Siirry pääsisältöön

Sähkön hinta | #rahapodi 338

Toinen sodan sävyttämä talvi on alkamassa ja sähkön hinta puhututtaa ympäri maan. Mikä on tähän ajanhetkeen paras vaihtoehto ja miten sähkölaskun voi minimoida? #rahapodi-jaksossa 338 Miikka ja Martin käyvät perin pohjin läpi eri sähkösopimustyyppien hyödyt ja haitat.

Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Sähkön yökuluttaja
Sähkön yökuluttaja
04.09.2023 14:46

Tätä jaksoa kuunnellessa sattui korvaan pahasti toistuva tehon (kW) ja energian (kWh) yksiköiden sekoittaminen toisiinsa. No, tähän samaan sekoiluun kyllä on sorruttu jopa arvostetuissa sanomalehdissäkin, mutta ihan yhtä anteeksiantamatonta se on aina. Lisäksi mutkia vedettiin kyllä aivan liian suoriksi monessa muussakin kohdassa: Niinsanotut hybridisähkösopimukset ovat monesti erittäin järkeviä. Niiden avulla voi yhdistää pörssisähkön halvoista tunneista hyötymisen (vastaavasti kuin puhtaalla pörssisähköllä) samanlaiseen riskienhallintaan/mielenrauhaan kuin kiinteällä sopimuksella on saavutettavissa. Tämä kaikki parhaimmillaan hyvin lyhyillä sidonnaisuuksilla (esim. 3kk:n hinnankiinnitysjakso). Toki sähkönmyyjissä ja sopimuksisa on isoja eroja ja aina pitää ymmärtää mihin on sitoutumassa tai sitten jättää sopimus tekemättä. Mutta jos ei itse ymmärrä… Lue lisää >>

Don Corleone
Don Corleone
03.09.2023 11:44

Kiitos Miikka hyvästä selventävästä esityksestä. Itsellä myös uusi sopimus etsinnässä. Omasta mielestä määräaikainen on selkein nyt kun niitä saa 8-9 senttiä KWh. Pörssisähköä mainostetaan edullisellakesä-ajan Spot-hinnalla, mutta siihen päälle lisätään vielä marginaali, eli todennäköisesti talvella keskihinta on yli kymmenen senttiä -ja varsinkin omakoti-asujilla vuosikulutushan yleensä keskittyy talvi-kuukausiin. Totta mitä sanoit oman kulutuksen ajottamisesta. Harva jaksaa yöllä herätä laittamaan pyykinpesukonetta päälle, sähköhän on edullisinta kun sitä vähiten käytetään eli about klo 11-06.

Osaamisvaje
Osaamisvaje
29.08.2023 00:00

Teho ja energia menivät sujuvasti sekaisin, häiritsi ikävästi esitystä. SMR:n rakentaminen ei ole yksinkertaista, VTT:n kaltainen tutkimusorganisaatio on täysin väärä taho tähän.

en kommentyoi
en kommentyoi
28.08.2023 09:22

Martinilla meni alussa vähän yksiköt sekaisin MW-MWh mikä johti harhaan eri energialähteiden tuotantomäärien vertailussa. Mutta enenmmän minua ihmetyttää yksioikoinen ajatus sähkön viennistä saksaan. Pidetään suomessa edullinen sähkö mikä tuo investoinnit suomeen. Jos vienti se olisi mahdillista niin se tarkoittaisi että sähkö saksaan, saksan hinnat suomeen ja tuotot alimman verotuksen maahan. Energiayhtiothän ovat kansainvälisiä ja se ei tosiaankan tarkoita että suomi vaurastuisi. Kun siirtoyhteyksiä rakennetaan niin ajatuksena pitäisi olla että energia liikkuu kaapeleissa molempiin suuntiin. Siksi olellisempaa on yhteispohjoismaiset sähkömarkkinat sillä siten saamme kytkettyä yhteen pohjoismaiset vesivoimalat ja suomen tuulisähkön. Kun tuulee, niin varastoimme vettä ja kun ei tuule niin käytämme… Lue lisää >>

as77
as77
25.08.2023 13:44

Kun Vetelin Energia heittäytyi kuuroksi 9.12.2021 ajauduin kvartaalisähkölle, jonka idea on periaatteessa hyvä mutta 1.10.2022 hinta uhkasi kolminkertaistua.
Tämä ohjasi oikeaan eli pörssisähköön = tukkuhinnalla plus provikalla ostamiseen.
Oikea = ei määräaikaisten riskipreemiota, jotka sopivatkin vain lottoajille.

SähköSepe
SähköSepe
24.08.2023 15:39

Teillä jäi kertomatta, että sähkömarkkinalain mukaan muuttoperusteella pääsee irti myös määräaikaisesta sopimuksesta. Asiakas voi ilmoittaa muuttavansa, jolloin pääset irti sopimuksesta. Sitten vain valitset halvimman ja itsellesi sopivimman uuden sopimuksen. Tuottoa kyllä jää sähköfirmoille tästä huolimatta.

Elise
Elise
Vastaa  SähköSepe
29.08.2023 17:56

Jos ei oikeasti muuta, niin syyllistyy sopimusrikkomukseen. Sähköyhtiöt ovat kuulema asian huomatessaan ennen syytteeseen asettamista antanut mahdollisuuden korjata asia. Edes kohtuullisella sopimussakolla ei pääse määräaikaisesta irti, jos sitä vaihtoehtoa ei sähkösopimuksessa mainita. Viime syksyllä entinen sopimus loppui ja paikallisen tarjoama määräaikainen 23s/kWh tuntui silloin kohtuulliselta. Sitten ko yritys lopetti sähkön myynnin ja sopimukset siirrettiin toiselle sähkön myyjälle, eikä edes tässä tapauksessa pysty määräaikaista irtisanomaan. Kuluttaja-asiamiehet vain valittavat tilannetta eikä voi mitään. Arvatkaa harmittaako….!