Siirry pääsisältöön

Naiset miehiä parempia osakepoimijoita

Nordnetin tilastot kertovat, että naissijoittajien suosituimmat osakevalinnat päihittivät miesten sijoitukset vuonna 2019. Naisten voittokulkua johti yhtiökolmikko Kone, Marimekko ja Revenio Group. Nordnetin uusista asiakkaista vuonna 2019 jopa 47 % oli naisia. Kuitenkin vain 23 % naisista on varautunut isoihin elämänmuutoksiin säästämällä erityisesti niitä varten.

Jokaista naissijoittajaa kohtaan Nordnetissä on kaksi miessijoittajaa. Sijoittajista valtaosa on siis edelleen miehiä. Suomessa naisasiakkaiden osuus koko asiakaskunnasta on kasvanut kahden vuoden aikana 28 %:ista 34 %:iin. Merkittävämpää on kuitenkin se, että naisasiakkaiden määrä on kasvanut kahdessa vuodessa huikeat 87 %, kun taas miesasiakkaiden määrä on kasvanut samaan aikaan 43 %. Neljässä vuodessa miesasiakkaiden määrä on kaksinkertaistunut, naisasiakkaiden määrä yli kolminkertaistunut.

Pörssiin tulee yhä enemmän ja enemmän naisia, ja vuonna 2019 Nordnetin uusista suomalaisista asiakkaista jo 47 % oli naisia. Suomessa naisten osuuden kasvu asiakaskunnassa on ollut voimakkainta koko pohjoismaisessa Nordnet-konsernissa. Näin kansainvälisen naistenpäivän kynnyksellä on ilo huomata, että kymmenet tuhannet suomalaiset naiset aloittavat vuosittain sijoittamisen. Useampien naisten pitäisi sijoittaa pörssiin, sillä he ovat yksinkertaisesti hyviä siinä.

Naisten suosikkiosakkeet tuottivat 24 %

Nordnet keräsi tilastot 20 netto-ostetuimmasta osakkeesta naisten ja miesten välillä vuodelta 2019 ja tarkasteli jokaisen näiden osakkeen tuottoa viime vuodelta. Tilastot eivät ota kantaa siihen, milloin osakkeet on ostettu vuoden aikana eikä osakkeiden suosiota salkuissa ole painotettu. Tilastot antavat kuitenkin hyvän yleiskuvan siitä, miten sukupuolet onnistuivat osakevalinnoissaan.

Naisten ja miesten sijoitusten tuotoissa on valtava ero. Tilastojen perusteella miesten osakevalinnat tuottivat viime vuonna 12 %, kun taas naisten osakevalinnat tuottivat 24 %. Eli naisten suosikkiosakkeet tuottivat 12 %-yksikköä miesten suosikkeja paremmin.

Nordnetin tilastojen pohjalta nähdään, että naiset onnistuivat poimimaan viime vuonna salkkuihinsa osakkeita, jotka tuottivat erittäin hyvin. Naisten miehiä parempi sijoitusmenestys perustui vuonna 2019 sekä pienempään määrään yhtiövalintoja, joiden kurssit laskivat, myös paremmin onnistuneisiin kasvuyhtiöiden valintoihin. Myös vuonna 2018 naiset onnistuivat sijoituksissaan miehiä paremmin.

Naisten salkuissa tuttuja kansanosakkeita ja kasvuyhtiöitä

Miesten ja naisten osakevalinnat ovat viiden kärjen osalta tuttuja kansanosakkeita – Nordea, Sampo, Nokia, Neste ja Wärtsilä – eri järjestyksessä. Tuottoerot syntyvät osakevalinnoista muilla kuin kärkisijoilla ja erityisesti naisten onnistuneissa kasvuyhtiövalinnoissa.

Naisten voittokulkua johti yhtiökolmikko Kone, Marimekko ja Revenio Group. Tämä kasvuyhtiöstrategia on kannattanut ja kertoo onnistuneesta salkun rakentamisesta.

Marimekko on naisten omistetuimpien osakkeiden listan sijalla 7. Vuoden aikana 83 % tuottaneet Marimekko-omistukset nostavat naiset miesten edelle 10 omistetuimman osakkeen vertailussa. Sama Marimekko-ilmiö tukee naisten tuottoja myös 20 omistetuimman osakkeen vertailussa, sillä yhtiö ei mahdu sillekään listalle miesten salkuissa.

Viime vuonna heikosti kehittyneistä osakkeista Lehto Group ja Valoe löytyvät miesten, mutta eivät naisten salkuista. Naisten heikko osake, jota miehiltä ei löydy, on Finnair. Kaikkiaan miesten 20 omistetuimman osakkeen joukossa kurssilaskijoita löytyy viisi, kun niitä naisten salkuissa on vain neljä. Myös tuottopuolella naiset ovat löytäneet Marimekon lisäksi rakettimaisesti nousseen Revenio Groupin ja Koneen, jotka eivät mahdu miesten 20 omistetuimman osakkeen listalle.

Vain 23 %:lla naisista säästöjä elämänmuutoksen tekemiseen

Nordnetin teettämän tutkimuksen* mukaan vain 23 % naisista kertoo, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen, kuten irtisanoutua työstä tai erota suhteesta. 67 % naisista sanoo, ettei tällaista bufferia ole.

Miehistä isompiin elämänmuutoksiin säästöjen avulla on varautunut vain hieman isompi joukko, 28 %.

Jokaisella pitäisi olla säästöjä, jotta halutessaan voisi ottaa oman elämänsä hallintaan ja päättää itsenäisesti tekemisistään. Tällöin ei tarvitsisi pysytellä huonossa työsuhteessa eikä tehdä liikaa töitä opintojen ohessa. Voisi nauttia vanhempainvapaasta pidempään, pitää sapattivuoden tai lähteä parisuhteesta ilman taloudellista turvattomuutta. Sen sijaan, että säästäisi pahan päivän varalle, voisi säästää sitä hyvää päivää varten.

*Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Finland ajalla 28.2.–2.3.2020. Kyselyyn vastasi 1 003 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.03.2020 09:10

Voi olla totta, että naiset ovat miehiä parempia osakepoimijoita. Tämä vertailu on kuitenkin tehty hyvin kyseenalaisesti. “Nordnet keräsi tilastot 20 netto-ostetuimmasta osakkeesta naisten ja miesten välillä vuodelta 2019 ja tarkasteli jokaisen näiden osakkeen tuottoa viime vuodelta. Tilastot eivät ota kantaa siihen, milloin osakkeet on ostettu vuoden aikana” Eli jos osti viimeisenä kaupankäyntipäivänä vuoden aikana eniten noussutta osaketta, niin on tämän tulkinnan mukaan Suomen paras osakepoimija! Jos osti viimeisenä kaupankäyntipäivänä mitään vuoden aikana laskenutta osaketta, niin on surkea osakepoimija! Mitään merkitystä ei ole esimerkiksi sillä, että useat noista 2019 aikana laskeneista osakkeista nousi jopa kymmeniä prosentteja pelkästään tammikuussa 2020? Jo otsikossa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.03.2020 10:02

Tämä on ihan selvästi markkinointimateriaalia, joka pohjautuu tutkimukseen (peräti 1003 vastaajaa), jonka otoksessa ei mainita naisten ja miesten välisiä vastaussuhteita. Myös ylläesitetyt perusteet tulosten tekemiseen eivät herätä mielikuvaa asioiden harkinnan vakavuudesta ennenkuin ne on naputeltu Blogiin –> selvää “vaalitulosmateriaalia”. Nordnetin pitäisi kuitenkin aina pystyä tarjoamaan Sijoittajille luotettavaa tietoa, mutta nyt ei lopputulos sattumoisin ollut kaikkein vakuuttavimmasta päästä, valitettavasti.

Pääasia on kuitenkin toivottaa kaikille naisille Hyvää Naistenpäivää 8.3 jo näin ennakoidusti!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.03.2020 13:45

Kysymykset esitettiin Suomen väestöä edustavalle otokselle ja yhteensä 1003 suomalaista vastasi kyselyyn. Tulokset vastaavat sukupuolen, iän ja alueen mukaan koko Suomen väestöä. Pääasia on juuri kuten mainitset, kannustaa naisia sijoittamiseen ja toivottaa hyvää naistenpäivää. /Soile

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki