Siirry pääsisältöön

TARGET2-Securities (T2S) tuo sijoittajalle uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa

Suomen arvopaperikeskus Euroclear Finland liittyy TARGET2-Securities (T2S) -järjestelmään 11.9.2023. Juridisesti kyse on selvitystoiminnan ulkoistamisesta T2S-selvitysalustalle. Ulkoistuksen takia Euroclear Finlandin arvo-osuustilipalvelut ovat rajoitetusti käytettävissä määrätyn ajan. Tällä on vaikutusta myös Nordnetiin Euroclear Finlandin selvitys- ja säilytysosapuolena Suomessa.

Siirtymää T2S-alustalle olemme valmistelleet yhtenäisten toimintatapojen edistämisessä järjestelmätasolla Suomessa jo useamman vuoden ajan. Esimerkiksi suomalaiseen arvo-osuustilinumeroon aiemmin liitetty APKE-etuliite liittyy T2S:ää varten tehtyyn liittymistä edeltävään harmonisointityöhön.

Sijoittajalle itse selvitysjärjestelmä on käytännössä lähes näkymätön. Järjestelmämuutos kuitenkin aiheuttaa tilapäisiä rajoituksia tai viivästyksiä palvelun tuottamisessa. Tämän kirjoituksen tarkoitus on tutustuttaa sijoittaja T2S-järjestelmän perusteisiin ja tavoitteisiin sekä kertoa liittymisestä johtuvista tilapäisistä vaikutuksista Suomen arvopaperikeskuksen arvo-osuustili- ja osakesäästötilipalveluiden tarjonnassa ennen liittymistä sekä varsinaisen järjestelmämuutoksen aikana 8.9.–10.9.2023.

Mikä on TARGET2-Securities (T2S)?

Target2-Securities, lyhyesti T2S, on toiminut vuodesta 2015 alkaen kattaen nykyisin 21 eurooppalaista arvopaperikeskusta. T2S on Euroopan keskuspankin ylläpitämä yhtenäisselvitysjärjestelmä, joka mahdollistaa tulevaisuudessa arvopaperikaupan sujuvamman ja tehokkaamman toteuttamisen yli rajojen.

T2S:n keskeisenä tavoitteena on yhtenäistää, helpottaa ja sujuvoittaa Euroopan laajuista arvopaperikaupankäyntiä, samalla pienentäen selvityksestä aiheutuvia kustannuksia sekä selvitystoimintaan liittyvää systeemiriskiä keskuspankkirahan avulla. T2S-järjestelmän ansiosta arvopaperikauppa voi yhtenäisen selvitysalustan avulla tulevaisuudessa toteutua entistäkin nopeammin, läpinäkyvämmin ja luotettavammin kuin aikaisemmin.

T2S mahdollistaa myös lisääntyvässä määrin arvopaperikeskusten välisen kilpailun. Tähän liittyen on kuitenkin vielä nähtävissä monia hidasteita. Esimerkiksi eroavaisuudet yhtiötapahtumien toteuttamisessa tai kansallisissa verolaeissa vaikeuttavat palvelun tarjoamista laajemmin. Odotettavissa kuitenkin on, että tulevaisuudessa yhä kattavammat ja laajenevat arvopaperikaupankäynnin Euroopan laajuiset palvelukokonaisuudet houkuttelevat sijoittajia arvopaperivälittäjää valittaessa. Euroopan laajuisen harmonisoinnin eteen tehty työ luo merkittävän mahdollisuuden sijoittamiseen erikoistuneille pankeille tuottaa palvelua suoraan sijoittajalle ilman välikäsiä tai alisäilytysketjua.

Käytännön vaikutukset?

Nordnetin asiakkaana sinulta ei edellytetä mitään toimenpiteitä T2S-siirtymiseen liittyen. Pyydämme kuitenkin huomioimaan alla olevat liittymisen aiheuttamat kaikkia suomalaisia tilinhoitajia koskevat tilapäiset viivästykset asiakkaille Suomessa.

Arvopaperisäilytys:

Arvo-osuustilisiirtoja ei voida käynnistää 31.8.2023–10.9.2023 välisenä aikana.

Arvo-osuustilejä tai osakesäästötilejä ei voi myöskään avata tai sulkea keskiviikon 6.9.2023 klo 17.00 jälkeen. Seuraavan kerran tilejä voi avata tai sulkea 11.9.2023 alkaen.

Keskiviikon 6.9.2023 klo 17.00 jälkeen muutosilmoitukset arvo-osuustileihin tai osakesäästötileihin (esim. osoitepäivitykset, asiakas-, tili- tai erärajoitukset) voidaan saattaa voimaan 11.9.2023 alkaen tai sen jälkeen, kun Euroclear Finland on antanut siihen luvan onnistuneen migraation jälkeen.

Arvopaperikaupan selvitys:

Perjantai 8.9.2023 ei ole siirtymisen vuoksi selvityspäivä, mutta se on normaali kaupankäyntipäivä. Tämä aiheuttaa selvitysaikaan (T+2) tilapäisen muutoksen keskiviikon 6.9. ja torstain 7.9. kaupankäynnin osalta.

Tiistain 5.9.2023 kaupat selviävät normaalisti torstaina 7.9.2023.

Keskiviikon 6.9.2023 kaupat selviävät vasta maanantaina 11.9.2023.

Torstain 7.9.2023 kaupat selviävät vasta tiistaina 12.9.2023.

Perjantain 8.9.2023 kaupat selviävät normaalisti tiistaina 12.9.2023.

Maanantain 11.9.2023 kaupat selviävät normaalisti keskiviikkona 13.9.2023.

Pyydämme ottamaan nämä tilapäiset muutokset tai rajoitukset palveluissamme huomioon. Jos tätä lukiessasi huomaat, että sinulla on juuri nyt akuuttia tarvetta yllä mainituille palveluille, ehdimme hoitamaan ne kuntoon vielä ennen järjestelmämuutosta, kunhan tartut heti toimeen.


Heikki Kukko
Head of Operations Finland

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Jake
Jake
28.08.2023 23:15

Varmistan vielä, eli jos lunastan rahastoja tai myyn osakkeita esim. 6.9. tai 8.9. niin milloin voin olettaa rahojen olevan ost- tai aos-tililläni?

jmj23
jmj23
28.08.2023 10:35

Pidemmällä aikavälillä tämä tulee varmaasti laskemaan osakevälityksen hintoja. Esimerkiksi Degiron saapuminen pohjoismaiden välitysmarkkinalle aiheuttaisi aivan varmasti hinnoittelussa painetta alaspäin. Tällä hetkellä keski-eurooppalaiset välittäjät eivät pohjoismaisiin pörsseihin vielä ole kunnolla lähteneet mukaan, mutta tämän tyyppiset muutokset tulevat edistävämään kilpailua merkittävästi.

Odotan jo innolla hetkeä, jolloin pääsen siirtämään AO- ja OS-tilini sellaisen välittäjän haltuun, jolla on kiinteät ja matalat kustannukset nykyisen vähittäissijoittajalle kalliiksi käyvän porrasmallin sijaan.

Osakkeen ostelija
Osakkeen ostelija
18.08.2023 17:44

Ja Nordnetin kaupankäyntikuluthan tulevat laskemaan ASAP, kun uudistus on valmis, eiköstä niin?. Mikäs sen mukavampaa.

Suvi Tuppurainen
Vastaa  Osakkeen ostelija
18.08.2023 18:30

Muutos tuo Nordnetille valitettavasti selvitystoimintaan lisäkustannuksia eli meidän kustannukset nousevat. Toivomme, että tulevaisuudessa tilanne on toisin.

SamSam
SamSam
Vastaa  Suvi Tuppurainen
21.08.2023 13:59

Erikoista että tuossa jutussa mainitaan näin:
T2S:n keskeisenä tavoitteena on yhtenäistää, helpottaa ja sujuvoittaa Euroopan laajuista arvopaperikaupankäyntiä, samalla pienentäen selvityksestä aiheutuvia kustannuksia sekä selvitystoimintaan liittyvää systeemiriskiä keskuspankkirahan avulla.
Mutta kuten yleensä, niin tuo kustannusten pienentyminen koskee tietysti vain Nordnetin muita pohjoismaita, mutta Suomessahan nuo kulut nousee aina ja me maksamme muiden kulutkin samalla. Näinhän se on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Sijoittaminen
Sijoittaminen
Vastaa  SamSam
21.08.2023 19:29

SamSam, samaa mieltä. Hyvin erikoista valita tämmöinen otsikko uutiselle ja samalla hyvin erikoista esittää sisältö tällä tavoin positiivisesti asiakkaalle kuin sitten Tuppurainen toteaa että emme tee mitään asiakkaiden puolesta. Nordnetin olisi vaan pitänyt todeta että taustajärjestelmää päivitetään ilman tätä artikkelia. Mutta joo, pidetään hinnat korkealla Suomessa.

Suvi Tuppurainen
Vastaa  Sijoittaminen
21.08.2023 20:05

Heikin teksti on kirjoitettu tulevaisuuteen katsoen. T2S:n tavoitteena on pienentäää selvityksestä aiheutuvia kustannuksia tulevaisuudessa, mutta siinä ei olla vielä lähelläkään syyskuussa. Uudistus on pitkä ja kuten jutussakin todetaan, matkalla on monia hidasteita. Kiitos Heikille T2S-muutoksen avaamisesta. Aihe oli varmasti monelle uusi.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki