Siirry pääsisältöön

Vuoden paras hetki ostaa osakkeita?

Osakemarkkinoilla on vietetty viimeiset kaksi viikkoa molllivoittoisissa tunnelmissa. USA:n presidentinvaaleihin liittyvä epävarmuus, uuden elvytyspaketin kaatuminen sekä uusien koronalockdownien asettaminen on hapattanut sijoittajien sentimenttiä ja lisännyt myyntipainetta markkinoilla. Tärkeiden tukitasojen murtuminen on niin ikään tuonut uusia myyjiä markkinoille ja heikentänyt entisestään sijoittajien riskinottohalukkuutta. On käynyt kuten yleensäkin – laskevat kurssit ovat voimistaneet laskupainetta entisestään, kun ennaltamääritettyjä riskimalleja noudattavat sijoittajat ovat joutuneet laskemaan osakepainoaan kasvaneen volatiliteetin ja laskevien kurssien seurauksena.

Mitä kurssigraafit kertovat tulevasta?

Euroopassa laskupaine on ollut erityisen vahvaa, esimerkiksi Saksan DAX-indeksi laski kuluneen viikon aikana lähes 10 % ja on nyt noin 15 % syyskuun alussa tehtyä huippua matalammalla. Samalla indeksi valui teknisesti tärkeän 200 liukuvan keskiarvon alapuolelle. Se on kuitenkin nyt tasolla (kuvan oranssi alue), joka on toiminut vahvana tuki- ja vastustasona viimeisen parin vuoden aikana. Tämän tason alapuolelle laskeminen kertoisi indeksin kääntyneen mahdollisesti pidemmän aikavälin laskutrendiin.

DAX-indeksin päivägraafi. Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Lähde: Investing.com

Euroopan osakeindeksien kehitykseen vaikuttaa erityisen vahvasti USA:n osakeindeksien kehitys ja siellä tilanne on teknisesti tarkasteltuna huomattavasti vahvempi. Pohjois-Amerikan markkinoiden seuratuin indeksi, S&P 500, laski sekin voimakkaasti kuluneen viikon aikana, mutta pysyi vielä selvästi 200 liukuvan keskiarvon yläpuolella.

Perjantaina useat indeksit muodostivat selvän ostopaineesta kertovat kynttilän, joka voi signaloida jopa koko laskutrendin päättymistä. Jos markkina kuitenkin jatkaa vielä valumista alaspäin, alapuolella on useita hyviä tukitasoja, jotka voivat kääntää suunnan ylöspäin. Itse kasvatan osakepainoa niin kauan, kun S&P 500 pysyy alla olevaan kuvaan oranssilla merkityllä alueella. Sen alapuolella (alle indeksin pisteluvun 3000) suojaisin omaa osakesalkkuani indeksishorteilla. En kuitenkaan tällä hetkellä usko, että markkina tulee laskemaan niin alas.

S&P 500 -indeksin päivägraafi. Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Lähde: Investing.com

Presidentinvaalit kääntävät markkinan suunnan?

Yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista osakemarkkinoiden kannalta, USA:n presidentinvaalien vaalipäivä, koittaa ensi viikolla. Tuloksia voidaan odottaa keskiviikkona aamuyöstä Suomen aikaa. Toki on myös mahdollisuus, että tasaisen vaalin tuloksia joudutaan ratkomaan viikkoja vaalipäivän jälkeenkin. Todennäköisimmältä kuitenkin näyttää, että demokraattien Joe Biden nappaa selvän vaalivoiton. Mielipidekyselyt ovat olleet ennenkin väärässä, mutta toivottavasti tällä kertaa vuoden 2016 epäonnistumisesta on opittu ja kyselyiden otanta vastaa paremmin vaaliuurnilla todellisuudessa käyviä äänestäjiä.

Nopea ratkaisu vaaleihin poistaisi osakemarkkinoilta monta epävarmuustekijää ja kääntäisi todennäköisesti nettorahavirrat vahvasti ostopuolelle nostaen osakkeiden hintoja. Vielä parempi osakemarkkinoiden ja koko USA:n hallinnon toimintakyvyn kannalta olisi, jos presidenttiyden lisäksi sama puolue voittaisi myös enemmistön kongressissa. Sillä ei oikeastaan ole väliä, kumpi puolue on kyseessä. Päätöksenteko vauhdittuu ja suurempiakin, toivottavasti talouden kannalta edullisia, asioita saadaan runnottua läpi, kun esitykset eivät jää kahden puoleen väliseen kinasteluun lukkoon.

On hyvä varautua siihen, että vaalien ympärillä nähdään suurtakin kurssiheiluntaa. Ensimmäinen reaktio suunnasta ei välttämättä myöskään välttämättä kerro oikeaa suuntaa, kuten nähtiin myös vuoden 2016 vaalien yhteydessä. Silloin indeksifutuurit laskivat vaaliyllätyksen jälkeen 5 % limit down -tilaan vain elpyäkseen vielä samana päivänä plussalle.

Itse olen positioitunut sen mukaan, että vaalien jälkeisillä viikoilla voidaan nähdä reipastakin kurssinousua. Kun kaikki vaaleihin liittyvä epävarmuus hälvenee, halventuneet osakkeet näyttänevät sijoittajien silmissä houkuttelevilta ostokohteilta.

Traders’ Clubin jaksossa 53 käsitelty indikaattori presidentinvaalien voittajasta muuten ennustaa Joe Bidenin voittavan vaalit. Tämä indikaattori on ollut oikeassa 87 % kerroista vuodesta 1928 lähtien ja joka kerta vuoden 1980 vaalien jälkeen. Siinä tarkastellaan S&P 500 -indeksin kehitystä kolmen kuukauden (elo–lokakuu) ajalta ennen vaaleja. Jos indeksi on plussalla, istuvan presidentin puolue voittaa vaalit. Tällä kertaa S&P laski hiuksenhienosti heinäkuun lopusta ennustaen demokraattien voittoa.

Useat tekijät kurssinousun puolella

Viime viikon blogikirjoituksessani käsittelin halloween-strategiaa, joka kertoo vuoden parhaan ostoajankohden olleen historiallisesti pyhäinpäivänä. Kaikista parhaat tuotot osakemarkkinoilla nähdään yleensä marras–joulukuussa. Nyt siihen olisi hyvä mahdollisuus mielestäni myös teknisestä näkökulmasta sekä narratiivin puolesta, joka kääntyy uskoakseni positiivisemmaksi lähestyvän uuden elvytyspaketin ja koronarokoteuutisten myötä seuraavien viikkojen aikana.

Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.11.2020 21:43

Jukan ajatuksia on ilo lukea. Ajatukset ja näkemykset tulevasta ovat osoittauteneet suhteettoman useasti oikeiksi.

Nimetön
Nimetön
01.11.2020 13:58

LOL