Siirry pääsisältöön

Käteinen, osakkeet ja kulta: Saksan hyperinflaatiojakso 1918–1923

Tämä artikkeli on Nordnetin kumppanin tuottama ja sisältää mainoslinkkejä

→ Läs artikeln på svenska

Siltä varalta, että inflaatio joskus riistäytyisi käsistä: Saksan KAIKKI yhteenlasketut rahat vuonna 1918 eivät riittäneet yhden kahvikupin ostamiseen vuonna 1923.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksan, Weimarin tasavallan, talouskurimus on modernin länsihistorian tunnetuin inflaatio- ja hyperinflaatiojakso. Tämä kesti vuodesta 1918 vuoden 1923 loppuun. Kehitys alkoi rauhallisemmin, mutta kiihtyi lopulta täysin järjenvastaisiin mittoihin. Etenkin vuoden 1923 lopulla kehitys riistäytyi lopullisesti käsistä. Jakson päättyessä ja juuri ennen systeemin täysremonttia hinnat olivat nousseet kertoimella 500 miljardia. Eli siitä mistä jakson alussa maksettiin 1 reichmarkkaa, maksettiin 500 miljardia reichmarkkaa jakson lopussa.

Jakson alussa koko maan yhteenlasketun liikkeessä olevan rahan määrä oli 11 miljardia reichmarkkaa. Jakson lopulla näiden rahojen yhteenlaskettu ostovoima oli pudonnut puoleentoista penniin! Koko maan rahoilla sai siis ehkä ostettua puolikkaan sokeripalan kahvinsa makeuttamiseksi – YHDELLE kansalaiselle.

Rahan arvon kehitys jaksolla tammikuu 1918 – joulukuu 1923 eteni seuraavalla tavalla.

Kuva 1 Ostovoiman kehitys Saksassa 1918-1923, tukkuhintaindeksi. Lähde: Brescianini-Turroni: The Economics of Inflation, 1937

Osakkeet olivat loistava sijoitus!

Entäs osakkeet?

Kuva 2 Saksan osakemarkkinaindeksin arvonkehitys 1918-1923, jossa 1918=100. Lähde: Brescianini-Turroni: The Economics of Inflation, 1937

Tämä onkin melko mielenkiintoista. Osakkeiden ostovoimakorjattu arvo laski kieltämättä rajusti, n. 70 %, mutta sitä on pidettävä kerrassaan loistavana tuloksena verrattuna käteis- tai korkosijoitusomaisuuden täysnollaukseen. Sitä paitsi omistamalla osakkeita olit edelleen pelissä mukana tuleivaisuutta ajatellen, kun taas rahaomaisuus oli ikiajoiksi mennyttä.

Kulta kuitenkin ylivoimainen voittaja

Parhaiten pärjäsi kulta, joka ei ainoastaan pitänyt ostovoimansa vaan kaksinkertaisti ostovoimakorjatun arvonsa (kullan paperireichmarkoissa mitattu arvo tuhatmiljardikertaistui, kun inflaatiotahti tai yleinen hintataso ‘ainoastaan’ viisisataamiljardikertaistui).

Arvonkehitykset:

Käteinen: -100 %

Osakkeet: -65 %

Kulta: +100 %

Lähde: Brescianini-Turroni: The Economics of Inflation, 1937 ja kirjan huippumielenkiintoinen taulukkoaineisto.

Katso myös: Kultaan sijoittaminen Nordnetissä

Zenostock

Tutustu Zenostockin koko sisältöön | Bekanta dig med Zenostocks hela innehåll

Pelaa osakebiljardia | Spela aktiebiljard

Zenostock on verkossa toimiva osakkeiden ja osakesalkkujen etsintä- ja tutkimuspalvelu, joka tuottaa ideoita ja arvokasta tietoa itsetoimiselle osakesijoittajalle. Palvelu toimii kokeneiden salkunhoitajien työkaluna ja on sittemin avattu kaikille pörssinoteeratuista osakkeista kiinnostuneille sijoittajille. Palvelun tavoitteena on tunnistaa alhaisesti hinnoitellut osakkeet.

Tämä blogi sisältää Zenostock-palvelussa julkaistavia artikkeleita.

Zenostock är en nättjänst ämnad för att söka efter och forska i aktier och aktieportföljer. Tjänsten producerar idéer och värdefull information för den självständige aktieplaceraren. Zenostock fungerar som arbetsredskap för erfarna professionella portföljförvaltare och har sedermera gjorts tillgänglig för den aktieintresserade allmänheten. Zenostocks huvudsakliga syfte är att hitta underprisatta aktier.

Denna blog innehåller artiklar publicerade i Zenostock-tjänsten.


Tämän artikkelin sisältö ei ole sijoitustutkimusta, rahoitusanalyysiä eikä sijoitusneuvontaa, eikä artikkelin sisältöä saa tulkita minkään­laisena suosituksena ostaa tai myydä mitään osaketta tai sijoitus­kohdetta. Mitään takeita tämän artikkelin sisällön oikeel­lisuudesta ei voida antaa. Jos tämän artikkelin lukija haluaa muodostaa jostain osakkeesta tai sijoitus­kohteesta mielipiteen mahdollista sijoituspäätöstä varten, vastaa hän tästä vain ja ainoastaan itse. Tässä tapauksessa suosittelemme, että lukija joko itse tai mahdollisen sijoitus­neuvojansa kanssa hankkivat lisätietoa asiasta.

Zenito Oy julkaisee artikkeleita aiheista, jotka Zenito Oy syystä tai toisesta pitää mielenkiintoisina. Tämä ei tarkoita sitä, että asia objektiivisesti tarkasteltuna olisi mielenkiintoista tai relevanttia.

Innehållet i denna artikel är inte investerings- eller finansanalys och inte heller investerings­rådgivning. Artikelns innehåll får inte heller ses som någon form av rekommendation att köpa eller sälja någon aktie eller annat placeringsobjekt. Inga garantier angående innehållets riktighet i denna artikel kan ges. Ifall läsaren av denna artikel vill forma en åsikt beträffande någon aktie eller något placerings­objekt för ett eventuellt placeringsbeslut, ansvarar läsaren och enbart läsaren själv för detta. I detta fall rekommenderar vi att läsaren antingen själv eller tillsammans med sin eventuella investerings­rådgivare införskaffar tilläggsinformation angående saken.

Zenito Oy publicerar artiklar om ämnen, som Zenito Oy av en eller annan orsak anser vara intressanta. Detta betyder inte att ämnet, objektivt sett, skulle vara intressant eller relevant.

Tällä sivulla ja linkeistä avautuvan materiaalin on tuottanut ja toimittanut Zenostock. Nordnet Bank AB (Nordnet) ei ole osallistunut materiaalin laatimiseen eikä ole tarkistanut sen sisältöä tai tehnyt sisältöön muutoksia. Näin ollen Zenostock vastaa materiaalista ja siitä, että materiaali noudattaa sovellettavia lakeja ja säädöksiä, ei Nordnet.

Materiaali ei ole yksilöllistä sijoitusneuvontaa. On tärkeää, että sijoittajana teet sijoituspäätöksen harkitusti, esimerkiksi perustat sijoituspäätöksen omaan arvioosi eri lähteistä saaduista tiedoista. Nordnet ei vastaa mistään välittömästä tai välillisestä vahingosta tai menetyksestä, jotka johtuvat tämän sivun tietojen käytöstä. Aineistoa ei saa kopioida ilman Nordnetin nimenomaista suostumusta.

On mahdollista, että Nordnetillä voi olla omistuksia arvopapereissa, joita esitellään tässä materiaalissa. Tällaiset mahdolliset omistukset on hankittu ainoastaan hallinnollisista syistä, eli niillä ei tavoitella voittoa.

Nordnetin toimintaa valvoo Ruotsin valvontaviranomainen, Finansinspektionen. Lisäksi Nordnetin Suomen sivuliikkeen toimintaa valvoo menettelytapojen osalta Suomen Finanssivalvonta.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.01.2023 18:30

Kuinka riippuvaisia Saksan pörssin vuosina 1918-1923 määrittäneet yhtiöt olivat Saksan taloudesta?
Mikä tuotto olisi ollut jos sijoitus olisi tehty Saksan sijaan Dow Jones Industrial Average indeksiin?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki