Siirry pääsisältöön

Norjalaiset osinkoihmeet tekivät rakettinousun piensijoittajien suosioon

Öljyn hintaromahdus on saanut norjalaiset energiasektorille liitännäiset osakkeet roimaan kurssipudotukseen. Tämä on houkutellut suomalaisia piensijoittajia ostolaidalle, koska kurssiromahtajat ovat profiloituneet historiallisesti erinomaisiksi osingonmaksajiksi. Oslon pörssissä listattujen Seadrillin, Statoilin ja Fred. Olsen Energyn yhteenlasketut kauppamäärät ovat muodostaneet alkuviikon aikana päivätasolla jopa 19 prosenttia kaikista Nordnet Suomessa tehdyistä ulkomaisten osakkeiden kaupoista eri salkkujen lukumäärällä mitattuna. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti ostoinnostuksen taustoja ja voimakkuutta.

Kuluvan viikon alussa kolmea edellä mainittua yhtiöitä netto-ostettiin Nordnet Suomen kautta päivätasolla yhteensä noin 165 000 eurolla. Tämä on ulkomaisille osakkeille päivätason muutoksena suuri, ottaen huomioon, että kyse on nimenomaan netto-ostoista, eli kaikkien asiakkaiden ostojen ja myyntien erotuksesta päivän päätteeksi.

Kaupankäyntivolyymillä mitattuna kolmikko muodosti tiistaina 9. joulukuuta Nordnet Suomessa kolmen vaihdetuimman ulkomaisen osakkeen rintaman. Kiinnostuksen massiivisuuden osoituksena esimerkiksi Sampo jäi tiistaina kaupankäynnissä eri salkkujen lukumäärällä mitattuna Statoilin ja Seadrillin perään.

Oslon pörssin energiasektorille liitännäiset osakkeet ovat siis romahtaneet öljyn hinnan vanavedessä, ja jälki näyttää varsin tuhoisalta.

Norjalaisten osinko-osakkeiden kurssikehitys vuoden 2014 alusta

Fred. Olsen Energy -77,5 %
Seadrill
-64,2 %
Statoil
-16,6 %

Kurssipudotus on johtanut tilanteeseen, jossa osakasystävällisten yhtiöiden osinkotuotto on kohonnut paikoin huimaksi suhteessa osakkeen nykykurssiin.

Johtopäätös on tällainen erityisesti silloin, kun laskelmassa voitonjakona hyödynnetään viime vuodelta maksettua osakekohtaista osinkoa. ”Markkinat” kuitenkin näyttävät hinnoittelevan osakkeiden nykykurssien kautta lähiaikojen tuntuvaa laskutrendiä osakekohtaiseen osingonjakoon.

Jos osinkotason romahtaminen ei kuitenkaan todellisuudessa toteudu suuressa mittakaavassa, ovat seuraavaksi listattavat osakkeet todennäköisesti halpoja tänään. Mahdollista on toki edelleen sekin, että osinko putoaisi pahan päivän tullen nollaan.

Norjalaisten osinko-osakkeiden efektiiviset osinkotuotot per 10.12.2014

Fred. Olsen Energy 36,5 %
Seadrill
26,7 %
Statoil
5,7 %

Edeltävät osinkotuotot on laskettu käyttämällä yhtiöiden täyden tilikauden 2013 aikana maksamia osinkoja. Osakekursseina on käytetty keskiviikon 10. joulukuuta päätöskursseja.

Viime aikoina mainitut yhtiöt ovat kuitenkin viestineet osakekohtaisiin osinkoihinsa tulevia leikkauksia. Silti edeltävä laskelma on potentiaalin osalta kohtuullista suuntaa antava, koska se on laskettu jo toteutuneesta, viimeisimmästä täydestä tilikaudesta.

Suuntaa antava sikäli, että ainakin teoriassa yhtiöillä on joskus tulevaisuudessa mahdollisuus maksaa vastaavia osakekohtaisia vuosiosinkoja, koska ne ovat siihen aiemminkin kyenneet. Todettakoon silti, että tämä ei yksistään ole peruste sijoittaa osakkeeseen, koska sen arvo on aina tulevissa osinkovirroissa, joiden muodostumisessa peruutuspeili on varsin heikko apuväline.

Kun luvun yksi jakaa edellä esitetyillä osakkeiden efektiivisillä osinkotuotoilla, saadaan laskettua sijoitusten osinkopohjainen takaisinmaksuaika vuosissa, mikäli nykyinen osinkotaso kyetään ylläpitämään.

Esimerkkiyhtiöillä kyseinen takaisinmaksuaika vaihtelee parhaillaan 3–18 vuodessa. Kyseessä ei siis ole tuloskerroin eli p/e-luku, vaan osinkopohjainen takaisinmaksuaika.

Korostan vielä, että takaisinmaksuaika on laskettu osakekohtaisella osinkotasolla, joka ei ainakaan lyhyellä aikavälillä näytä pitävän. Jos siis efektiivistä osinkotuottoa tarkasteltaisiin viime tilikauden sijaan viimeisten neljän kvartaalin osalta, olisivat tuottoluvut edellä laskettuja maltillisempia.

Mainittakoon osoituksena sektorin nykyisestä suosiosta, että Seadrill, Statoil ja Fred. Olsen Energy löytyvät tänään Nordnetin suomalaisten asiakkaiden omistetuimpien norjalaisten osakkeiden listauksen kärkiviisikosta.

Piensijoittajien viimeaikaista vahvaa panostusta Norjan energiasektoriin kuvastaa, että kolmikon osakkeet muodostavat nyt yli 40 prosenttia Nordnetin suomalaisten asiakkaiden panostuksista norjalaisiin osakkeisiin eri salkkujen lukumäärällä mitattuna. Keskimääräinen yhtiökohtainen omistussumma vaihtelee 3000–3900 euron välissä.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

HUOM: KIRJALÄHETYS EHTII PERILLE JOULUKSI, KUN TILAUS TEHDÄÄN VIIMEISTÄÄN KE 17.12. KLO 12 MENNESSÄ.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.12.2014 07:48

SDRL investoi paljon ja koska alalla kysyntä laskee ja lisää lauttoja valmistumassa, päivähinnat laskevat. Eli ala on tod. heikossa hapessa ja poistavat osingon kokonaan. Ei siis päätetty kuinka pitkäksi aikaa. Samaan aikaan omia osakkeita saatetaan ostaa silti, hieman outoa. Aika epävarma tapaus, mieluummin ostaisin Transoceania. FOE. Vanhoja lauttoja useita, ja 1uusi juuri valmistumassa. Velkaa sielläkin siis ja mahdollista alaskirjaustarvetta. Normiosinko 10 nok, mutta maksaneet viime vuosina 10+10 nok. Ensi vuonna ei varmaan varaa maksaa lainkaan, sen verta tulos sakkaamassa. Tässä voisi olla lottokuponki? STO. Öljynetsinnät menivät tänä vuonna pieleen ja viimeinen osari oli huono. Onkin laskenut vain maltillisesti. En ostaisi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
11.12.2014 09:56

Tässä vielä lisätietoa tekstissä viitattuun kohtaan viime aikoina ilmoitetuista leikkauksista osingonjakoon.

Kyseessä on Seadrill:

http://m.seekingalpha.com/article/2715365