Siirry pääsisältöön
Indeksisijoittaminen

Indeksisijoittaminen tarkoittaa sijoittamista vertailuindeksiä seuraaviin, matalakuluisiin rahastoihin. Se soveltuu niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin sijoittajille.

Sijoittajan tuotto määräytyy yleisen markkinakehityksen mukaan, koska indeksirahasto seuraa – nimensä mukaisesti – orjallisesti vertailuindeksiään. Sijoittajan saama tuotto vastaa siis yleistä markkinoiden kehitystä. Indeksisijoittaja voi valita laajasta valikoimasta indeksirahastoja ja hajauttaa sijoituksensa haluamallaan tavalla, vaikka kaikille maailman mantereille.


YouTube Shorts: Indeksisijoittaminen alle minuutissa.
YouTube Shorts: Indeksisijoittaminen alle minuutissa.

Mihin kaikkeen indeksisijoittaja voi sijoittaa?

Pitkään indeksisijoittaja joutui tyytymään muutamaan tuttuun yleisindeksiin, mutta nykyään on mahdollista valita sadoista erilaisista indekseistä ja alaindekseistä. Voit sijoittaa esimerkiksi robotiikkaan, akkuteollisuuteen, uusiutuvaan energiaan, USA:n kultakaivoksiin tai vaikka terveydenhuoltosektoriin. Kokeile ETF-hakua, niin huomaat, millainen runsaudensarvi indeksisijoittajalla on nykyään käytettävissään.

Perinteisetkin yleisindeksit ovat kuitenkin säilyttäneet suosionsa, koska ne tarjoavat laajan hajautuksen eri sektoreille ja niitä seuraavat ETF:t ovat usein suosittuja ja likvidejä, eli niillä käydään paljon kauppaa. Lue lisää tunnetuista yleisindekseistä klikkaamalla oheisen listan nimiä.


Asiaa indeksirahastoista videomuodossa:

Indeksirahastot alle minuutissa.
Indeksirahastot alle minuutissa.

Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen tiiviistää indeksirahastofaktat alle minuuttiin.


Martin Paasi: Mikä on indeksirahasto ja miksi indeksirahastoihin kannattaisi sijoittaa?
Martin Paasi: Mikä on indeksirahasto ja miksi indeksirahastoihin kannattaisi sijoittaa?

Katso talousasiantuntija Martin Paasin teesit ja vinkit tältä noin 10 minuutin videolta.


Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Tämä sivu ei ole eikä sitä pidä tulkita sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittamiseen ja rahoitusinstrumentteihin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää kokonaan.

Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan tutustumaan rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan (KIID) ennen sijoituspäätösten tekemistä. Rahastoesitteeseen löydät rahastoyhtiön verkkosivuilla ja KIID:n löydät rahaston yleiskatsaussivulta ja toimeksiantonäkymästä Nordnetin palvelusta.

Suosituimmat indeksirahastot.

Indeksirahastoja löytyy niin perinteisessä noteeraamattomassa muodossa kuin myös pörssilistattuina ETF-tuotteina. Alla Nordnetin asiakaskunnan suosituimmat noteeraamattomat ja noteeratut indeksirahastosijoitukset omistajamäärällä laskettuna.Suosituimmat ETF:t (Xetra):

Löydä sinulle sopivia rahastoja.Katso rahastoideat