Siirry pääsisältöön

DAX-indeksi – mikä se on ja miten sillä treidataan?


Mikä on DAX-indeksi?

DAX-indeksi on yksi suosituimmista indekseistä suomalaisten treidaajien keskuudessa. Mikä DAX on, miksi juuri DAX on saavuttanut treidaajien suosion ja miten sillä treidataan?

DAX-indeksi (Deutscher Aktien Index) koostuu Frankfurtin pörssin 30 suurimman ja aktiivisimmin vaihdetun saksalaisen yhtiön osakkeista. DAXiin kuuluvat yhtiöt muodostavat noin 75 prosenttia koko Frankfurtin pörssin markkina-arvosta. Se sisältää tunnettuja eurooppalaisia yhtiöitä, kuten SAP, Linde, Siemens, Volkswagen ja BMW.

→ Katso DAX-indeksin kehitys

germany-fb.jpg

Tiesitkö, että voit lisätä haluamasi valuuttakurssin, indeksin tai raaka-aineen, kuten kullan tai öljyn, Nordnetin verkkopalvelun yläreunassa näkyvään tickeriin? Kirjaudu sisään, klikkaa vasemman yläkulman mutterikuvaketta ja muokkaa yläpalkki mieleiseksesi! Palkki näkyy toistaiseksi vain Nordnetin selainversiossa työpöytämoodissa, ei puhelimella.

ticker-fin.PNG

Miksi treidata DAXia?

DAX-indeksin korkea volatiliteetti mahdollistaa treidaajalle runsaasti hyviä pelipaikkoja. Suuret indeksiliikkeet mahdollistavat sen, että asiansa osaava treidaaja pystyy takomaan hyviä tuottoja. Toisaalta samalla volatiliteetti lisää myös riskiä, joten treidien epäonnistuessa myös potentiaalinen tappio on suurempi.

DAX on yksi maailman treidatuimmista indekseistä, joten keskustelua ja näkökulmia DAXin tekniseen analyysiin liittyen löytyy lähes jokaiseen lähtöön. Siten sijoittaja voi hyödyntää myös muiden treidaajien osaamista omia peliliikkeitä miettiessään.

DAX-indeksi ja Nordnet Markets

Nordnet Markets -tuotteet mahdollistavat kaupankäynnin DAX-viputuotteilla ilman välityspalkkioita (yli 100 euron kaupat). Tarjolla on Bull & Bear -sertifikaattejaminifutuureja ja unlimited turboja jopa 20-kertaisella vivulla. Nordnet Markets -tuotteita löytyy niin nouseville kuin laskevillekin markkinoille, joten treidaajan on mahdollista hyödyntää markkinan liikkeitä molempiin suuntiin.

Kaupankäynti DAXilla on Nordnet Markets -tuotteita hyödyntäen mahdollista arkisin kello 9:15–21:00 välillä, joten treidipaikkoja voi hyödyntää lähes 12 tuntia vuorokaudessa. Markkinatakaaja tarjoaa tuotteille ajantasaiset osto- ja myyntitasot, eli voit ostaa ja myydä tuotteita aina pörssin ollessa auki.

DAX-indeksin treidaaminen Bull & Bear -sertifikaattien avulla

Sertifikaatit tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden hyötyä osakkeiden, indeksien ja raaka-aineiden hintojen noususta sekä laskusta. Voit valita laajasta valikoimastamme DAX-sertifikaatin 2–20-kertaisella vivulla. Tarjoamme myös sertifikaatteja ilman vipukerrointa.

Bull- & Bear-sertifikaateissa on kiinteä päivänsisäinen vipu, mikä lasketaan edellisen päivän päätöskurssista. Sertifikaatin arvo muuttuu vipukertoimen mukaisesti seuraten kohde-etuuden liikettä.

Esimerkki: X5-kertoimella varustettu Bull-sertifikaatti kohde-etuutena DAX-indeksi nousee 5 % DAXin noustessa 1 %. Vastaavasti DAXin laskiessa 1 % sertifikaatti laskee 5 %. Vipukertoimen näet sertifikaatin nimestä.

Ennen kuin sijoitat viputuotteisiin, sinun on tärkeää ymmärtää tuotteisiin liittyvät riskit. Mitä korkeammalla vipukertoimella teet kauppaa, sitä suuremmat tuotot ovat mahdollisia, mutta vipuvaikutus toimii myös toiseen suuntaan lisäten riskejä. Viputuotteilla on mahdollisuus yli 100 % tuottoihin – tappiot rajautuvat 100 prosentiin, eli voit menettää vain sijoittamasi pääoman.

Sertifikaatit sopivat sijoittajille, joiden riskinsietokyky on korkea. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista.

Näin toimivat Bull- ja Bear-sertifikaatit | Nordnet Markets
Näin toimivat Bull- ja Bear-sertifikaatit | Nordnet Markets

DAX-indeksin treidaaminen minifutuureja hyödyntäen

Minifutuureilla voit ottaa näkemystä, kun uskot yksittäisen osakkeen, osakeindeksin tai raaka-aineen nousevan tai laskevan. Minifutuureilla on korkea vipukerroin ja siten myös korkea riski, mutta myös korkea tuottopotentiaali.

Minifutuurit ovat pörssilistattuja tuotteita, jotka seuraavat kohde-etuudensa liikkeitä vaihtuvan vipukertoimen mukaan. Vaihtuva vipukerroin perustuu siihen, että minifutuurin arvo seuraa kohde-etuuden arvon muutosta euroissa tai siinä valuutassa, missä kohde-etuus on listattuna. Mitä lähempänä minifutuurin rahoitustasoa kohde-etuudella käydään kauppaa, sitä suurempi on sen vipukerroin.

Esimerkki: DAXin pisteluvun ollessa 13 947,50 minifutuurin, jonka stop loss -taso on 11 293,21 ja rahoitustaso 11 071,78, vipu on noin 4,8-kertainen. Vastaavasti stop loss -tasolla 12 620,86 ja rahoitustasolla 12 373,40 minifutuurin vipu olisi noin 8,8-kertainen. Mikäli tuote saavuttaa stop loss – tason, tuote erääntyy eli “knockaa”. Tällöin tuotteen markkinatakaaja, joka on Nordnet Markets -tuotteiden kohdalla Nordea, pyrkii myymään hedge-positionsa mahdollisimman nopeasti ja määrittää tämän jälkeen tuotteelle mahdollisen jäännösarvon. Huomaa, että jäännösarvo voi olla myös nolla, kun pörssissä tapahtuu nopeasti suuria liikkeitä – ei siis ole takuita, että jäännösarvoa jäisi, vaikka tuotteella olisi stop loss -puskuri.

Vipuvaikutuksen ansiosta paljon pienemmällä pääomalla saavutetaan korkeampi arvon muutos. Se tarkoittaa sekä korkeampaa tuottopotentiaalia että riskiä.

Minifutuurit sopivat sertifikaatteja paremmin myös pidempiaikaiseksi sijoitukseksi, koska niiden vipukerroin ei ole kiinteä. Kiinteä vipu syö sijoituksen arvoa sahaavassa liikkeessä.

Minifutuurit sopivat sijoittajille, joiden riskinsietokyky on korkea. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista.

Näin toimivat minifutuurit | Nordnet Markets
Näin toimivat minifutuurit | Nordnet Markets

Unlimited turboilla mahdollisuus erittäin korkeaan vipuun

Unlimited turboilla saat korkean vipukertoimen ja voit pienemmälläkin pääomalla tavoitella korkeampia tuottoja. Löydät valikoimastamme samaan kohde-etuuteen useita viputuotteita eri vipukertoimilla. Minifutuurien tapaan Unlimited turbojen vipukerroin on vaihtuva ja se on sitä korkeampi, mitä lähempänä rahoitus/knock out -tasoa kohde-etuudella käydään kauppaa.

Korkea vipukerroin tarkoittaa korkeampia riskejä ja tuottoja. Valitsemalla matalamman vipukertoimen riskit ja tuottopotentiaali ovat matalammat. Jos Unlimited turbon kohde-etuus kehittyy epäedullisesti ja saavuttaa sille asetetun knock out -tason, sijoitus erääntyy arvottomana. Viputuotteilla on mahdollisuus korkeisiin tuottoihin, mutta tappiopotentiaali on aina rajattu sijoitettuun pääomaan.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista

Tällä sivulla kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille.

Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Vipuvaikutuksella sijoittamiseen liittyy suuri riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä.

Lue lisää riskeistä.

Suosituimmat DAX-indeksiä seuraavat ETF:t.

DAX-indeksiin on mahdollista sijoittaa myös pörssinoteerattujen rahastojen eli ETF:ien kautta. Alla Nordnetin asiakaskunnan suosituimmat DAX-ETF:t.