Siirry pääsisältöön

Vesi – luonnonvara, jota sijoittajat janoavat | rahastokaupankäynti 8/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden keskuudessa rahastosijoittamisen suosio jatkui edelleen vahvana ja rahastojen netto-ostot olivat elokuussa 14 prosenttia suuremmat kuin heinäkuussa, 46 miljoonaa euroa. ETF:ien netto-ostot puolestaan kasvoivat kuuntakaisesta 15 prosentilla 23 miljoonaan euroon. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Uusiutuva, mutta rajallinen luonnonvara

Vesi on elintärkeä, mutta rajallinen luonnonvara. Vaikka vesi onkin uusiutuvaa, kasvavan väestön myötä lisääntyvä vedentarve voi YK:n arvioiden mukaan ylittää veden saatavuuden jopa useilla kymmenillä prosenteilla ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Ongelmaksi muodostuu erityisesti se, että monista muista luonnonvaroista poiketen käyttökelpoista korviketta vedelle ei ole. Kun otetaan huomioon myös teollisuuden ja maatalouden suuret vesitarpeet, on selvää, että niukkojen vesivarantojen hoitaminen ja vedenkäytön optimointi on tulevaisuudessa entistäkin suuremmassa roolissa. Tiukentuva regulaatio tulee johtamaan suuriin investointeihin, mikä puolestaan toimii pitkän aikavälin kasvuajurina vesisektorilla toimiville yhtiöille.

Nordnet Suomen asiakkaat hyppäsivät elokuun aikana kyseisen trendin kelkkaan KBI Water -rahaston ja L&G Clean Water -ETF:n voimin. KBI Water sijoittaa 35–50 pörssiyhtiöön, jotka pyrkivät luomaan lisäarvoa tarjoamalla kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden vedentarpeen turvaamiseksi. KBI Waterin suurimpiin omistuksiin lukeutuu mm. ranskalainen Veolia Environnement, joka tarjoaa ratkaisuja veden, jätteen ja energian hallintaan. Vuonna 2020 Veolia-konserni toimitti juomavettä 95 miljoonalle ihmiselle.

L&G Clean Waterin omistuksiin puolestaan kuuluu yhdysvaltalaisten Evoqua Water Technologiesin ja Middlesex Water Companyn lisäksi myös suomalainen Uponor, jonka tavoitteena on kehittää veteen liittyviä ratkaisuja tulevien sukupolvien parhaaksi tarjoamalla turvalliseen vedenjakeluun, energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilennykseen sekä luotettavaan yhdyskuntatekniikkaan liittyviä tuotteita ja palveluita.

Muita Nordnetin palvelussa saatavilla olevia vesisektoriin sijoittavia ETF:iä ovat mm. S&P Global Water 50 -indeksiä seuraava IQQQ ja World Water Total Return -indeksiä seuraava LYM8. Molempien ETF:ien kolme suurinta omistusta muodostavat yhdysvaltalaiset American Water Works Company ja Xylem yhdessä sveitsiläisen Geberitin kanssa.

Elokuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Ålandsbanken Nordiska Småbolag S+86 %+78 %
KBI Water I EUR+68 %+46 %
CB Save Earth Fund RC+63 %+42 %
SPP Emerging Markets Plus A EUR+61 %(uutuus)
Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B+45 %+78 %
Tuottotiedot poimittu 1.9.2021

Elokuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+52 %+77 %
L&G Clean Water UCITS ETF+40 %+53 %
Lyxor MSCI Digital Economy ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+37 %+35 %
Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+29 %+37 %
Tuottotiedot poimittu 1.9.2021

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot elokuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indeksirahasto USA ESG – EUR
 5. Ålandsbanken Euro Bond B
 6. Aktia Nordic High Yield A
 7. DWS Invest ESG Euro Bonds (Short) LC
 8. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG – EUR
 9. Swedbank Robur Obligation Plus A
 10. Evli Suomi Pienyhtiöt B

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t elokuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. Xtrackers MSCI Europe ESG UCITS ETF 1C
 5. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 6. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 7. Xtrackers MSCI USA ESG UCITS ETF 1C
 8. Xtrackers MSCI Emerging Markets ESG UCITS ETF 1C
 9. Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF – Acc
 10. XACT Norden (UCITS ETF)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 35 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki