Siirry pääsisältöön

Nuori metsätalousinsinööri poimii salkkuunsa osinkoyhtiöitä

Aloita sijoittaminen heti! Ehkä tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulet kyseisen neuvon. Se onkin sijoittamisen ensimmäinen ja haastavin askel. Jälleen kerran tätä neuvoa tarjoaa muille osinkosijoittaja nimimerkillä RJW.

Hän on piensijoittaja, jonka sijoitustrategia keskittyy osinkoyhtiöihin. Lue, millainen sijoittaja nimimerkin RJW takaa löytyy ja mitkä ovat hänen muut vinkkinsä sijoittajille.

Nuori metsätalousinsinööri kertoo tarinansa

Olen 23-vuotias hiljattain valmistunut metsätalousinsinööri Keski-Suomesta ja työskentelen tällä hetkellä metsäteollisuudessa. Piensijoittajana osakkeiden lisäksi säästän ASP-tilille omaa asuntoa varten ja lisäksi olen sijoittanut S-ryhmän osuuskuntajäsenyyksiin.

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2012 ja vanhemmat kysyivät, mitä haluan yo-lahjaksi. Käteistä en saanut toivoa, joten jostain keksin toivoa osakkeita. Tässä vaiheessa minulla ei ollut vielä mitään aikaisempaa kosketusta osakkeisiin. Isän avustuksella minulle avattiin arvo-osuustili Nordnetiin ja lahjaksi sain UPM:ää ja Metsoa.

Ensimmäisen vuoden aikana en varmaan kertaakaan seurannut sijoitusteni kehitystä kunnes reilun vuoden jälkeen syksyllä 2013 päätin kurkata salkun tilannetta. Osinkoja oli tullut ja osakkeiden arvo oli hieman noussut ostohetkestä.

Tästä rohkaistuneena päätin lopettaa muutaman vuoden käytössä olleen määräaikaistilin, ja laittaa tilin sisällön sekä kesätöistä yli jääneet rahat Elisaan ja Fortumiin. Tästä lähdin  seuraamaan osakemarkkinoita tarkemmin ja perehtymään alkeisiin.

Samaan aikaan olin juuri aloittanut opiskelut uudessa koulussa ja sen kirjasto kävi minulle todella tutuksi. Siellä pääsin helposti lukemaan Arvopaperia ja Talouselämää ja muuta sijoituskirjallisuutta, minkä ansiosta ymmärrys osakemarkkinoista kasvoi pikkuhiljaa.

Miten yhdistit opiskelijaelämän ja sijoittamisen?

Onnistuin yhdistämään opiskelut ja sijoittamisen hyvin. Tosin täytyy myöntää, että itselläni oli tuuria, sillä minulla oli läpi opiskelujen työpaikka, jossa sain tehdä pitkiä päiviä kaikki kesät, lomat ja viikonloput. Sen ansiosta minulle jäi lähes joka kuukausi rahaa säästöön ja pystyin siten sijoittamaan osan osakkeisiin.

Opiskelijana sain myös opintolainaa, jota tosin nostin vain opintojeni jälkimmäisellä puoliskolla. En nostanut opintolainoja heti aloitettuani opiskelut siksi, ettei minulla ollut oikein ketään tuttua, joka olisi kannustanut nostamaan lainaa sijoittamista varten.

Yleinen ilmapiiri opiskelijoilla tuntuu olevan se, että velkaa tulee aina välttää. Tämän takia en uskaltanut nostaa heti opintolainoja sijoitusmielessä. Silloin olisin kaivannut Sharevillen kaltaista palvelua, jossa voi keskustella aiheesta muiden opiskelevien piensijoittajien kanssa.

RJW:n salkun sisältö:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Miten poimit osinkoyhtiöitä?

Sijoitan osta ja unohda -periaatteella hyvää kasvavaa osinkotuottoa tarjoaviin yhtiöihin. Osinko on aina minulle ollut se suurin juttu.

Alussa seurasin lähinnä pelkkiä osinkotuottoja ja osinkohistoriaa, mutta myöhemmin opin ajattelemaan laajemmin, arvostamaan kasvavaa osinkoa ja arvioimaan yhtiön tulevaa osingonmaksukykyä.

Tavoitteenani on luoda salkku, joka tuo tasaista osinkotuottoa ympäri vuoden. Tällä hetkellä valtaosa osingoistani sijoittuu valitettavasti keväälle. Osingot sijoitan aina takaisin pörssiin.

Mikä sai sinut Sharevilleen?

Muistan sen, että Nordnetin Shareville-mainoksille kohautin vain olkapäitäni. Jollain netin keskustelupalstalla joku kehui palvelua sen verran tarmokkaasti, että päätin kokeilla. Se kokeilu kannatti!

Mikä on yhteisön parasta antia?

Itselleni parasta antia on vertaistuki, jota sieltä saa. Omasta kaveripiiristäni ei löydy oikein osakkeista kiinnostuneita henkilöitä, joten Sharevillessä pääsen keskustelemaan aiheesta.

Sieltä löytyy vinkkejä, näkemyksiä ja muutenkin samanhenkistä seuraa. Sharevillen erittäin iso plussa on myös oman salkun näkyvyys.

Yleensä anonyymeillä keskustelufoorumeilla tupataan vähän värittämään omaa menestystä, mutta Sharevillessä oman salkun jakaminen vaikeuttaa tarinoiden värittämistä. Oikeiden salkkujen jakaminen on mielestäni suurin vahvuus Sharevillessä.

Itse harrastan usein myös sitä, että etsin osinkoyhtiöstrategiaa harjoittavia käyttäjiä Sharevillestä ja katson mitä heillä on salkuissaan. Tätä kautta törmää mahdollisesti uusiin salkkuuni sopiviin yhtiöihin. Esimerkkinä mainittakoon salkustani Realty Income, johon törmäsin juuri Sharevillen kautta.

RJW:n salkun tuotto:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Onko sinulla vinkkejä aloittaville sijoittajille?

Aloittaville vinkkinä sanoisin, että aloita heti. Opiskeluaikoina tuli monesti törmättyä siihen, että monet aikovat aloittaa sijoittamisen vasta työelämään päästyään eli vuosien päästä.

Mielestäni sijoittaminen tulisi aloittaa heti vaikka ihan pienilläkin summilla. Heti aloittamalla

  • alat saamaan tuottoa sijoituksellesi heti ja
  • opit osakesijoittamisen alkeita ja markkinoiden käyttäytymistä.

Luultavasti monella valmistumisen ja työelämään siirtymisen jälkeen on ensimmäisenä mielessä rahalle täysin muut kohteet kuin sijoittaminen. Lisäksi kun sijoitettavaa pääomaa on enemmän, sen häviäminen pelottaa enemmän eli välttämättä sitä ei kuitenkaan lopulta uskalla sijoittaa osakemarkkinoille.

Mikä on vinkkisi edistyneemmälle sijoittajalle?

Kokeneemmalle kaartille vinkkinä se, mihin itse aina sorrun eli pitäkää kassa kunnossa mahdollisten ostopaikkojen varalle. Itse sorrun jatkuvasti siihen, että heti kun salkussa alkaa olemaan saldoa tarpeeksi niin se pitää laittaa johonkin kiinni.

Sitten kun markkinat heilahtelevat enemmän, esimerkiksi kesän Brexit, niin meikäläinen pyörittelee peukaloita ja miettii, että voi kun olisi käteistä jolla tehdä ostoja.


Jos haluat lisää vinkkejä osinkosijoittamiseen, lue nämä kirjoitukset:

Muita sijoittajatarinoita voit lukea tästä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit