Siirry pääsisältöön

Är du intresserad av att börja investera? Här är fem tips som kan hjälpa dig att komma igång.

Att investera – framför allt att komma igång med det – kan kännas svårt när man möts av alla möjliga tips, aktieanalys, P/E-tal och andra konstiga förkortningar.


Det lönar sig ändå att börja. Den enkla orsaken är att enbart genom att investera kan du få dina besparingar att växa snabbare än inflationen hinner ikapp på en exponentiell axel istället för på en lineär. Ränta-på-ränta fenomenet gör att detta är möjligt.

Ett hinder för att börja investera kan ligga i om du inte vet vilken form av investering eller sparande som är bäst för just dig och hur mycket tid och pengar du bör satsa på det. Ska man lära sig analysera enskilda företags kassaflöden och värderingsnivåer, eller räcker det med att passivt månadsspara i några indexfonder? Du är inte ensam i dina tankar, det är många andra som har samma problem: att komma igång och att göra slag i saken istället för att dagdrömma.

Med dessa fem tips kommer du lätt igång med investerandet, fast nu med detsamma!

FI-Nordnet-One-Phone.jpg

1: Bestäm hur mycket tid du vill satsa.

Det är viktigt att fundera på hur mycket tid du är villig att lägga på att läsa och forska om investeringsobjekt och att följa med dess utveckling på lång sikt. Om du vill lägga ut tid på att investera så kan aktieinvesterande vara något för dig.

Om du å andra sidan vill komma undan lätt så kan du ha en betoning på fonder i din portfölj och effektivt sprida den bolagsspecifika risken. Då behöver portföljen inte följas så noggrant som om portföljens innehav består av enskilda aktier.

2: Välj en passande sparform.

Som redan nämnts har det stor betydelse hur mycket du är beredd att satsa på att spara och investera. Om du vill ha en portfölj av typen ”köp och glöm” kan det vara klokt att betona fonderna i portföljen, eftersom den bolagsspecifika risken – som i värsta fall kan realiseras i form av konkurs för det bolag du äger och förlust av det investerade kapitalet – i praktiken har diversifierats bort. Då behöver du inte heller kontinuerligt följa med hur innehaven i din portfölj utvecklas.

Att välja fonder som passar din portfölj bland hundratals alternativ kan trots allt kännas svårt. Nordnet One erbjuder en enkel lösning för att placera och sprida besparingar till en låg kostnad (löpande kostnader endast 0,49 %). På så sätt behöver du inte köpa många olika fonder för att diversifiera dina besparingar. Nordnet One erbjuder tre blandfonder (Varovainen, Tasapaino, Rohkea) som investerar globalt på aktie- och räntemarknaden. Ett komplett sparande. Till lågt pris.

Du kan också hitta idéer på fond- och ETF-inspirationsidorna.

Om du vill satsa tid på att investera kan aktieinvestering vara ett bra alternativ. Då är det viktigt att överväga placeringsobjektet noggrant då man bekantar sig med bolagets ekonomiska siffror och analyser som gjorts av bolaget. Du hittar aktieinspiration här.

3: Bestäm summan som ska sparas.

Du är den enda som vet hur stor del av din inkomst du kan och vill spara. Även små summor kan med tiden växa till en stor förmögenhet, så det lönar sig inte att skjuta upp sparandet, även om det ekonomiska läget kanske känns stramt just nu. Det lönar sig att preliminärt fastställa ett visst belopp (eller en viss andel av nettolönen, t.ex. 510 %) som du placerar regelbundet i de placeringsobjekt du valt. Detta belopp/andel kan ökas senare om det känns som om det går åt för mycket eller för lite till besparingarna. Du kan börja spara i fonder hos Nordnet med minimisumman 15 € i månaden.


4: Automatisera ditt månadssparande.

Tid är pengar, så det lönar sig att spara tid alltid då det är möjligt. Nordnet erbjuder möjligheten att aktivera ett månatligt sparavtal för fonder och ETF:er som gör att du kan spara i alla fonder och i valda ETF:er som finns på Nordnet. Nordnet sköter inköpen åt dig en gång i månaden.

Det lönar sig också att göra en månatlig referensöverföringsdeposition från ditt användarkonto till din Nordnet-portfölj – på så sätt slipper du lägga ner din tid på att spara varje månad! Månadssparavtalet kan sägas upp och ändras när som helst, och det finns inga extra avgifter för själva avtalet. Du betalar endast löpande kostnader för valda fonder ETF:er som är förknippade med produkten, vilka framgår av faktabladet.

5: Hitta idéer på Shareville och börja investera.

Utöver de ovan nämnda aktie-, ETF- och fondidésidorna kan man söka inspiration till placeringsobjekt till exempel också i Nordens största sociala investeringsnätverk, Shareville. I Shareville, som ägs av Nordnet, hittar du över 200 000 nordiska investerare vars portföljer du kan rangordna baserat på deras avkastning och följa med deras innehåll och affärer i realtid. Du kan också läsa vad andra investerare tycker om specifika investeringsobjekt och bekanta dig med eller bekanta dig med de mest ägda innehaven i Shareville Relax avsnittet.

Om du är helt ny i investeringsvärlden lönar det sig att bekanta sig med grunderna i Nordnet Skolan.

Lycka till med dina investeringar!

Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet. Du ska bekanta dig med fondens faktablad och prospektet före du placerar i fonder. Fondens faktablad fås av fondbolaget och prospektet hittar du på nordnet.fi-sidan och ordersidan.