Siirry pääsisältöön

Osakesäästötilin verohyöty – näin maksimoit etusi

Keskustelu osakesäästötilin ympärillä on käynyt vilkkaana siitä lähtien, kun varmistus uuden tilityypin toteutumisesta tuli vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla. Keskustelu on monilta osin ohjautunut arvo-osuustilin ja osakesäästötilin vertailuun keskenään, mikä on ihan luonnollista. Sijoittajan on kuitenkin oleellista oivaltaa, että tilit eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan molempien parhaista puolista voi ottaa hyödyn irti. Tässä kirjoituksessa käsitellään osakesäästötilin verohyötyä ja sitä, miten voit hyödyntää sen tehokkaimmin.

Osakesäästötilin paras ominaisuus on korkoa korolle -ilmiön tehostuminen

Hyvien sijoituspäätösten ohella toinen varallisuutesi kasvua huomattavasti tehostava tekijä on korkoa korolle -efekti. Osakesäästötilillä siitä pääsee hyötymään täysimääräisesti, sillä tilin sisällä veroprosentti on 0 %. Arvo-osuustilillä verottaja vie 30–34 % jokaisesta voitollisesta kaupasta ja lisäksi 25,5 % jokaisesta maksetusta osingosta. Osakesäästötilillä myös “vero-osuuden” voi sijoittaa kasvamaan ja kerryttämään lisätuottoja.

Osakesäästötili tehostaa korkoa korolle- efektiä pitkässä juoksussa huomattavasti.

Osinkoverotuksessa on eroa tilien välillä

Arvo-osuustilillä osinkoja verotetaan kevyemmin kuin osakesäästötilillä. Ne ovat 85-prosenttisesti veronalaisia, eli 30 % pääomatuloveron mukaisesti niistä maksetaan veroa 25,5 %. Osakesäästötilin verotus on toteutettu yksinkertaistetummin: siellä kaikkea arvonnousua verotetaan normaalin pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Osakesäästötilillä siis maksetaan enemmän veroja osingoista, mutta korkoa korolle -efektin ansiosta ero pienenee vuosi vuodelta ja kääntyy lopulta osakesäästötilin eduksi pitkässä juoksussa (osinkoprosentista riippuen 5–15 vuoden aikana). Mitä suurempi osinkoprosentti, sitä nopeammin osakesäästötili voittaa.

Tämä vertailu toki koskee vain tilannetta, jossa sijoituksen arvonnousu perustuu vain osinkotuottoon. Jos myös osakkeen arvo nousee, verotuksen lykkääntyminen osakkeen myynnin yhteydessä lisää osakesäästötilin verohyötyä.

Ulkomaiset osingot osakesäästötilillä

Osakesäästötilin verohyötyä arvioitaessa heikoimmasta päästä ovat ulkomaiset osakkeet, joiden kokonaistuotto perustuu osinkotuottoon. Poiketen kotimaisista osinko-osakkeista, ulkomaisista osingoista menetetään osakesäästötilillä osinkojen verohuojennuksen lisäksi myös yrityksen kotimaassa pidätetty lähdevero, joka esimerkiksi ruotsalaisilla ja amerikkalaisilla yhtiöillä on yleensä 15 %.

Uudelleensijoitettavaa osakesäästötilillä jää edelleen enemmän (osakesäästötilin lähdevero 15 % vs. arvo-osuustilillä vuosittain maksettava osinkovero 25,5 %), mutta osakesäästötililtä rahaa nostettaessa ja pääomatulon realisoituessa ulkomaisista osingoista jää hieman vähemmän rahaa käteen kuin arvo-osuustilillä.

Tässäkin kohtaa on tärkeää ottaa huomioon kokonaisuus, eli jos osake tuottaa myös arvonnousun muodossa, vaakakuppi kääntyy nopeasti takaisin osakesäästötilin puolelle, kun sijoituksia on mahdollista myydä välissä ilman veroseuraamuksia. Jos kuitenkin osakkeen tuotto perustuu osinkotuottoon, arvo-osuustili on järkevin valinta ulkomaiselle osinko-osakkeelle.

Älä pelkää poimia ulkomaisia osakkeita osakesäästötilille

Helsingin pörssin ulkopuolelta löytyy paljon osakkeita, jotka kannattaa poimia osakesäästötilille. Nämä ovat yhtiöitä, jotka keskittyvät kasvuun eivätkä maksa osinkoa. Nordnetin suomalaisasiakkaiden suosituimpien osakkeiden listalta osinkoa eivät maksa esim. Amazon, Tesla, Facebook, Aurora Cannabis, Teva Pharmaceutical, Fingerprint Cards, Canopy Growth, Berkshire Hathaway ja Spotify – siis valtaosa suosituimmista ulkomaisista yhtiöistä!

Monet ulkomaisista yhtiöistä maksavat myös varsin matalaa osinkoa (Apple 0,97 %, Microsoft 1,23 %, Visa 0,58 %) ja valtaosa tuotosta perustuu arvonnousuun, joten myös tällaisia yhtiöitä saattaa kannattaa valita osakesäästötilille. Menetetty lähdevero esimerkiksi Applen osingosta on 0,1455 % vuosituotosta.

Osakesäästötilin verohyöty on suurin osakkeiden arvonnoususta

Osakkeen arvonnousua verotetaan samalla tavalla molempien tilimallien sisällä, joten selvästi suurin verohyöty osakesäästötilillä muodostuu siitä, että voitoista maksettavat verot lykkääntyvät. Tämä on merkittävä hyöty pitkässä juoksussa olit sitten aktiivinen osakesijoittaja tai “holdari”, joka pitää osaketta 10 vuotta kerrallaan.

Yhtiöiden elinikä on ollut jo pitkään laskussa ja sitä kautta osakepoiminnasta on tullut ja tulee tulevaisuudessa entistä aktiivisempaa. Tämä korostaa osakesäästötilin hyötyä, kun sijoituskohdetta voi vaihtaa verovapaasti.

Lähde: Mikael Rautasen esitys: Miksi sijoitusmantra “osta ja unohda” ei enää toimi?

Edellisessä blogikirjoituksessa tarkastelin hankintameno-olettaman puuttumista osakesäästötililtä. Laskelmat osoittivat selvästi, että korkoa korolle -efekti korvaa hankintameno-olettaman puuttumisen pitkässä juoksussa.

Yhteenveto

Osakesäästötilillä kannattaa suosia niitä sijoituksia, jotka tarjoavat suurimman verohyödyn. Etenkin, jos 50 000 € euron talletusraja tulee täyteen.

Osakesäästötilillä verohyöty on suurin:

  • Suomalaisissa ja ulkomaisissa osakkeissa, joissa tuotto perustuu arvonnousuun.
  • Suomalaisissa osakkeissa, joissa tuotto jakaantuu arvonnousuun ja osinkoon.
  • Suomalaisissa osakkeissa, joissa tuotto perustuu pääasiassa osinkoon.

Arvo-osuustili on osakesäästötiliä parempi:

  • Ulkomaisissa osakkeissa, joiden tuotto perustuu osinkoihin.
  • Lyhytaikaisissa sijoituksissa.
  • Jos et aio uudelleensijoittaa osinkoja/tuottoja.

Uusimmassa Taloustaito-lehdessä käsiteltiin havainnollistavan graafin avulla tuottoeroa osakesäästötilin ja arvo-osuustilin välillä. Prosenttiluku kertoo osakesäästötilin ja arvo-osuustilin tuottoeron erilaisilla oletuksilla. Kuten grafiikka kertoo, osakesäästötilillä pääoma kasvaa huomattavasti suuremmaksi pitkässä juoksussa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
18 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.07.2022 11:00

Menevätkö osingot automaattisesti arvoosuustilillä kyseiseen osakkeeseen, eli jos minulla on Sampoa niin osinko menee Omistamaani Sammon salkkuun

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Nimetön
13.07.2022 08:30

Hei! Jos yhtiö maksaa osinkoja, ne tilitetään siihen Nordnet-salkkuun, jolla omistat osaketta. Voit sitten itse päättää mitä rahalla teet, eli sijoitatko vaikka takaisin Sammon osakkeisiin, johonkin muuhun tai nostat ulos salkusta.

Nimetön
Nimetön
17.05.2021 16:06

Näköjään osa kommenteista jää jostain syystä matkalle, toivottavasti eivät putkahtele myöhemmin 😀 Piti sanoa s-luotosta, että luotollisen salkun sisällä käytettynä sitä voi käyttää jopa 18 % enemmän (0,2 x 0,9) verrattuna että siirtäisi käytettäväksi muualla, koska salkun sisällä tehtävä sijoitus osaltaan kasvattaa lainotusarvoa. Ilmiö kertaantuu arvon noustessa. @Aloitteleva kommenttiin liittyen rahasto-osuuksia ei voi ostaa osakesäästötilille. Olen melko hiljattain aloittanut säästämisen, mutta ainakin itselle jäänyt tuntuma että asioita asetellaan turhaankin vastakkain. Jokainen voi miettiä haluaako kk-säästää pitkällä horisontilla esimerkiksi matalakuluisiin indeksirahastoihin arvo-osuustilillä ja päästä hyödyntämään hankintameno-olettamaa tulevaisuudessa vai treidaileeko osakesäästötilillä osakkeita ilman osinkojen ja luovutusvoittojen “väliverotusta” vaiko molempia. Osakesäästötilillä toki pitää… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.05.2021 19:22

Itse asiassa 21,95 % enemmän sijoitettavaa 0,99 % korolla 90 % lain.asteen salkun sisällä kuin muualle nostettuna, koska lisäsijoituskin nostaa rajoja, jolloin lisäsijoitettavaa onkin

0,18 + 0,18^2 + … = 0,18 / (1 – 0,18) = 21,95 %

Jos haluaa jättää salkkuun 10 % dippivaran, lukema on 19,33 %, jolloin 70 % dippi pitää korot 2,49 %:ssa. Salkun sijoitusten arvonnoususta vastaavasti 21,95 % (dippivaralla 19,33 %) osuuden voi sijoittaa em. korkotasoilla.

Huom. Lasku tehty nykyisillä ehdoilla ja olettaen salkulle 90 % lain.aste.

Nimetön
Nimetön
17.05.2021 14:57

Saako tänne vielä kommentteja läpi? Yrittänyt kahteen kertaan kommentoida hieman eri tavoin, mutta kommentti kadonnut. Yllä kuitenkin lukee “Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista”.

Nimetön
Nimetön
17.02.2021 21:10

Entä miten jos kuukausi säästän rahastoihin pitkällä tähtäimellä kumpi vaihtoehto silloin kannattaa? Ja ilmeisesti kaikkia rahastoja ei voi ostaa osakesäästötilin kautta

Nimetön
Nimetön
15.09.2020 17:17

Tässä on unohtunut käsitellä se tosiasia, että hankintameno-olettaman vuoksi arvo-osuustili on ylivertainen pitkäaikaisissa sijoituksissa yhtiöihin, joiden tuotto perustuu yksinomaan arvonnousuun.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.09.2020 18:48
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.05.2021 20:14

Noissa laskelmissa tehdään käsittääkseni myynti 10v välein, mikä on vain minimiaika että pääsee hyödyntämään 40 % hankintameno-olettamaa. Jos sijoituksen arvo yli 2,5-kertaistuu, 40 % hankintameno-olettama vie voiton. Jos haluaa treidailla, siihen osakesäästötili varmasti loistava. Moni kuitenkin ulkoistaa treidaamisen ETF:ille ja rahastoille. Vielä kun saisi Nordnetin pohjoismaiden indeksirahastoihin mahdollisuuden (vaihtaa) tuotto-osuuteen, niin voisi tulevaisuudessa halutessaan kytkeä osingonmaksun päälle 🙂

P.S. Pahoittelut että täällä nimettömänä ja naamattomana huutelen, mutta uskon että moni päätyy sijoittamista aloittaessaan näitä keskusteluja lukemaan ja ainakin itsellä oli hieman vaikeuksia päästä jyvälle mihin mikäkin parhaiten soveltuu ja mihin ei, vaikka ansioikkaita juttuja olettekin aiheesta tehneet.

Nimetön
Nimetön
11.06.2020 17:36

Pitääkö minun siis hakea takaisin lähdeveroa osingosta, joita olen saanut osakesäästötilille USA:sta?
Pitääkö minun hakea lähdeveroa takaisin arvo-osuustilille tulevasta osingosta USA:sta?
Pitääkö minun ilmoittaa verottajalle OST ja AOT- tilien osingoista?
Mistä ja miten haen lähdeveroja takaisin? Saisiko ohjeita siihen? Jostain luin, että pitää pyytää verotoimistosta todistus, että asun Suomessa ja liittää se hakemukseen. Ei maistuisi mätkyt verottajalta, ei yhtään..
Millä aikajänteellä ilmoitus on tehtävä? Sain osinkoa USA:sta osakesäästötilille. Pitääkö minun toimia jotenkin?
Yt. NoobUmmikko

Nimetön
Nimetön
20.04.2020 16:00

Jutussa todetaan:

“Arvo-osuustili on osakesäästötiliä parempi:
….
Lyhytaikaisissa sijoituksissa.”
– Miksi arvo-osuustili on lyhytaikaisissa sijoituksissa parempi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.12.2020 01:02

Koska osinkojen tuottama korko korolle on tilien verotuksen eroavaisuuksien vuoksi huonompi osakesäästötilillä ensimmäisen viiden vuoden ajan.

Nimetön
Nimetön
24.01.2020 11:57

Kiinnostaisi laskelma superluoton käytöstä. Tavalliselle arvo-osuustilille voisin sijoittaa esimerkiksi 20% enemmän superluotolla 0,99% korolla. Tällöin näyttäisi siltä, että kokonaistuotto olisi kuitenkin osakesäästötiliä parempi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.01.2020 11:00

Voit halutessasi nostaa arvo-osuustilillä olevia osakkeitasi vastaan Superluoton myös osakesäästötilille.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.05.2021 19:37

Mutta esim. 90 % lain.asteen salkun sisällä saa 21,95 % enemmän sijoitettavaa 0,99 % korolla kuin muualle nostettuna, koska lisäsijoituskin nostaa rajoja (0,18 tulee laskusta 0,2 x 0,9) : 0,18 + 0,18^2 + … = 0,18 / (1 – 0,18) = 21,95 % Jos haluaa jättää salkkuun 10 % dippivaran, lukema on 19,33 %, jolloin 70 % dippi pitää korot 2,49 %:ssa. Salkun sijoitusten arvonnoususta vastaavasti 21,95 % (dippivaralla 19,33 %) osuuden verran voi sijoittaa em. korkotasoilla. Huom. Lasku tehty nykyisillä ehdoilla ja olettaen salkulle 90 % lain.aste. P.S. Sori toistosta viesteissäni, tietyt avainsanat vaikuttavat aiheuttavan ongelmia kommenttien läpimenossa. Luulin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
23.01.2020 22:04

Hirveä haloo pienestä asiasta.

Best case scenario OST v AO-tili:
Osakkeen A arvonnousu 12% p.a., 2% osinko vuosina 1-10. Myynti vuonna 10. Sijoita tuotot osakkeeseen B.
Osakkeen B arvonnousu 12% p.a., 2% osinko vuosina 11-20. Myynti vuonna 20.

AO-tili tuotto verojen jälkeen 747%, OST:n 791%.
Kuulostaa isolta, mutta ero on vain 0.25% p.a….

Sitten pitäisi vielä löytää osake, joka tuottaa 14% p.a. seuraavat 10v…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.01.2020 10:57

Esimerkissäsi tuottoero on 44 % osakesäästötilin hyväksi. Varmaan aika monelle kelpaisi tuo ylimääräinen tuotto. Esimerkissä on myös vain yksi myynti ja osto välissä – todellisuudessa näitä voi tulla enemmän. Mitä enemmän myyntejä, sitä suuremmaksi osakesäästötilin hyöty kasvaa. -Jukka L.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2021 12:40

44%-yksikköä. Ei siis 44%.