiden (Telenor) ohella.

Viime vuosina myös kuluttajasektorin yhtiöt ovat olleet kasvussa, erityisesti lohiteollisuus, joka on nauttinut supersyklistä viimeisten 7 vuoden ajan. Lohiteollisuus (Mowi) on Oslon pörssin erikoispiirre, mitä et löydä muualta.

Miksi Norjaan kannattaisi sijoittaa?

Sijoittamalla norjalaisiin yrityksiin saat globaalia hajautusta ja voit sijoittaa toimialoihin, joita ei löydy muista pohjoismaisista pörsseistä. Hyödykeyhtiöiden lisäksi löydät myös megatrendialoilla toimivia yrityksiä (aurinkoenergia ja kierrätys).

Mitä pitäisi huomioida, kun sijoittaa Norjaan?

Oslon pörssi on erityisen altis geopoliittisille ja maailmantalouden tapahtumille. Globaali kasvu turvaa osakesijoitustesi arvonnousua. Suurimpiin yhtiöihin vaikuttavat öljyn hinta, kauppasota ja globaalit tapahtumat.

Huomioi, että norjalaisia korkean osinkotuoton yhtiöitä ei kannata ostaa osakesäästötilille, jos haluaa minimoida verohävikkiä. Lue lisää.

Miten löydän yhtiöt, joista kannattaa aloittaa?

Mieti, millaista hajautusta salkkusi kaipaa. Jos haluat sijoittaa öljy-yhtiöihin, Equinor ja Aker BP ovat toimialansa suurimpia yhtiöitä globaalisti tarkasteltuna. Ja lohiteollisuus on täysin uniikki toimiala Oslon pörssissä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille.

Suosituimmat norjalaiset osakkeet Nordnetin asiakkaiden keskuudessa.