Siirry pääsisältöön

Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot alkavat seurata ESG-indeksejä

Ruotsin osakemarkkinoille sijoittava indeksirahastomme Nordnet Indexfond Sverige muutti kohdeindeksiään kesäkuun alussa. Myöhemmin kesäkuussa Suomen ja Tanskan indeksirahastot seuraavat perässä. Muutokset johtuvat siitä, että haluamme omien rahastojemme olevan mahdollisimman vastuullisia. Norjan markkinoille sijoittava indeksirahastomme säilyttää toistaiseksi nykyisen kohdeindeksinsä.

Vastuullisuuskriteerien huomioiminen EU:n kestävää sijoittamista koskevan sääntelyn mukaisesti

Nordnet on yksi Pohjoismaiden suurimmista rahastoja tarjoavista alustoista. Laaja rahastovalikoimamme koostuu kolmansien osapuolten hallinnoimista sekä Nordnetin omaa nimeä kantavista rahastoista. Mitä tulee vastuullisuuteen (ESG), tavoitteenamme on olla Pohjoismaiden johtava vastuullisen säästämisen alusta. Tällä tarkoitamme mahdollisimman laajaa valikoimaa kestäviä sijoitusvaihtoehtoja sekä työkaluja, joiden avulla säästäjät voivat tehdä tietoisia valintoja. Tavoitteena ei ole tiettyjen tuotteiden poissulkeminen ESG-syistä, vaan tarjota laaja valikoima kaikentyyppisille säästäjille.

Omien rahastojemme osalta haluamme niiden olevan mahdollisimman vastuullisia. Rahastojen tulee täyttää EU:n kestävien sijoitustuotteiden määritelmän mukaisesti vähintään artikla 8:n mukaiset kriteerit, eli edistää ympäristöön (E) tai yhteiskuntaan (S) liittyviä ominaisuuksia. Muutimme vuosi sitten kansainvälisten indeksirahastojemme kohdeindeksit ESG-vastineikseen ja nyt teemme saman pohjoismaisille rahastoillemme. Rahastot muuttavat nimeään ja saavat lisäosan “ESG”. Syynä muutokseen on, että uskomme kestävyyskriteerit täyttävien indeksien tuottavan paremmin kuin indeksien, joissa kestävyyttä ei ole huomioitu. Haluamme myös omalta osaltamme edistää kestävää kehitystä ja ohjata rahastojemme varoja kohteisiin, joilla ei ole kielteisiä vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Muutokset rahastojen omistuksissa

Kestävään kehitykseen mukautettuja indeksejä voidaan muodostaa monella tavalla. Olemme päättäneet ottaa kohdeindekseiksi Nasdaqin ESG-indeksit, mikä tarkoittaa, että tietyt toimialat, kuten tupakka, alkoholi ja fossiiliset polttoaineet suljetaan pois rahastojen potentiaalisista sijoituskohteista.

OMXSBESGGI-indeksiin siirtyminen vaikuttaa Nordnet Indexfond Sverige -rahaston omistuksiin eniten. Muutokset johtuvat indeksin vaihtumisesta ja osittain Nasdaqin tekemästä puolivuosittaisesta tarkistuksesta.

OMXH25ESGGI-indeksiin siirtymisen myötä Nordnet Indeksirahasto Suomessa tapahtuu seuraavat muutokset:

Tanskan indeksirahastossa muutokset OMXC25ESGGI-indeksiin siirtymisestä ovat seuraavat:

Nordnet Indeksirahasto Suomen kohdeindeksi vaihtuu 10.6. – rahasto säilyy kuluttomana

Kohdeindeksin muutos tapahtuu asteittain kesäkuun aikana alla mainitun aikataulun mukaan. Muutoksen yhteydessä rahastot vaihtavat myös nimeään. Rahastojen hinnoittelu ja kulurakenne eivät muutu.

Indeksin vaihtumispvm.RahastoUusi nimiVanha kohdeindeksiUusi kohdeindeksi
1.6.2022Nordnet Indexfond SverigeNordnet Indexfond Sverige ESGOMXSBGIOMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross Index
10.6.2022Nordnet Indeksirahasto SuomiNordnet Indeksirahasto Suomi ESGOMXH25OMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross Index
20.6.2022Nordnet Indeksfond DanmarkNordnet Indeksfond Danmark ESG AOMXC25GIOMX Copenhagen 25 ESG Responsible Gross Index
Nordnetin pohjoismaisten indeksirahastojen kohdeindeksien muutokset

Muutokset eivät vaadi rahastojen omistajilta toimenpiteitä. Norjan osakemarkkinat koostuvat suurelta osin energiateollisuuden yrityksistä. Vastaava ESG-muutos Nordnet Indexfond Norgessa aiheuttaisi erittäin suuret seuraukset omistuksissa asiakkaiden salkuissa. Tästä syystä olemme päättäneet olla tekemättä muutosta Norjan indeksirahastoomme tällä hetkellä.

31.5.2022 Nordnet Indeksirahasto Suomea omisti Suomessa 198 587 asiakasta, Nordnet Indexfond Sverige -rahastoa 88 217 asiakasta, Nordnet Indexfond Danmark -rahastoa 39 000 asiakasta ja Nordnet Indeksfond Norge -rahastoa 63 814 asiakasta.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
100 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.07.2022 20:17

Mielestäni oikea suunta. Tokihan muutos oli yllättävä ja Nordnetkin hyötyy tästä.
Edelleen silti älyttömän hyviä tuotteita, jospa säilyisivät edelleen kuluttomina.

Nimetön
Nimetön
16.07.2022 09:12

Hetkinen, neste poistetaan ja tilalle tulee kiinan kertakäyttörihkamaa myyvä pulju? Kenen mielestä tämä on vastuullista? Täytyy etsiä vastuullisempi kohde rahoilleni

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.08.2022 09:08

Juuri samaa katsoin itsekin, tämä on sitä kaksoismoralismia. Ollaan niin niin vastuullisia ja kuitenkin toisella kädellä palvotaan vain rahaa. Jos me kaikki haluamme olla maksimaallisen vastuullisia niin koko pörssimaailma pitää rajoittaa takaisin kultakantaan ja oikeaan rahaan. Poistaa kaikki Walt Streetin keinottelijat yms. yms. Mutta ei tietenkään koska raha ratkaisee loppupeleissa vaikka maljapuheissa puhutaan muuta

Nimetön
Nimetön
21.06.2022 13:00

Tässä pannaan piensijoittajaa halvalla. Kohdeindeksin muutos kesken rahaston toiminnan ei todellakaan pitäisi onnistua pankin yksipuolisella ilmoituksella.

Sijoittajalla pitää olla tieto ja valta päättää mihin haluaaa rahansa sijoittaa. Tässä Nordnet on tehnyt omavaltaisen päätöksen sijoittajan rahoista, sijoittaa kuulematta. Olen todella pettynyt Nordnetin toimintaan!

Päätöksen laillisuus askarruttaa ja lisäksi panee miettimään kannattaako tämän pankin tai minkän muunkaan ulkomaisen pankin asiakkaaksi ryhtyä!

Nimetön
Nimetön
21.06.2022 12:45

käsittämätöntä toimintaa! Miten on mahdollista, että rahaston sijoituspolitiikkaa muutetaan kesken matkaa?

Nimetön
Nimetön
20.06.2022 13:36

Itse tänne sijoittamisen juuri aloittaneena ja aivan vihreänä hommaan lähteneenä en enää uskalla näihin vähäisiä rahojani laittaa. Voisitteko kokeneemman neuvoa toisen paikan, jossa voisi aloittaa kuukausisäästämisen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.06.2022 11:51

Seligson.fi sieltä löytyy omxh25 indeksirahasto Etf

Nimetön
Nimetön
09.06.2022 13:58

En kyllä ymmärrä miksi sijoitusfilosofiaa pitää muutta kesken matkaa, tämähän on lähes asiakkaan harhauttamista. Sama kuin ostaisi kumisaappaat, jotka vaihdetaan väkisin sandaaleihin vuoden käytön jälkeen. Eikös olisi ollut järkevämpää tehdä omat ESG-rahastot näiden nykyisten rinnalle niille jotka näitä haluavat? Suosittelen myös pahuusrahaston perustamista, itselläni ainakin kiinnostaisi sijoittaa uhkapelibisnekseen, pikavippeihin, alkoholiin ja tupakkaan. Ne menestyvät aina.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.06.2022 15:57

Olen aiemmissa kommenteissa kertonut lisää taustaa indeksin vaihdolle. Vastuullisuuden merkitys kasvaa EU:n lainsäädännön muuttaessa markkinaa. EU:n tavoitteena on ohjata varoja vastuullisiin sijoituskohteisiin. Rahastot, jotka täyttävät kriteerit, ovat vahvoilla tulevaisuudessa. Nordnet on valinnut uudet ESG-indeksit tarjolla olevista vaihtoehdoista. Päädyimme tuttuun, myös suurelle sijoittajajoukolle entuudestaan tunnettuun tahoon. Muutos Suomessa Nasdaqin OMXH25-indeksistä OMXH25ESG-indeksiin on luonnollinen. Indeksin etuna on sen helppo ymmärrettävyys: tietyt toimialat suljetaan pois, jolloin sijoittaja tietää jo etukäteen kriteerit helposti. Esimerkiksi Nordnet indeksirahasto Suomi on ollut sijoittajille kuluton jo vuodesta 2014. Nordnet maksaa rahaston kaikki kulut. Sijoittaja maksaa 0 %. Kahden lähes samanlaisen (tällä hetkelä 23/25 osakkeista on samoja) kuluttoman indeksirahaston… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
08.06.2022 22:02

Nyt loppuu kk säästöt näihin. Pitänee siirtyä takaisin Seligsonille.

Nimetön
Nimetön
08.06.2022 14:07

No nyt lähti oma osuus indeksi suomeen lunastukseen. Taitaa mennä rahat vastuullisuuden ja tuottavuuden ollessa tapetilla Nesteeseen. Onneksi ei ollut hirveän iso siivu rahastossa. Pari satkua kai veroseuraamus. Ainakin osakkeissa saa itse päättää suunnan muutoksista.

Nimetön
Nimetön
06.06.2022 21:21

Iso miinus nordnetille tästä👎 Vielä on mahdollisuus korjata asia tai ainakin jatkossa lopettaa tämmöiset yksipuolisella ilmoituksella tehdyt muutokset.

Nimetön
Nimetön
06.06.2022 15:22

Valitettavaa että Fortum ja Neste poistetaan pelkästään ideologisista syistä, onko asiakkaita kuultu?
Oletteko olemassa asiakkaita varten, vai ovatko asiakkaat teitä varten?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.06.2022 16:29

Unohtui vielä edellisestä, että Tokmannin myynnistä suurin osa on Kiinasta tuotua rihkamaa.

Nimetön
Nimetön
06.06.2022 15:11

Olipa ikävä uutinen. Olen pitkään odotellut milloin nämä muuttuvat maksullisiksi, mutta indeksin muutos tuli täysin puskista. Itse toivoisin, että perustaisitte rinnalle uudet rahastot ja pitäisitte nämä sellaisina kuin olette ne markkinoineet. Hankala tähän uutiseen on jaloillaan reagoida kun on kuukausisäästänyt näihin omat ja lasten rahat rahastojen perustamisesta lähtien ja jokainen rahasto on tukevasti plussalla. Tulevat säästöt mennee kuitenkin jonkun toisen yhtiön tuotteisiin.

Nimetön
Nimetön
06.06.2022 14:52

Hyvä uudistus. Pyrin noudattamaan juuri näitä periaatteita omassa sijoittamisessani. Ainoa mitä en ymmärrä on Nesteen poisto toimialan perusteella. Nestehän on kohta kokonaan biotuotteiden parissa toimiva yhtiö ja liikevoitosta valtaosa tulee uusiutuvista tuotteista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.09.2022 12:58

Samaa ihmettelen. Olen ostanut Nestettä nimenomaan sen takia, että se on panostanut vahvasti uusiutuvaan energiaan. Ruotsin rahasto on paha pettymys tuottonsa suhteen. Se on minulla jo 25% miinuksella. Miten se voi olla niin paljon huonompi kuin muut pohjoismaiset rahastot?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.09.2022 16:06

Pohjoismaisella tasolla Tukholman pörssi on laskenut tänä vuonna eniten, jos verrataan sitä Helsinkiin, Kööpenhaminaan tai Osloon. Indeksirahaston kehitys seuraa yleistä markkinakehitystä ja indeksiä, minkä vuoksi Nordnet Indeksirahasto Sverige on tuottanut heikosti tänä vuonna. Rahasto ei ole aktiivisesti hoidettu.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki