Siirry pääsisältöön

Vauraus on vapautta valita

Moona Laakso Vaurastu kuin nainen header

Artikkelin on kirjoittanut Moona Laakso, vapaa kirjailija-toimittaja ja Vaurastu kuin nainen-kirjan kirjoittaja.

Näin rahoitin unelmani

”Vauraus mahdollistaa sen, että raha-asioista ei tarvitse murehtia tai stressata. Tällöin jää enemmän ’kaistaa’ unelmoinnille ja niiden toteuttamiselle.”

Jasmin Hamid / Vaurastu kuin nainen

Oli joulukuu 2017, kun avasin arvo-osuustilin Nordnettiin ja ostin ensimmäiset osakkeet – Marimekkoa. Nyt niiden arvo on noussut melkein 500 prosenttia. Harmittaa tietysti, etten ostanut niitä enempää. Kun kirjoitin kirjaa Vaurastu kuin nainen, jota varten haastattelin 12 naista rahasta, vaurastumisesta ja sijoittamisesta, havahduin siihen, että olin tehnyt tyypillisen aloittelijan virheen. Naisten Oman Pörssiklubin perustaja ja pitkän linjan osakesijoittaja Marja-Leena Haapanen nimittäin toteaa, ettei aloittelevan sijoittajan kannattaisi heti lähteä ripottelemaan pieniä summia moneen eri yritykseen, vaan keskittyä mieluummin kolmeen tai viiteen pörssiyritykseen. Jos lähtee hajauttamaan pieniä summia kymmeneen eri yritykseen, kasvu voi olla pienempää kuin jos keskittyisi kasvattamaan viittä yritystä laittamalla niihin pikku hiljaa rahaa. Niin, salkkuni voisi olla nyt eri lukemissa, jos olisin keskittynyt Marimekkoon ja pariin muuhun yritykseen sen sijaan, että ripottelin rahoja yli kymmeneen firmaan.

Unelma vapaammasta elämästä

”Raha on vain työkalu, jolla voi parantaa maailmaa. Rikkaus on pää täynnä unelmia.”

Rafaela Seppälä / Vaurastu kuin nainen

Yhtenä kirjan Vaurastu kuin nainen henkilötarinoiden toistuvana teemana on unelmointi. Kirjan naiset kehottavatkin unelmoimaan isommin. Marja-Leena Haapanen toteaa: ”Jos ajattelee, että vähempikin riittää, se lukitsee jotakin aivoissa, niin ettei tule tavoitelleeksi enempää. Ja yleisesti ottaen etenkin naiset ajattelevat juuri niin vaatimattomasti, kun pitäisi ajatella isommin!”

Raha on väline, jolla unelmia voi toteuttaa. Monelle unelma tarkoittaa vapaampaa elämää. Vapautta päättää miten ja mihin aikansa käyttää. Vappu Pimiäkin toteaa, että vauraus tuo vapautta. Hän kokee, että ihminen on vauras siinä vaiheessa, kun hänellä on vapaus tehdä valintoja elämässään.

Innokkaasta hajauttamisesta huolimatta salkkuni oli reilu kolmen vuoden jälkeen mukavasti plussalla. Salkkuun oli kertynyt 12 yrityksen osaketta ja kolmea eri rahastoa. Kaikki ostokset tein palkkatuloista säästämällä. Salkkuni turvin uskalsin hypätä vapaaksi toimittajaksi lapseni ollessa puolivuotias. Se oli ollut yksi iso unelma, elättää itseni kirjoittamalla. Lisäksi pitkäaikainen haave oli kirjoittaa kirja. Se toteutui, mutta pelkän pienen apurahan turvin kuukausien sitoutuminen työhön, josta palkkio tulee (mahdollisesti, kirjan menestyksestä riippuen) joskus kauan jälkikäteen, olisi ollut stressaavaa, ellei mahdotonta, jos taustalla ei olisi ollut sijoitussalkkua luomassa henkistä, ja välillä ihan konkreettistakin taloudellista turvaa. Se, että olen nyt unelmatyössäni vapaana kirjoittajana, on osittain salkkuni ansiota. Kirjani aihekaan ei olisi syntynyt, jos en olisi esikuvien avulla alkanut sijoittaa.

Kirjaa tehdessä huomasin jälleen unelmoivani, tällä kertaa yhä enemmän sijoitusasunnosta, joka toimisi satunnaisesti myös kakkosasuntona. Ja kesällä sijoitussalkkuni olikin ratkaisevassa roolissa jälleen yhden unelman toteutumisessa. Tapanani on mennä intuition mukana, myös sijoitusasioissa. Keväällä 2021 kun kirja meni painoon, minä menin asunto-ostoksille.

Unelmien rahoittamiseksi ei tarvitse miestä tai pankkia

”On tärkeää uskaltaa tehdä asiat omalla tavalla, olla erilainen kuin muut. Se voi myös olla tapa päästä alkuun.”

Maria Friström / Vaurastu kuin nainen

Olin ollut edeltävän vuoden aikana useasti yhteydessä pankkiin sijoitusasuntolainan saadakseni. Vastaus oli aina sama: ”Palaa asiaan puolen vuoden päästä uudestaan.” Ja: ”Eikö puolisoa kiinnostaisi lähteä mukaan?” Ei, kumppania ei kiinnostanut. Hitto vie, tarvitsiko nainen vielä nykypäivänä miestä rahoittamaan unelmiaan? Talouteni oli kyllä ihan hyvällä pohjalla, mutta koska olin suhteellisen tuore yrittäjä ja vieläpä osittain hoitovapaalla, olin pankille riski.

Kun keväällä 2021 pankki jälleen vastasi kieltävästi, pohdin olisiko muuta keinoa rahoittaa ostokseni. Tajusin, etten tarvinnut miestä tai pankkia rahoittamaan asuntounelmaani, sillä minullahan oli osakesalkku. Koska kyseessä oli uudiskohde, sen hankintahinnasta suurin osa oli taloyhtiölainaa, joten pystyisin rahoittamaan 30 prosentin myyntihinnan käteisellä. Ei minulla sellaisia summia pyörinyt tilillä tai patjan alla, mutta osakesalkkuun oli kertynyt riittävästi. Niinpä päätin myydä pois osakkeita ja rahastoja ostaakseni asunnon. Aivan koko salkkua en laittanut lihoiksi ja rakkaaseen Marimekkoon en koskenut. Sen lisäksi jätin salkkuuni Nestettä, Qt:ta ja villinä korttina Teslaa. Nyt minulla on jäljellä neljä osaketta, joihin aion jatkossa keskittää. Ja niiden lisäksi minulla on haaveilemani sijoitusasunto, ilman pankkilainaa.

Asunto on sijoitus ja bisnes, mutta myös oma paikka, jonne voin mennä silloin tällöin kirjoittamaan, tai ainakin se on haaveena. Tähän mennessä olen viettänyt siellä aikaa lähinnä siivoten, koska vuokraan asuntoa Airbnb:n kautta. Mutta siivouksestakin on tullut omaa aikaa – terapeuttinen hetki itseni kanssa hektisen arjen keskellä.

Unelmien toteuttamista jo nyt eikä sitten

”Vaikka ajattelenkin eläkettäni, en halua elää sitku-elämää, koska en tiedä, kuinka kauan täällä elän. Sen takia tykkään tehdä enemmän lähitulevaisuuden, kymmenen vuoden tavoitteita.”

Vappu Pimiä / Vaurastu kuin nainen

Sain kirjaa tehdessä myös muita oivalluksia. Tutkitusti meillä naisilla on tapana sijoittaa pitkäjänteisesti, myydä omistuksiamme harvoin. Tätä taktiikkaa olin noudattanut itsekin. Ehkä juuri siksi tuntui järjenvastaiselta myydä suurin osa omistuksista pois. Mutta salkkua on ihan hyväkin siivota välillä. Ja riskiäkin on sallittua ottaa. Välillä on myös hyvä kuulostella ja päivittää omaa sijoitusstrategiaa.

Heti osakkeita ja rahastoja myytyäni iski hetkellinen morkkis. Teinkö virheen? Olisivatko rahat tuottaneet paremmin pörssissä? Korkoa korollekin katkesi. Tai mitä jos minulle tulisi äkillinen tarve rahoille – yrittäjän elämä kun on hyvin epävarmaa – osakesalkusta rahat saisi pois lähestulkoon saman tien, mutta asuntoa on vaikea myydä päivässä.

Loppujen lopuksi niillä seikoilla ei ole väliä. Enemmän väliä on sillä, että toteuttaa unelmiaan jo nyt. Kokeilee ja tekee rohkeitakin päätöksiä, ottaa riskiä. Ainakin se sopii minulle. Haluan turvaa, mutta haluan myös ottaa riskejä, elää ja toteuttaa unelmia, jo nyt.

Osakesalkkuni on jo reilussa kolmessa vuodessa auttanut toteuttamaan unelmia, vieläpä suuria sellaisia. Mistä sitten vielä unelmoin? Merenrantatalo, kakkosasunto Helsingissä, Tesla – kyllä kiitos! Mutta rahalla voi ostaa myös vapautta ja se menee unelmalistallani kaiken materian edelle. Unelmoinkin vielä vapaammasta ja omannäköisestä elämästä. Siksi jatkan osakesalkkuni kasvattamista. Minna Parikkaa siteeratakseni: ”Kaikista tärkeintä on vapaus.”

Moona Laakso – Vaurastu kuin nainen (2021, Into Kustannus) on saatavilla kirjakaupoista ympäri maan sekä äänikirjapalveluista.

Moona Laakso
Moona Laakso

Vapaa kirjailija-toimittaja, yksityissijoittaja ja Airbnb-emäntä, jolle tärkeintä on vapaus.

Kokeile Nextorya 45 päivää ilmaiseksi ja kuuntele Moona Laakson Vaurastu kuin nainen -kirja.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit