Siirry pääsisältöön

Nordnetin kansainväliset indeksirahastot muuttuvat vastuullisiksi

Suvi Tuppurainen

Nordnetin neljä kansainvälistä indeksirahastoa saavat tästä päivästä alkaen vastuullisuusluokittelun ja täyttävät samalla uuden vastuullista sijoittamista koskevan EU-sääntelyn edellytykset kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta.

Vuosi sitten Nordnet toi markkinoille neljä kansainvälistä indeksirahastoa, jotka kattavat maailman suurimmat markkinat USA:ssa, Euroopassa, kehittyvillä markkinoilla ja globaalisti. Rahastot seuraavat vakiintuneita MSCI- ja S&P-indeksejä.

Nyt rahastojen tuotekehitys ottaa harppauksen, kun niiden sijoituspolitiikka muuttuu niin, että rahastot ottavat vastuullisuuskriteerit huomioon salkunhoidossa EU:n uuden kestävää sijoittamista koskevan sääntelyn mukaisesti. Rahastot täyttävät jatkossa vaatimukset, jotka on annettu EU:n tiedonantoasetuksen 8. artiklassa, mikä tarkoittaa, että rahastot ”edistävät ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia”. 8. artiklan mukaisia rahastoja kutsutaan yleisesti ”vaaleanvihreiksi”.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että rahastojen seuraamat indeksit muuttuvat vastaaviksi vastuullisiksi indekseiksi. Esimerkiksi Nordnet Indeksirahasto Maailman seuraama indeksi muuttuu MSCI World -indeksistä MSCI World ESG Leaders -indeksiin ja Nordnet Indeksirahasto USA:n seuraama indeksi muuttuu S&P 500 -indeksistä S&P 500 ESG -indeksiin. Uusien indeksien mukaisesti rahastot sijoittavat jatkossa korkeimmat ESG-pisteet omaaviin yrityksiin kullakin sektorilla. Samalla rahastojen nimiin lisätään ESG-pääte. Muutos ei vaikuta osuudenomistajilta perittävien vuotuisten palkkioiden suuruuteen.

Rahaston uusi nimiAiempi indeksiUusi indeksi
Nordnet Indeksirahasto Maailma ESGMSCI WorldMSCI World ESG Leaders
Nordnet Indeksirahasto USA ESGS&P 500S&P 500 ESG
Nordnet Indeksirahasto Eurooppa ESGMSCI EuropeMSCI Europe ESG Leaders
Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat ESGMSCI Emerging MarketsMSCI Emerging Markets ESG Leaders

Vuosi sitten lanseeratuista indeksirahastoista tuli nopeasti yksityissijoittajien suosikkeja niiden helppouden, laajan hajautuksen ja matalien kulujen ansiosta. Rahastoja on jo 76 000 suomalaisella tilillä ja lähes 50 000 eri asiakkaalla. Nyt nostamme rahastot uudelle tasolle mukauttamalla salkunhoidon EU:n kestävää sijoittamista koskeviin sääntöihin. Vastuullisuus on vahva ja nouseva trendi sijoittamisessa. Muutoksella vastaamme samalla asiakkaiden kysyntään.

Nordnetin kansainvälisiä indeksirahastoja hallinnoivat yhdessä Nordnet ja J.P. Morgan. Rahastojen kaikki tiedot ovat saatavilla osoitteessa nordnet.fi/indeksirahastot.

Mitä ESG-merkintä indeksirahastoissa tarkalleen ottaen tarkoittaa? Lue lisää täältä.

Muutoksesta viestittiin rahasto-osuudenomistajille verkkopalvelun viestikeskuksen kautta 11.6.2021.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Ankeuttaja
Ankeuttaja
01.07.2021 14:39

Vastuullisuuskriteerit voi hakea mistä haluaa, mutta esimerkiksi Amazonin toiminta on kaukana vastuullisesta; omistaja ei maksa veroja ja työntekijät ovat kuoriämpärin tavoin heiteltävissä

Reallisti
Reallisti
01.07.2021 15:34

Mites jos/kun haluaa sijoittaa vastuuttomiin (lue paremmin tuottaviin) osakkeisiin/rahastoihin?

Stadineki
Stadineki
01.07.2021 17:03

Hei, miten muutos vaikutti ko indeksien sisältöön? Toivottavasti radikaalisti, jotta se voi olla uskottava. EU:n taksonomian tarkoitus on näyttää todellisuus toimialojen/firmojen liiketoiminnan ilmasto- ympäristövaikutuksista ja ohjata investointeja sen mukaisesti. Tähän mennessä teidân ja monien muiden ESG-vastuullisuuskriteerit ovat olleet kovin kepeitä. Maalaisjârkikin sanoo, ettei SP500 tai DJ tai mikään laaja indeksi voi olla vastuullinen vielä ja työni kautta olen asian nähnyt vahvistuvan datan valossa. No, joka tapauksessa suunta on hyvä.

Niinkin ja näinkin
Niinkin ja näinkin
10.07.2021 16:11

Viittaisin artikkeliin: ESG Investing – The Great Wall Street Money Heist. Sen löytää hakukoneella.