Siirry pääsisältöön

Uusiutuva energia ja vihreät kurssiraketit

Uusiutuva energia ja ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuvien yritysten suosio kasvaa sijoittajien keskuudessa. Sijoittajien suosikkeja ovat erityisesti uusiutuvan energian ja sähköautojen parissa toimivat yritykset.

Sähköautot – Teslan dominoinnilla on ollut heijastusvaikutus muihinkin sähköautoyhtiöihin

Jo viime vuonna puhuimme sähköautokilpailusta, jossa monet perinteiset autoyritykset ovat reippaasti Teslaa perässä. Sijoittajien luottopeluri Teslan tulos on sen jälkeen noussut 800 prosenttia ja yhtiöstä on tullut markkina-arvoltaan maailman suurin autonvalmistaja. Teslan suorituksen vanavedessä myös monet muut täysiveriset sähköautoyritykset ovat nousseet markkina-arvoltaan maailman suurimpien autonvalmistajien kärkijoukkoon.

Pääosa yhtiöistä on kiinalaisia, joiden osakkeita on suuren kiinnostuksen johdosta listattu myös Yhdysvaltoihin. Erityisesti NIO erottuu joukosta. NIO-sijoittajien määrä Nordnetissä on tänä vuonna noussut 20-kertaiseksi ja osakekurssi yli 1 000 prosentilla.

YhtiöKurssi (YTD)*Omistajien määrän muutos (YTD)**Markkina-arvo (miljardia USD)
🇺🇸 Tesla+667 %188 %608
🇨🇳 NIO+1 022 %2 017 %61
🇨🇳 XPeng+383 %*35
🇨🇳 Li Auto+107 %*27
🇺🇸 Nikola Corporation-48 %*7
* Jos yhtiö ei ole ollut pörssissä vuoden alusta lähtien, on käytetty viimeistä kolmea kuukautta. **Omistajien määrän muutos vuoden alusta lähtien. Muutos puuttuu niiden yhtiöiden osalta, jotka eivät ole olleet pörssissä vuoden alusta alkaen. Huomaa myös, että Nordnetin asiakasmäärät kasvoivat ennätystahtia kyseisellä ajanjaksolla, mikä saattaa vaikuttaa tilastoihin. Tilastot on poimittu 4. joulukuuta 2020.

Uusiutuva energia – Bidenin voitto on antanut vauhtia

Viime vuosien kuuma peruna on ollut energianhankinta ja taistelu uusiutuvan energian käyttämisestä energianlähteenä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Ruotsi on uusiutuvan energian osalta tällä hetkellä EU:n paras noin 55 prosentin osuudellaan, kun vastaava luku Yhdysvalloissa on vain 17 prosenttia. Tuleva presidentti Joe Biden on tehnyt selväksi tahtonsa tilanteen muuttamiseksi. Vaalilupauksessaan hän on luvannut sijoittaa 2 biljoonaa dollaria vihreään energiaan. Lupaus on vaikuttanut sekä amerikkalaisiin että pohjoismaisiin osakkeisiin. Alla olevasta taulukosta löydät yrityksiä, jotka ovat saaneet paljon uusia omistajia ja joiden osakekurssi on ollut nousukiidossa tämän vuoden aikana.

Tuulivoimayhtiöiden Vestas Wind Systems ja Eolus Vind osakekurssit ovat nousseet vuoden aikana noin 80 prosenttia ja myös omistajien määrä on ollut lähes samanlaisessa kasvussa. Listalta löytyy myös kaksi vahvaa aurinkovoimaan sijoittavaa yritystä: SolarEdge Techonologies ja SunPower Corporation. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä joukossa on myös ruotsalainen Minesto. Ruotsin länsirannikolla toimiva vesivoimayhtiö hyödyntää merivettä energian tuottamiseen ja aloitti hiljattain vuorovesienergian toimittamisen Färsaarten sähköverkkoon.

YhtiöKurssi (YTD)Omistajien määrän muutos (YTD)Markkina-arvo
🇩🇰 Vestas Wind Systems+84 %70 %242 822 MDKK
🇺🇸 SolarEdge Technologies+193 %439 %14 253 MUSD
🇺🇸 SunPower Corporation+312 %135 %3 581 MUSD
🇸🇪 Eolus Vind+81 %93 %4 874 MSEK
🇸🇪 Minesto+58 %34 %3 187 MSEK

Älä unohda riskejä!

Kannattaa muistaa, että esimerkiksi artikkelissa mainittujen yhtiöiden kaltaisten kurssirakettien historia ei ole tae tulevista tuotoista. Se voi pikemminkin olla merkki siitä, että kyseessä on osakekupla. On tärkeää, että kyseenalaistat nopean kurssinousun ja teet oman analyysisi sen sijaan, että luottaisit sokeasti siihen, mitä muut tekevät ja ajattelevat.

Lue lisää: Osakekuplat – nopea tie rikkauksiin tai ryysyihin

Oletko sijoittanut vihreisiin osakkeisiin? Mitä mieltä olet niiden tulevaisuudesta? Kommentoi alle!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.12.2020 20:34

Jaa tuossa on listattu nappikauppiaita uusiutuvan energian tuottajista. Olisihan tuohon voinut mainita isompiakin, mm. BEP

Nimetön
Nimetön
11.12.2020 15:19

Tuleva presidentti Joe Biden on tehnyt selväksi tahtonsa tilanteen muuttamiseksi. Vaalilupauksessaan hän on luvannut sijoittaa 2 biljoonaa dollaria vihreään energiaan.

Taitaa olla kyllä kysymys Sleepy-Joe:n Alzheimer -harhasta; liittovaltion presidentillä ei ole verotusoikeutta, joka mahdollistaisi kansalaisten omaisuuden siirtämisen, markkinatalouden vastaisten, ekofasististen pilvilinnojen rakentamiseen. 

Nimetön
Nimetön
10.12.2020 21:21

Onko tiedossa mitään vetytekniikan kehottelyfirmaa? Siinä on nimittäin ajoneuvojen tulevaisuuden polttoaine! Nämä bensalla kulkevat “sähköautot” ovat vain hetken huumaa, niitähän ei edes riitä kaikille!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2020 22:27

Se vety, valitettavasti sekin tehdään sähkön avulla. Hyötysuhde valmistamisessa on edelleenkin todella alhainen. Jakelu ja varastointi on myös vielä pitkään ongelmallista. Pelkkä moottori ei riitä, se osataan jo.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.12.2020 23:15

Vetyä on hehkutettu pitkään mutta sähköautot ovat jo täällä. Nyt on jo liian myöhästä kääntää kelkka. Kaikki isoimmat autovalmistajat myls ymmärtävät tämän ja puskevat sähköautoja markkinoille. Vetyautot eivät poistu vaan jäävät marginaalituotteeksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.12.2020 10:55

Kyllä se vety autoihin tulee. Uusiutuvalla energialla tuotettua vetyä voidaan näppärästi varastoida joko sellaisenaan (ei ihan niin näppärää), metaanina tai ammoniakkina. Tämä varastoitu energia voidaan purkaa takaisin sähköksi ja ladata sillä sähköauton akkuja. Ei hankalaa vetyinfraa, kaasuasemia, kaasun kuskaamista tai luopumista kätevästä kotilatauksesta 🙂 Sitten lisäksi jotain skaalassa pienempiä käyttökohteita, kuten raskas liikenne ja lentokoneet, mutta epäilen, että näissäkään päädyttäisiin käyttämään vetyä sellaisenaan. Jokaisessa olomuodon muutoksessa kuluu energiaa. Elektrolyysillä tehdyllä vedyllä kulkevan vetyauton energiatehokkuus on n. 30%, siinä missä sähköauto pääsee n. 70-85% lukemiin. Tuo tarkoittaa myös suoraan sitä, että vedyllä ajaminen tullee olemaan n. 3-4x kalliimpaa kuin suoraan sähköllä… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki