Siirry pääsisältöön

Sijoittaminen ja säästäminen yleistyy

Tilastokeskuksen uusimman raportin mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä lähes 1,9 miljoonaa ihmistä, eli 34,7 % asuntoväestöstä, omisti joko pörssiosakkeita, sijoitusrahastoja tai molempia. Tämä on huima kasvu verrattuna vuoteen 2013, jolloin omistajia oli 1,34 miljoonaa. Mutta silti aivan liian vähän.

Ihan kaikkien tulisi valjastaa pitkäjänteisestä, kustannustehokkaasta osakesäästämisestä, joko suoraan tai vielä elpommin osakeindeksirahastojen kautta vetoapua oman elämänkaarensa rahoittamiseksi. Korkoa korolle -ilmiö hoitaa loput.

Osakesäästötili (OST) otettiin käyttöön vuonna 2020, ja vuoteen 2022 mennessä sellaisen omisti jo 202 400 henkilöä. Tämä on merkittävä muutos, koska pörssiosakkeiden omistajien määrä olisi kasvanut vain vähän ilman osakesäästötiliä – 766 000 henkilöä vuonna 2022 verrattuna 684 000 henkilöön vuonna 2019.

Mielenkiintoista on myös, että sijoitusrahastojen suosio on noussut huomattavasti. Vuonna 2013 sijoitusrahastoja omisti 1,06 miljoonaa henkilöä, ja vuonna 2022 luku oli noussut 1,51 miljoonaan. Ja miksi ei? Kasvu-osuudellisessa rahastossa, missä rahastoon kertyvät tuotot sijoitetaan uudelleen rahastossa oleviin osakkeisiin, on täsmälleen sama verotehokkuus kuin osakesäästötilissä.

Mitä tulee omistuksen arvoon, keskimmäinen (mediaani) suomalainen omisti vuoden 2022 lopussa noin 5 400 euron edestä sijoituksia. Tämä luku on laskenut edellisvuodesta. Mutta erot ovat suuria eri ikäryhmien ja sukupuolten välillä: esimerkiksi yli 74-vuotiaiden omistusten mediaaniarvo oli 18 500 euroa.

Sukupuolten välillä on myös huomattavia eroja. Vaikka sijoitusrahastojen omistajien määrä on melko tasainen sukupuolten välillä, pörssiosakkeiden omistajista huomattavasti suurempi osa on miehiä kuin naisia. Miesten ja naisten välillä on eroja myös omistusten arvossa, miesten keskiarvon ollessa 49 400 euroa ja naisten 28 700 euroa.

Sijoittamisesta on kuitenkin tullut yhä yleisempää viime vuosina, mutta se ei ole vieläkään yhtä yleistä kaikkien ikä- ja sukupuoliryhmien keskuudessa. Toivottavasti myönteinen kehitys kuitenkin jatkuu. Siitäkin huolimatta, vaikka pörssikurssit välillä puolittuisivatkin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit