Siirry pääsisältöön

Veikkaukselle taloustieteen Nobel | #rahapodi 220

Suomalaiset hävisivät Veikkaukselle 1,7 miljardia vuonna 2019. Pelaaminen keskittyy voimakkaasti vähiten koulutettuun ja köyhimpään kansanosaan. Edunsaajat saavat Veikkaukselta sitä isommat provisiot, mitä enemmän pelikoneisiin hävitään – ei siis ihme, että Veikkaus yhdessä edunsaajien kanssa haluaa kasvattaa rahapelaajien tappioita sadoilla miljoonilla.

Kleptokratia (“varkaiden valta”) viittaa hallintoon, joka on niin korruptoitunut, että varastaminen on institutionalisoitu. #rahapodi-jaksossa 220 Miikka ja Martin paljastavat täysin ulkopuolisiin lähteisiin perustuen ja juuriaan myöten ilmiön, joka Twitterissä tunnetaan hashtagista #Veikkauskratia.

Jätä tykkäys, jos Veikkaus ansaitsisi mielestäsi taloustieteen Nobel-palkinnon 🏆

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Taustaa

 • Suomalaiset hävisivät Veikkaukselle 1,7 miljardia vuonna 2019, MOT 26.10.2020: (MOT 26.10.2020: ”Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina”).
 • Näistä Veikkaus-häviövaroista 1 miljardi meni edunsaajien kattojärjestöille: HIPPOS (Hevosurheilu), Alianssi (Nuorisojärjestöt), Suomen Akatemia, KULTA (Kulttuuri ja taide), Olympiakomitea ja suurin SOSTE (sosiaalialan järjestöt) (MOT 26.10.2020: ”Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina”).
 • Loput 700 miljoonaa meni Veikkauksen kuluihin (Veikkaus Vuosikertomus 2019).
 • Rahapelikoneet ovat tutkitusti koukuttavinta, mitä rahapeliteollisuus on saanut aikaiseksi (Addiction by Design: Machine Gambling in Las Vegas, 2014, Schüll). Se on samalla Veikkauksen yksittäisesti tärkein tulonlähde. Viime vuonna 683,4 MEUR tuli rahapelikoneista (Veikkaus Vuosikertomus 2019).
 • Veikkauksella on rahapelikoneita edelleen noin 15–22 000 kauppojen, bensa-asemien ja kioskien tuulikaapeissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja jopa vanhainkodeissa. Veikkaus sijoittaa eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asuinalueille (Seura, 08.02.2018).
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi jo vuonna 2015, että Suomessa on rahapeliongelmista kärsiviä peräti 124 000 (Kauppalehti,6.9.2018).
 • Tutkimusten mukaan pelaaminen keskittyy voimakkaasti vähiten koulutettuun ja köyhimpään kansanosaan. Ne, jotka pelaavat, pelaavat paljon. Viisi prosenttia suomalaisista käyttää puolet rahapelaamisen koko maassa käytetystä rahasta (HS, 3.9.2018).

Näin koneisto toimii

 • Edunsaajat saavat Veikkaukselta sitä isommat provisiot, mitä enemmän pelikoneisiin hävitään (Suomen Kuvalehti, 28.3.2019).
 • Veikkaus haluaakin kasvattaa rahapelaajien tappioita sadoilla miljoonilla. ”Parhaat asiakkaat” häviävät keskimäärin 700 e/kk (Kauppalehti, 9.2.2019).
 • Markkinointi toimii, muuten Veikkaus tuskin polttaisi siihen noin 50 miljoonaa euroa vuodessa (Veikkauksen kotisivut).
 • Lisäksi myyntiä edistetään 158,3 miljoonalla eurolla liiketoimintakumppaneille maksetuilla sijoituspaikkamaksuilla sekä myyntipalkkioilla (Veikkauksen vuosikertomus 2018).
 • Yli 200 miljoonalla eurolla ostetun näkyvyyden lisäksi on myös hyvä muistaa huolellisesti ihmisten arkeen sijoitetut 15 000–22 000 ääntelevää ja vilkkuvaa pelikonetta ja median “kuka-osti-viimeisimmän-miljoona-arvan-mistäkin-toimipisteestä”-jutut].
 • Poliisihallitus on puuttunut Veikkauksen markkinointiin jo ainakin seitsemän kertaa (HS, 4.7.2019, Iltalehti 19.5.2018).
 • Veikkaus rikkoi taas lakia – johto puhuu puuta heinää, poliitikot eivät ota vastuuta (Suomen Kuvalehti 14.10.2017).
 • Tutkija Veikkauksen toiminnasta: Valtio edistänyt rahapelaamista – mainonta pitäisi kieltää” (MTV Huomenta Suomi 5.9.2018).
 • Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois (ns. “terapiakäynti”), mutta vasta kampanjan viimeisenä päivänä (HS, 5.8.2019).
 • Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksen mukaan Veikkaus ei noudata rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä (HS, 8.11.2019).
 • Veikkauksen monopoli pitää joko purkaa tai vahvistaa – suomalaisten rahapeliongelmiin ei voi puuttua nykymenetelmin (KKV, 18.8.2020).
 • Veikkaus rikkoi lakia (KKV, 28.9.2020).

Mitä mieltä sinä olet? Katso tai kuuntele myös alla olevat:

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi? Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.11.2020 13:47

Hyvä video

Nimetön
Nimetön
11.11.2020 13:45

Ps. Hyvän videon olitte tehneet

Nimetön
Nimetön
11.11.2020 13:43

Veikkaus on myös kova ostamaan palveluita esimerkiksi Maltalta juuri niiltä yhtiöiltä, joiden haittoja se pyrkii kotimaisessa mediassa lietsomaan ( https://www.bonuskoodit.com/artikkeli/relax-gaming-ja-veikkaus/ ). Esimerkiksi NetEnt, Red Tiger, Relax Gaming, Big Time Gaming ja monet muut ovat osana tätä suurta puhallusta.

Nimetön
Nimetön
02.11.2020 22:48

Paras rahapodi ikinä. Hienoa että avasitte tätä teemaa perusteellisesti ja että nimeltä mainittiin poliitikot jotka ovat veikkauksen hallituksessa yms. Se että miten tätä himmeliä pitäisi muuttaa tai muokata ette niinkään kommentoineet. Aina tullaan pelaamaan rahapelejä joka tapauksessa. Nykyjärjestelmä suomalaisen vedonlyöjän kannalta on kuitenkin paras. Voin kilpailuttaa EU:n (lue Malta) alueella toimivat vedonlyöntifirmat ja valita korkeimman tarjouksen. Jos Veikkaus saa takaisin vedonlyönti monopolinsa, menee hommasta maku. Kiitos ohjelmasta. Humoristinen lähestymiskulma vaikeaan aiheeseen oli piristävää. Jatkakaa.

Nimetön
Nimetön
02.11.2020 15:23

Tästä ei voi kuin tykätä!

Köyhällä kansanosalla ei taida vaan ole tekemistä, ja pelaaminen tuo ajanvietettä ja jännitystä elämään. Ehkä saa unohtamaan tavallisen ja tylsän arjen.
Uhkapeliluonteella kun lähtisi sen sijaan sijoittamaan, ei se tarkoita että he vaurastuisivat… Vaan että pelaisivat upporikasta ja rutiköyhää sitten pörssissä.

Nimetön
Nimetön
01.11.2020 20:43

Olipa kattava juttu. Kiitos siitä. Toivottavasti suomalaiset kuuntelevat podcastinne. Mielenkiintoisiin linkkeihin lisäisin myös tämän https://calvinayre.com/2019/09/06/business/finns-believe-govt-has-ulterior-motives-with-gambling-regulations/

Jutun otsikko kertoo kaiken oleellisen: Finns believe gov’t has ulterior motives with gambling regulations

Nimetön
Nimetön
31.10.2020 10:00

Eikö kyseessä ole turmeltunut järjestelmä, josta tulisi puhua oikealla nimikkeellä.
Korruptio (latinan sanasta corrumpere ‘turmelus, pahaan vietteleminen’) on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun.
Suomea pidetään yhtenä vähiten korruptoituneista maista maailmassa.
Mitä ihmeen nollatutkimusta Suomessa tehdään?

Nimetön
Nimetön
31.10.2020 00:14

muistaakseni veikkaus on tv-mainoksissakin mainostanut varojen menevän hyväntekeväisyyteen. mistä lähtien politiikka on hyväntekeväisyyttä!?

Nimetön
Nimetön
31.10.2020 00:09

On aivan käsittämätöntä että kansalta kerättyä rahaa jaetaan poliittisille yhdistyksille! Veikkauksen tulot ovat kuin lisävero. Suhteellisesti laskien pääosin köyhemmältä kansanosalta kerättävä lisävero.

Nimetön
Nimetön
31.10.2020 00:05

Hyvin se mainonta on tehonnut.

https://seura.fi/asiat/tutkivat/suomalaiset-pelaavat-rahapeleja-kasittamattoman-summa-maailman-viidenneksi-suurin/

Kun poliitikkokööri valvoon Veikkaus Oy:n toimintaa, niin siinä on pukki kaalimaan vartijana.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006203469.html
Katso lista: Poliittiset nuoriso­järjestöt saavat miljoonia euroja suomalaisten Veikkauksen peleihin häviämistä rahoista

Nimetön
Nimetön
30.10.2020 13:50

Absoluuttisen upea jakso!!! Oikein ilonkyyneleet vierähtivät poskelle. Kiitos.

Nimetön
Nimetön
30.10.2020 12:22

Veikkauksen sivuilta (https://www.veikkaus.fi/fi/yritys#!/vastuullisuus/vastuullisuusohjelma):
Toimintamme on avointa ja läpinäkyvääToimimme eettisesti oikeinOlemme suunnannäyttäjä pelialan vastuullisuudessaVaikutamme positiivisesti ympäristöön ja yhteiskuntaan…eli ihan Nobel -kamaa.