Siirry pääsisältöön

Viisi syytä sijoittaa pieniin yhtiöihin

Sijoittajilla on tapana keskittyä suuriin yhtiöihin. Suomalaiset eivät ole tässä suhteessa poikkeus. Nokian ja Nordean kaltaiset jättiläiset löytyvät lähes kaikkien – myös allekirjoittaneen – salkusta. Suuryhtiöitä analysoidaan ja niistä keskustellaan. Suuryhtiöt ovat sijoittajakansan ja median huulilla. Markkina-arvoltaan pienemmät yhtiöt sitä vastoin herättävät vain harvojen kiinnostuksen. Niiden liiketoiminta voi tuntua vieraalta, pureskeltua tietoa voi olla vain vähän tarjolla tai sijoittaminen saattaa jostain muusta syystä tuntua vaikealta. On kuitenkin useita syitä miksi pienyhtiöihin (small caps) kannattaa sijoittaa. Tässä kirjoituksessa listaan niistä viisi mielestäni tärkeintä.

1. Pienyhtiöiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on keskimääräistä parempi

Vaikka pienyhtiöiden tuotot voivat jäädä ajoittain suuryhtiöiden tuottoja heikommiksi, useat tutkimukset osoittavat pienyhtiöiden pitkän aikavälin ylivertaisuuden. Ensimmäisenä pienyhtiöiden ylituoton havaitsi sveitsiläistaustainen Rolf Banz vuonna 1981 Journal of Financial Economicsissa julkaistussa artikkelissaan ”The Relationship Between Return and Market Value of Common Stocks”. Banz tutki New Yorkin pörssin kaikkien osakkeiden tuottoja vuosina 1926-1975 ja havaitsi markkina-arvoltaan pienimmän viidenneksen tuottaneen kuukausittain keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä koko markkinaa paremmin. Vuositasolla kyse oli siis varsin merkittävästä ylituotosta. Tämän jälkeen useat muut tutkimukset eri markkinoilla ja eri aikakausina ovat tulleet samaan johtopäätökseen: pienyhtiöt tuottavat keskimääräistä paremmin.

Pienyhtiöiden ylituotolle on vuosien saatossa pyritty etsimään myös selitystä. Yhdeksi ylituoton syyksi on usein tarjottu keskimääräistä korkeampaa riskiä. Tämä pätee etenkin elinkaarensa alkutaipaleella oleviin pienyhtiöihin. Ne voivat ajautua suuryhtiöitä helpommin rahoitusongelmiin ja lopulta jopa konkurssiin. Toinen yleisesti tarjottu selitys liittyy pienyhtiöiden heikkoon likviditeettiin. Koska pienyhtiöiden osakkeiden vaihtomäärät ovat yleensä pieniä, niiden osakkeilla voi olla vaikea käydä kauppaa suurilla summilla ilman että vaikuttaa osakekurssiin. Sijoittajat vaativat suurempaa tuottoa vastineeksi alhaiselle likviditeetille.

2. Pienyhtiöt tarjoavat hajautushyötyä

Vain pienyhtiöistä koostuva salkku on yleensä suuryhtiöistä koostuvaa salkkua riskipitoisempi. Tästä huolimatta hajauttaminen sekä suuriin että pieniin yhtiöihin kannattaa. Yhdistelmäsalkun riskitaso on nimittäin suuryhtiösalkun riskitasoa pienempi. Tämä johtuu siitä, että pienyhtiöt korreloivat yleensä heikosti suuryhtiöiden ja yleisindeksin kehityksen kanssa. Pienyhtiöt tarjoavatkin sijoittajalle merkittävän hajautushyödyn. Sijoittamalla pienen osan salkustaan pienyhtiöihin sijoittaja pystyy todennäköisesti pienentämään salkkunsa arvonvaihtelua.

Pienyhtiöiden tuotot saattavat syntyä erilaisissa tilanteissa kuin suuryhtiöiden tuotot. Parhaiten pienyhtiöt tuottavat silloin, kun talous kääntyy laskukauden jälkeen uuteen nousuun. Piristyvä suhdanne näkyy niissä aikaisemmin kuin suuryhtiöissä. Pienyhtiöt ovat tuottaneet keskimääräistä paremmin myös silloin, kun korkokäyrä on ollut laskeva – eli kun lyhyet korot ovat olleet korkeammalla kuin pitkät korot.

3. Pienyhtiöiden hinnoittelu ei ole aina tehokasta

Jos yhtiöllä on kilpailuetu, se saa pääomansa tuottamaan muita paremmin. Sijoittajat jahtaavat yhtiöitä, jotka pystyvät kasvamaan pysyvän kilpailuetunsa sisällä. Myös sijoittajan itsensä kannattaa toimia alueilla, joilla hänellä on kilpailuetu.

Suuret instituutiosijoittajat eivät useinkaan voi sijoittaa pienimpiin pörssiyhtiöihin osakkeen vähäisen vaihdon vuoksi. Pankkien ja muiden osakevälitysfirmojen analyytikot eivät seuraa yhtiöistä pienimpiä, sillä vähän vaihtuvista osakkeista saatavat kaupankäyntipalkkiot eivät kata analyysitoiminnan kustannuksia. Mediakaan ei raportoi pienten yhtiöiden edesottamuksista niin tarkkaan kuin suurten. Pienyhtiöiden hinnanmuodostus ei usein ole täysin tehokasta.

Tämä kaikki avaa yksityissijoittajalle kosolti mahdollisuuksia. On hyvin todennäköistä, että kotiläksynsä huolellisesti tehnyt yksityissijoittaja on osakekaupan paremmin informoitu osapuoli. Ammattisijoittajia kun ei pelikentällä ole. Markkina-arvoltaan pienimmistä pörssiyhtiöistä voikin löytyä kohteita, joiden arvo on selvästi suurempi kuin hinta pörssissä.

4. Pienyhtiöt tehostavat sijoitustyylejä

Useiden sijoitusanomalioiden on todettu toimivan korostetusti juuri markkina-arvoltaan pienemmillä yhtiöillä. Jos pienyhtiösijoitukset kohdistaa esimerkiksi arvoyhtiöihin, pääsee hyötymään sekä pienyhtiö- että arvopreemiosta. Historiallisesti esimerkiksi matalan P/B-luvun pienyhtiöt ovat tuottaneet erityisen hyvin.

Laatusijoittajan salkkuun päätyy yleensä suuryhtiöitä, joilla on pitkä historia poikkeuksellisen kannattavaa liiketoimintaa. Tästä huolimatta myös pienyhtiösijoittaja voi hyödyntää laatusijoittamisen parhaita puolia. Itse asiassa yhtiön laatu on ensiarvoisen tärkeä sijoituskriteeri nimenomaan pienyhtiöiden kohdalla. Koska pienyhtiöissä riski on yleensä koholla, sijoittajan kannattaa keskittyä vain kaikkein laadukkaimpiin pienyhtiöihin. Korkealla pääoman tuotolla operoivat, vähävelkaiset ja tasaista tulosta tekevät pienyhtiöt antavat usein parhaan riskikorjatun tuoton.

Myös tammikuuilmiö korostuu pienyhtiöiden kohdalla. Itse asiassa suurin osa pienyhtiöiden ylituotosta on historiallisesti syntynyt tammikuussa. Helsingin pörssissä pienyhtiöiden keskimääräinen tammikuun tuotto vuosina 2010-2018 oli 6,4 prosenttia, kun muiden kuukausien keskiarvo jäi 0,4 prosenttiin.

5. Pienyhtiöiden kasvupotentiaali on suuryhtiöitä parempi

Monet pienet yhtiöt pyrkivät suuremmiksi ja haluavat kasvaa. Pienet yhtiöt toimivat usein uusilla aloilla, joilla markkina itsessään kasvaa voimakkaasti. Markkinaosuuksista taistelu ei ole välttämätöntä, vaan jokainen toimija voi kasvaa markkinan imussa.

Myös matematiikan lait edesauttavat pienyhtiöiden kasvua. Miljoonan euron liikevaihdon tuplaamiseen tarvitaan lisää vain miljoona. Miljardin tuplaus ei sujukaan enää ihan yhtä helposti.

Käsittelen pienyhtiösijoittamista syvällisemmin ja ajankohtaisin Helsingin pörssin esimerkein vasta julkaisemassani kirjassa Pikkuguru – Näin löydät tulevaisuuden tähdet.

R.W.

_______

Tilaa Pikkuguru tästä linkistä.

_________

Disclaimer: Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa. Tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään yhden kirjoituksen välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa.

Random Walker
Yksityissijoittaja ja sijoitusbloggaaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.09.2019 13:23

Miksi Nodnet ei hyvksynyt minua?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.09.2019 14:15

Hei! Jos asiakkuudenavauksessa on ongelmia, pyytäisin lähestymään meitä puhelimitse tai tulemaan vaikka käymään täällä toimistollamme, niin katsotaan mistä kiikastaa. Tietyissä tilanteissa asiakkuudenavaus ei onnistu verkkopankkitunnuksilla, vaan asiakkuudenavaus on tehtävä paperilomakkein. Tässä lisätietoa: https://www.nordnet.fi/asiakaspalvelu/alkaa/asiakkuuden-avaus/salkun-avaus.html#miksi-en-pysty-avaamaan-asiakkuutta-verkkopankkitunnuksilla /Henri

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki