Siirry pääsisältöön

Tulokausi ja korkokäyrä keskiössä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla -0,1 % tai välillä [-0,4, 0,2] %.

Wall Street

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell vaikutti selvästi maailman osakemarkkinoihin viime viikolla. Powell totesi puheessaan New Yorkissa, että meidän kaikkien on varauduttava siihen, että korkotaso pysyy korkeana pidempään kuin aiemmin odotettiin, koska inflaation odotetaan pysyvän yli kahdessa prosentissa toistaiseksi.

Vaikka inflaatio on hiljattain hidastunut huomattavasti, odotetaan, että se pysyy korkealla, koska talouden elvytystoimet ovat edelleen vahvoja.

Nousijat ja laskijat

CH Robinson Worldwide Inc, Merck & Co Inc ja Philip Morris International Inc kertovat kuljetus-, terveydenhuolto- ja tupakkateollisuuden terveydestä, jotka ovat elintärkeitä taloudellisen toiminnan ja kuluttajatrendien indikaattoreita.

Toisaalta Solaredge Technologies Inc:n, Enphase Energy Inc:n ja Regions Financial Corp:n merkittävä osakekurssien lasku osoittaa potentiaalisia haasteita ja sijoittajien huolia uusiutuvan energian ja pankkisektorin sisällä.

Näiden yritysten seuraaminen antaa sijoittajille näkemyksiä talouden eri osa-alueista ja auttaa heitä ymmärtämään laajempia markkinaliikkeitä sekä toimialakohtaisia trendejä, mikä on kriittistä hyvin perusteltujen sijoituspäätösten tekemisessä.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,5 prosenttia alhaalla maanantaiaamuna.

Perjantain pörssilasku Euroopassa ja Yhdysvalloissa vaikutti suoraan Aasian osakemarkkinoihin yön aikana. Sijoittajat ympäri maailmaa odottavat nyt jännittyneinä uusia makrotaloudellisia signaaleja, sekä yritystuloksia neljältä maailman johtavalta teknologiayritykseltä: Microsoftilta, Metalta (aiemmin tunnettu nimellä Facebook), Alphabetilta (Googlen emoyhtiö) ja Amazonilta.

Microsoft, Meta, Alphabet ja Amazon ovat neljä teknologiajättiä, joiden tulokset tarjoavat arvokasta näkemystä maailmanlaajuisiin taloudellisiin ja teknologisiin suuntauksiin.

  • Microsoft, ohjelmisto- ja pilvipalveluiden johtaja, heijastaa IT-menojen suuntauksia ja teknologia-alan yleistä terveydentilaa laajan tuote- ja palveluvalikoimansa kautta.
  • Meta, yksi maailman suurimmista sosiaalisen median alustoista, tarjoaa näkemystä mainosmarkkinoista ja kuluttajatrendeistä yli 2,8 miljardin käyttäjänsä kautta.
  • Alphabet, Googlen omistaja, tarjoaa ainutlaatuisen näkemyksen internetin käyttöön ja online-mainontaan hallitsevan asemansa ansiosta hakukoneissa, sähköpostissa ja mobiilikäyttöjärjestelmissä.
  • Amazon, maailman suurin verkkokauppa-alusta, tarjoaa näkemystä kuluttajien ostokäyttäytymisestä, vähittäiskaupan suuntauksista ja pilvipalveluiden kasvusta.

Kaikki nämä yritykset toimivat maailmanlaajuisesti ja niiden tulokset vaikuttavat paitsi teknologia-alan, myös laajemman talouden tilaan.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on tällä hetkellä 91,31 dollaria barrelilta, mikä on -1,9 prosenttia perjantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1,3 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 11,09 NOK, 10,99 SEK, 7,06 DKK ja 0,95 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,7 NOK, 11,62 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotisen koron taso, joka on 5,12, on korkeampi kuin kymmenen vuoden koron taso, joka on 4,98).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,47 prosentissa, verrattuna Yhdysvaltojen keskuspankin tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Viime vuoden aikana korkokäyrä on siirtynyt merkittävästi käänteisestä tasaiseksi, itse asiassa kolmekymmentä vuotta kestävä korko on nyt marginaalisesti korkeampi kuin kahden vuoden korko.

Siirtyminen käänteisestä tasaiseen korkokäyrään antaa sekalaista signaalia: Toisaalta se voi viitata odotuksiin taloudellisesta vakauden ja keskuspankin kyvystä hallita inflaatiota, kun taas toisaalta se voi heijastaa markkinoiden epävarmuutta ja huolta tulevaisuuden talouskasvusta.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit