Siirry pääsisältöön

Osakkeiden osto: tarjoustasot, stop loss, ym.

Näin jätät osto- ja myyntitoimeksiantoja pörssissä.

Osakkeiden osto on helppoa, kun tietää toimeksiantojen tekemisen perusteet. Tässä kirjoituksessa käydään läpi toimeksiannon tekeminen, eli miten ostat osakkeita verkkopalvelussamme. Esimerkkinä käytetään erästä koko Nordnet-asiakaskunnan omistetuimmista USA-osakkeista, teknologiajätti Applea.

Alla olevat tiedot pätevät osake- ja rahastosalkkuun (AOT) ja osakesäästötiliin (OST), mutta eivät sijoitusvakuutukseen (SV). Sijoitusvakuutuksessa osake- ja rahasto-ostot käsitellään ns. allokaatiomuutospyyntöinä, joissa tarjoustasoja ja toimeksiantotyyppejä ei huomioida.

Ensin käsitellään tavallisen osto- ja myyntitoimeksiannon tekeminen, minkä jälkeen kuvasarjassa käsitellään myös toimeksiantoehdot (Fill and Kill ja Fill or Kill) sekä stop loss -toimeksiannot.

Artikkelin lopusta löydät myös kaksi lyhyttä ohjevideota aiheesta.

1: Osakkeen osto tavallisella rajahintaisella toimeksiannolla.

Valitse ensin tili, jolle haluat osaketta ostaa ja syötä sitten määrä, jonka olet valmis ostamaan/myymään. Näet tämän jälkeen “Yhteensä” -kohdassa kauppasi kokonaissumman, joka sisältää myös välityspalkkion.

Huomioi, että välityspalkkio peritään vasta seuraavana päivänä. Tästä johtuen sinun ei kannata ostaa osaketta koko saldollasi, vaan jättää tarpeeksi käteisvaroja välityspalkkion veloitusta varten. Näin vältyt turhilta korkokuluilta.

Apple osto 1

2: Syötä hinta, jolla olet valmis ostamaan/myymään osaketta.

Huomioi, että Nordnetin järjestelmä ehdottaa automaattisesti aina viimeisintä kaupankäyntikurssia, jolla kauppa toteutettaisiin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole osakkeen hinta enää toimeksiannon tekohetkellä. Tarkista kohta 3 ennen Osta- tai Myy -painikkeen painamista (lisätietoa seuraavassa vaiheessa).

3: Tarjoustasot eli osto- ja myyntilaidat.

Palvelun Osto / Myynti -kurssit näyttävät parhaan osto- ja myyntihinnan, jolla voit ostaa/myydä arvopaperia (“osto- ja myyntilaidat“). Jos haluaisimme ostaa osakkeet välittömästi, kurssia tulisi nostaa ylemmäs, sillä parasta hintaa tarjoava myyjä tarjoaa osakkeitaan hinnalla 176,79. Voit muuttaa toimeksiannon hintaa kohdasta 2. Yläkulmassa näkyvästä Viimeisin päivitys -kohdasta näet, koska tarjoustasot on viimeksi päivitetty.

Voit lisätä toimeksiantosi välittömän toteutumisen todennäköisyyttä asettamalla hinnan siten, että se on ostotoimeksiannoissa hieman myyntilaitaa korkeampi tai myyntitoimeksiannoissa hieman ostolaitaa alempi. Tällöinkin toimeksianto toteutuu sen hetkiseen parhaaseen mahdolliseen hintaan. Jos kuvan tilanteessa asettaisit ostotoimeksiannon kurssiin 177,00 USD (10 kpl), toteutuisi se heti kokonaisuudessaan kurssiin 176,79 USD.


Katso myös:


4: Toimeksiantoehdot – Fill or/and Kill.

Voit asettaa toimeksiannolle myös muita ehtoja ja muuttaa sen voimassaoloaikaa kohdasta 4. Toimeksiannot ovat oletuksena voimassa yhden pörssipäivän.

Fill or Kill: Ehto toteuttaa koko toimeksiannon tai mitätöi sen kokonaisuudessaan heti. Ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana. Ehto on käytettävissä vain pohjoismaisissa pörsseissä.

Fill and Kill: Ehto toteuttaa toimeksiannon vain sen hetkisen tarjoustilanteen mukaan. Toimeksianto toteutuu asetettujen kauppaehtojen mukaisesti (määrä ja hintataso) niin pitkälle kuin mahdollista. Tämän jälkeen se poistuu markkinalta. Ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana. Ehto on käytettävissä vain pohjoismaisissa pörsseissä.

Esimerkki: Oletetaan, että ostat 100 kpl osakkeita X hintaan 5,00 €/kpl. Osaketta on saatavilla tarjouskirjassa eli myyntilaidalla seuraavasti: 25 kpl hintaan 4,98 €, 25 kpl hintaan 5,00 € ja 50 kpl hintaan 5,01 €. Milloin sinun kannattaa käyttää Fill or Kill -ehtoa, milloin Fill and Kill -ehtoa ja milloin rajahintaista eli tavanomaista toimeksiantoa?

  • Fill and Kill on valintasi silloin, jos haluat saada niin paljon osaketta X salkkuusi kuin mahdollista heti, ottaen huomioon ostotoimeksiannolle määrittelemäsi hinta 5,00 €. Esimerkkitilanteessa saisit salkkuusi 50 kpl osaketta X keskihinnalla 4,99 €, minkä jälkeen toimeksianto poistuu markkinalta. Fill and Kill on “niin paljon kuin mahdollista heti”-toimeksiantotyyppi.

  • Fill or Kill on valintasi silloin, jos haluat saada koko 100 kpl erän osaketta salkkuusi heti hinnalla, joka on yhtä kuin tai alle 5 €. Esimerkkitilanteessa et saa salkkuusi yhtäkään osaketta, koska toimeksiantoa ei voitu toteuttaa kokonaisuudessaan. Fill or Kill on “kaikki-tai-ei-mitään”-toimeksiantotyyppi. Huomioi, että jos tarjouskirjassa on jäävuoritoimeksiantojen muodossa piilossa olevia osakkeita, niin Fill or Kill -toimeksianto voi toteutua, vaikka tarjouskirja ostonappia painettaessa näyttäisikin liian tyhjältä. Fill or Kill -toimeksiannot ovat siis myös “tapa kokeilla kepillä jäätä” tässä suhteessa.

  • Rajahintainen toimeksianto (eli tavallinen toimeksianto ilman toimeksiantoehtoja) on valintasi silloin, jos haluat saada osaketta tietyn ajanjakson sisällä – oletusarvoisesti yhden pörssipäivän aikana – korkeintaan hintaan 5,00 € ja enintään 100 kpl. Esimerkkitilanteessa saat salkkuusi heti 50 osaketta keskihintaan 4,99 € ja mahdollisesti loput 50 kpl myöhemmin, jos tarjouskirjaan tulee vielä myöhemmin saataville osaketta hintaan 5,00 € (tai alle). Lue lisää toimeksiannon osatoteutumista ja niiden vaikutuksesta välityspalkkion laskentaan tästä linkistä.

Stop Loss

Stop Loss on automaattinen valvontatoiminto, joka auttaa sinua rajaamaan tappioiden määrää tai ottamaan voitot kotiin silloin, kun et itse pysty valvomaan markkinoita. Stop Loss -toimeksianto aktivoituu vasta, kun osakekurssi saavuttaa ennalta asettamasi tason. Sitä voi käyttää sekä osto- että myyntitoimeksiantojen tekoon, sekä laskevilla että nousevilla kursseilla. Stop Loss on käytettävissä vain osakkeille, ei esimerkiksi viputuotteille.

Huom: Kun teet Stop Loss -toimeksiannon, et voi olla täysin varma toimeksiantosi toteutumisesta. Jos muutos osakkeen kurssissa on voimakas, toimeksianto voi myös toteutua asettamillasi ehdoilla, vaikka se ei olisikaan edullista sinulle. Lue lisää stop lossista tietämystestiosiossa.

Stop Loss FI

Liukuva Stop Loss.

Liukuvan Stop Lossin käyttö mahdollistaa osakekurssin trendin seuraamisen. Voit seurata sekä positiivista että negatiivista kurssikehitystä ja tehdä toimeksiantoja, jotka aktivoituvat, kun osakekurssi on muuttunut haluamallasi prosenttimäärällä.

Kun toimeksianto aktivoidaan, viimeisen toteutuneen kaupan kurssi määrää liukuvan Stop Loss -toimeksiannon lähtötason. Kun liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu, pörssiin lähtevällä toimeksiannolla on sama voimassaoloaika kuin alkuperäisellä liukuvalla Stop Loss -toimeksiannolla. Lue lisää stop lossista tietämystestiosiossa.

Liukuva stop loss

Lopuksi muutama sana selvityspäivästä (T+2).

Kaikilla markkinoilla, joilla Nordnetin kautta voi käydä kauppaa, pörssikauppojen selvityspäivä on kaksi pankkipäivää kaupantekopäivästä (T+2).

Mitä merkitystä tällä on? Tässä pari esimerkkiä:

Ostat osakkeita maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona. Osakkeet kirjataan arvo-osuustilillesi vasta selvityspäivänä, vaikka ne näkyvät salkussasi jo kaupantekopäivänä. Selvityspäivän huomioiminen on tärkeää etenkin tilanteessa, jossa olet kiinnostunut osinko- tai merkintäoikeudesta. Jos haluat osingoille, kotimaista osaketta pitää ostaa/omistaa pääsääntöisesti viimeistään yhtiökokouspäivänä – lue lisää aiheesta tästä.

Myyt osakkeen Helsingin pörssissä maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona, jolloin myös myynnistä saamasi varat maksetaan tosiasiallisesti salkkuusi, vaikka ne näkyvät salkussasi heti myynnin tapahduttua. Voit käyttää myynnistä saamasi rahat uusiin osakeostoihin jo ennen kaupan selvityspäivää ilman korkoseuraamuksia. Jos aiot nostaa myynnistä saamasi rahat salkustasi tai käyttää ne pörssinoteeraamattomien rahastojen ostoon, sinun tulee odottaa selvityspäivään asti välttyäksesi korkojen maksamiselta.


Video-ohjeet toimeksiantojen tekemiseen.


Video 1/2: Näin teet toimeksiantoja Nordnetin palvelussa.
Video 1/2: Näin teet toimeksiantoja Nordnetin palvelussa.

Video 2/2: Osakekaupan termistö ja yksityiskohdat: tarkempaa tietoa mm. toimeksiantoehdoista.
Video 2/2: Osakekaupan termistö ja yksityiskohdat: tarkempaa tietoa mm. toimeksiantoehdoista.

Aloita osakesijoittaminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki