Nyt voit käydä kauppaa Tencentillä ja muilla OTC-osakkeilla Nordnetissä

Sijoittajille on hiljattain avautunut mahdollisuus ostaa ja myydä OTC Pink Sheets -listattuja osakkeita Nordnetin kautta. Muun muassa Tencent, Nintendo, Nestlé ja muut Pink-listan OTC-osakkeet ovat olleet viime aikoina erittäin kysyttyjä suomalaisten piensijoittajien keskuudessa.

Lyhenne OTC tulee sanoista Over The Counter – kyseessä ovat siis “tiskin yli” myytävät osakkeet, joita ei ole pörssilistattu. OTC-osakkeilla ei voi käydä kauppaa suoraan Nordnetin verkkopalvelussa tai mobiilisovelluksella, vaan kaupankäynti tapahtuu puhelimitse meklareidemme kautta. Meklarimme palvelevat maanantaista perjantaihin klo 9.00–19.00 numerossa 020 198 5898* ja klo 19.00–23.00 numerossa +46 8 506 33 100 ruotsiksi ja englanniksi. Huom. puhelintoimeksiannoista veloitetaan tietyissä tapauksissa erillinen maksu, ks. hinnasto.

Mitä OTC-osakkeita Pink-listalta sitten löytyy? Tässä esimerkkinä muutama suosittu OTC-osake:

  • Tencent Holding Ltd. (TCEHY – yhtiö omistaa mm. enemmistön suomalaisesta mobiilipeliyhtiö Supercellistä sekä Kiinassa suositun WeChat-sovelluksen)
  • Nestlé (NSRGY)
  • Nintendo (NTDOY)
  • Naspers Ltd. (NPSNY)
  • BYD Co., Ltd. (BYDDF)
  • Softbank Group (SFTBY)

Tietoa OTC-osakkeista

OTC-osakkeet ovat osakkeita, joita ei ole listattu Yhdysvaltain Nasdaq- tai NYSE-markkinapaikoilla. Tällaiset yhtiöt ovat usein aasialaisia tai eurooppalaisia ja ns. sekundäärisiä listauksia. Yhtiöiden osakkeet on usein listattu jonkin toisen maan pörssiin, mutta yhtiön johto on kuitenkin halunnut tarjota ulkomaisille sijoittajille tavan sijoittaa yhtiöön ilman Nasdaq- tai NYSE-listausta. Sijoittajan tulee olla erityisen tarkkana sijoittaessaan OTC-osakkeisiin, sillä niihin ei sovelleta samaa arvopaperilainsäädäntöä ja samoja raportointivelvollisuuksia kuin esimerkiksi Yhdysvaltain tai Pohjoismaiden pörssilistoille listautuneisiin yhtiöihin.

OTC-osakkeiden kaupankäyntiin liittyviä rajoituksia

Nordnetin kautta et voi käydä kauppaa ns. Penny Stock -statuksen omaavilla osakkeilla tai osakkeilla, jotka on listattu OTC Grey -listalla. Voit tarkistaa tietyn OTC-osakkeen statuksen osoitteessa www.otcmarkets.com – jos osakkeen tietosivulta löytyy termi “Penny Stock Exempt”, niin osakkeella voi käydä Nordnetin kautta kauppaa. Saadakseen “Penny Stock Exempt”-statuksen osakkeen tulee täyttää yksi seuraavista ehdoista:

  1. osakkeen hinnan tulee olla vähintään $5/osake,
  2. liikkeeseenlaskijan liikevaihdon on tullut olla vähintään 6 000 000 miljoonaa dollaria viimeisten kolmen vuoden ajan, tai
  3. liikkeeseenlaskijan nettokäyttöomaisuuden arvon tulee olla yli kaksi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jos liikkeeseenlaskija on toiminut yhtäjaksoisesti vähintään kolmen vuoden ajan tai yli viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jos toimintaa on ollut alle kolme vuotta.

Osakkeen arvon on oltava myös vähintään $0,01.

Penny Stocks – mitä ovat “penniosakkeet”?

“Penny Stocks” on termi, jolla viitataan osakkeisiin, joiden osakekohtainen markkina-arvo on hyvin pieni. Tällaisten osakkeiden päivänsisäiset arvonmuutokset voivat olla suuria, minkä vuoksi ne ovat myös monien treidaajien suosiossa. Suurten arvonvaihteluiden vuoksi “penniosakkeisiin” liittyvä riski on kuitenkin myös hyvin korkea.

Opi lisää osakesijoittamisesta Nordnet-koulussa!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
13 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.07.2018 18:34

Voivatko alaikäiset tehdä kauppaa näillä OTC-osakkeilla?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.07.2018 09:31

Koska OTC-markkinoilla on paljon kaupankäyntirajoitteita ja lainsäädännön kiemuroita, niin suosittelemme olemaan yhteydessä Maistraattiin ennen OTC-toimeksiantojen tekemistä lapsen salkkuun. Teknisesti toimeksiantojen tekeminen kyllä onnistuu. /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.07.2018 15:28

Eli toisin sanoen Nordnet ei tiedä, voiko näitä ostaa ilman maistraatin lupaa? Mitä tehdään sen jälkeen, kun osake on ostettu Nordnetin suosiollisella avustuksella ja maistraatti ilmoittaa, että lupaa ei ole ja se olisi tarvittu? Vinkkinä, että muut pankit ovat maksaneet vahingonkorvauksia tällaisissa tilanteissa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.07.2018 13:25

Käytännössä Maistraatti saattaa pyytää selvityspyyntöjä alaikäisen salkkuun ostetuista OTC-osakkeista, koska ne voivat Maistraatin tulkinnan mukaan olla ns. monimutkaisia arvopapereita, tai niihin voi liittyä muuta epäselvyyttä. Jos haluaa välttää selvityspyynnöt Maistraatin suunnalta, niin OTC-osakkeiden kelpoisuus lapsen salkkuun kannattaa selvittää etukäteen suoraan Maistraatin kanssa. Käytännön syistä selvitysvastuu on asiakkaalla – OTC-markkinoiden osakelista elää jatkuvasti, eikä Maistraatilla itselläänkään varmasti ole jatkuvasti listaa siitä, mitkä osakkeet heidän tulkintansa mukaan ovat ok ja mitkä eivät. /Henri

Nimetön
Nimetön
03.07.2018 13:13

Siis Nestle voi ostaa Zurichin pörssissä, te myytte näitä osakkeita OTC? Mikä fee?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.07.2018 13:43

Koska Zurichin pörssiin ei ole kauttamme pääsyä, onnistuu ko. yhtiöön sijoittaminen Yhdysvaltain OTC-markkinan kautta. Perimme kaupoista välityspalkkion samalla logiikalla kuin normaaleista USA-kaupoista: http://www.nordnet.fi/hinnasto /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.07.2018 11:48

Nestleen voi sijoittaa myös Xetran kautta tickerillä NESR (NESTLE NAM. SF-,10 (NESR))

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.07.2018 12:23

Eri markkinoille listatut osakkeet toimivat samalla tavalla, eli kurssit korreloivat keskenään kehityksen suhteen ja kumpikin osakelaji tarjoaa omistajalleen saman osinko-oikeuden.

Listausten merkittävin ero syntyy siitä, että USA:ssa listatun osakkeen likividiteetti on huomattavasti suurempi kuin Saksassa listatulla arvopaperilla. Näin ollen kaupankäynti-spreadit (osto- ja myyntikurssin välinen erotus) sekä osakkeen päiväkohtainen vaihto ovat USA:ssa listatun osakkeen osalta huomattavasti parempia. /Henri

Nimetön
Nimetön
03.01.2020 01:54

Eli voiko nykyään ostaa SFTBY nasdaq otc osaketta suoraan verkkopalvelun tai mobiilisovelluksen kautta vai pitääkö soittaa ruotsiin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
03.01.2020 16:54

OTC-listan osakkeita voi ostaa soittamalla suomalaisille meklareille numeroon 020 198 5898.

Nimetön
Nimetön
22.01.2020 22:29

Jos ostan OTC osakkeita numerosta. Näenkö silti osakkeet sovelluksesta oston jälkeen, että pysyn kärryllä nousuista/laskusta. Vai pitääkö aina soittaa ja kysyy miten osakkeella menee 🙂

Aasti
Aasti
21.02.2020 03:56

Hei miten OTC-listan osakkeita voi siirtää omaan nordnet salkkuun. Pitääkö olla kumpaankin päähän yhteydessä vai hoitaako meklari koko toimeksiannon?

Hub
Hub
02.12.2020 10:21

Missäs näillä, joilla ei ole PSE merkintää voi käydä kauppaa?