Siirry pääsisältöön

Raisiosta eurooppalainen osinkoaristokraatti keväällä 2016

Elintarvikeyhtiö Raision osakekurssi on parhaillaan varsin lähellä 2000-luvun huippunoteeraustaan. Yhtiöllä on aikavälillä 2006–2013 saavutettu yhtäjaksoisten vuotuisten osingonkorotusten historia. Se on tällä hetkellä Helsingin pörssin listayhtiöiden pitkäkestoisin katkeamaton voitonjaon kasvusarja. Tarkastelen tässä merkinnässä Raision päivitettyä näkymää osinkoaristokraatin tittelin metsästyksessä.

Standard & Poors -luokituslaitos ylläpitää listaa ns. osinkoaristokraatin kriteerit täyttävistä pörssiyhtiöistä. Luokitusjärjestelmän mukaan pörssiyhtiö ansaitsee osinkoaristokraatin tittelin Euroopassa, jos yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti.

Yhdysvalloissa vaaditaan, että New Yorkin pörssissä noteerattavalla yhtiöllä on takanaan vähintään 25 vuoden yhtäjaksoinen osakekohtaisen voitonjaon kasvusarja. Suomessa ei ole toistaiseksi yhtään pörssiyhtiötä kummassakaan kategoriassa.

Raisio liittyy kuitenkin kahden vuoden päästä eurooppalaisten osinkoaristokraattien sarjaan. Yhtiön yhtäjaksoisesti maksamien kasvaneiden osakekohtaisten osinkojen historia alkaa vuodesta 2006. Raisio maksoi osinkoa tilikaudelta 2005 vaivaiset 0,01 euroa osakkeelta. Tilikaudelta 2006 Raisio maksoi 0,03 EUR osingon. Siitä lähtien yhtiön voitonjako on kohonnut poikkeuksetta jokaisella tilikaudella seuraavasti:

raostr

Raision osakekohtainen osinko (EUR) 2005–2013

Edeltävän kuvaajan osoittamalla tavalla yhtiön voitonjako on kasvanut vuodesta 2006 alkaen joka vuosi. Suhteellista nousua on saavutettu tilikaudesta 2005 lähtien huima lukema, 1200 prosenttia. Osingon vuotuinen keskikasvu on toteutunut aikavälillä 2005–2013 tasoon 37,8 prosenttia.

Matkan varrelle ovat osuneet muun muassa finanssikriisi ja eurokriisi, mutta se ei ole farmareita hidastanut. Päinvastoin yhtiö on tehnyt lukuisia edullisiksi osoittautuneita yritysostoja. Merkittävää on, että yhtiö on kyennyt viime vuosina kasvamaan kannattavasti mutta säilyttämään samaan aikana taseensa vahvana erinomaisella kassavirralla. Raisiossa ja sen johtamisessa on laatua.

Tarkasteluajanjakson alussa Raision osake maksoi 1,50 EUR kappaleelta. Tähän suhteutettuna sijoitushetken efektiivinen osinkotuotto oli noin 2–3 prosenttia. Tänään osakekohtaisella osingolla laskettava tuotto kohoaa hankintahintaan nähden jo miltei 9 prosenttiin, jos sijoittaja on omistanut Raisio-osakkeensa pitkäjänteisesti osingonkorotusputken alusta nykyhetkeen.

Käytännössä osakekohtainen osinko voi kasvaa kahta kautta: liiketoiminnan nettotulosta kasvattamalla tai osingonjakosuhdetta korottamalla. Tarkastellaan siis Raision maksaman osakekohtaisen osingon suhdetta yhtiön tulokseen tilikausittain (osingonjakosuhde):

raosjs

Raision osingonjakosuhde 2006–2013

Raisio on maksanut tuloksestaan osinkoina aikavälillä 2006–2013 keskimäärin 79,7 prosenttia. Tämä on varsin terve merkki, sillä yhtiö ei ole maksanut kaikkia liiketoimintansa voittoja vuosittain ulos osakkeenomistajille, puhumattakaan siitä, että yhtiö olisi maksanut keskimäärin enemmän kuin se on ansainnut.

Koska Raision osingonjakosuhde on säilynyt käytännössä vuoden 2006 tasolla voitonjaon moninkertaistuessa, on yhtiön tuloskehitys ollut erinomaista. Vuonna 2005 Raisio teki liiketulosta ilman kertaeriä 9,1 miljoonaa euroa. Päättyneellä tilikaudella 2013 samainen liiketulos oli jo 39,9 miljoonaa euroa. Se luo pohjan laadultaan kestävälle kurssi- ja osinkotason nousulle.

Tätä kirjoittaessa Raision osake maksaa 4,65 euroa kappaleelta. Osakekurssi on yli kolminkertaistunut tarkasteluajanjaksolla osingonmaksupotentiaalin kasvun vanavedessä. Raisio on nyt kahden askeleen päässä eurooppalaisen osinkoaristokraatin tittelistä. Yhtäjaksoista osingonkorotusputkea on siis kasassa jo 8 vuotta.

Näkymä kunniallisen tittelin saavuttamiseksi on enemmän kuin lupaava, sillä Raisio kykenisi maksamaan tilikaudelta 2015 vaadittavan 0,15 euron osakekohtaisen osingon jo nykyisellä tulostasollaan. Vaadittava osinko vuodelta 2015 on tarkalleen ottaen 75 prosenttia päättyneen tilikauden 2013 oikaistusta liiketuloksesta. Raisiolla on tosin putkessa merkittävääkin tuloskasvupotentiaalia sisältäviä innovaatioita, joten seuraavaksi tavoitteeksi kannattaakin ottaa yhdysvaltalaisen osinkoaristokraatin titteli.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Raision osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.05.2014 22:02

Eikös Raisio kuitenkin maksanut 0,05€ vuodelta 2005?

Nimetön
Nimetön
30.04.2014 11:15

Olisi kyllä aika hienoa, jos Suomeenkin saataisiin yksi osinkokraatti. Onko Raisiolla jokin virallinen osingonjakopolitiikka, eli onko tiedossa, että pyrkivätkö tosissaan aristokraattien joukkoon?